Mar pane cu caramel

Postat de adasev12 in Dulciuri
2 Dec 2011 | 4502 vizualizari
Mar pane cu caramel

deci asa: deschid din nou frigiderul si iar ma impiedic de asest foietaj , pe care l-am cumparat acu vreo saptamana ( din greseala, caci vroiam foi de placinta....in fine...) am tot zis c-o sa fac o tarta, dar am zis numai....asa....in fructiera niste mere dadeau semne de slabiciune, si nu se facea sa le las sa se strice ( frumuseste de golden...)....mi-am amintit ca am vazut mai zilele trecute niste mere in aluat de clatite, daca nu ma insel la Mona ( aziz.)...si mi-am zis: ia sa fac si eu ceva asemanator, ca tot n-am desert....

Ingrediente

  • 3 mere
  • 1 buc aluat  foietaj
  • frisca
  • un bastonas de scortisoara
  • 2 linguri de zahar
  • 1 l de apa
  • coaja de portocala rasa
  • gris
  • frisca pt decor
  • ulei de masline simplu pt prajit( sau de care e)
  • caramel:
  • 5 linguri de zahar
  • 50 g unt
  • cateva linguri din apa in care s-au patruns merele

Mod de preparare

Mai intai punem la foc o oala cu 1 l de apa, coaja de portocala, 2 linguri de zahar si scortisoara si lasam sa dea in clocot cateva minute. Merele le curatam si le taiem felii in 4-5, depinde de mar cat de mare e. Dupa ce apa da cateva clocote se pun feliile de mar si se lasa 4-5 minute, nu mai mult. Se scot apoi si se lasa la scurs. Dupa ce s-au acurs se presara cu gris pe ambele parti.

Foietajul se intinde pe masa si cu un sucitor se mai trece putin peste suprafata lui ca sa devina cat mai subtire posibil. Cu ajutorul unui pahar se taie aluatul in bucati duble de cate felii de mere avem si cu diametrul ceva mai mare decat merele.

Se pune pe foc o tigaie cu ulei si se incinge bine. Se ia cate o felie de aluat, se pune peste ea una de mar si se acopera cu alta buc de aluat. Se aplatizeaza marginile aluatului, ca sa acopere marul si se prajesc bine in ulei incins. Se scot pe un servet absorbant apoi se lasa pana se racesc bine.

Caramelul: se topeste zaharul intr-o cracticioara la foc mic pana devine aramiu frumos. Se pune apoi untul si se omogenizeaza bine, apoi se mai adauga cateva linguri din apa in care au fiert merele, care are un gust puternic aromat. Se adauga apa atat cat vreti sa fie caramelul de subtire. (dupa racirea completa  a caramelului, consistenta acestuia  va fi mai groasa decat atunci cand il faceti)

La servit se pun pe farfurioara 3-4 rondele de mar ( sau cate vreti), se presara din belsug cu caramel ( rece) si deasupra i se mai trage si un mot de frisca ( daca nu vreti, nu-i musai). Et voila: desertul e gata!!! buon apetito!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mar pane cu caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Retete similare

Inghetata de vanilie

Postat de gurita_ta2005

Inghetata de vanilie

Galbenusuriile se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie pana cand devine o crema. Treptat se adauga laptele,si 200 ml de smantana pentru frisca si se omogenizeaza. Se pune vasul la baine...

Citeste continuarea

Briose cu lamaie, mac si cocos

Postat de RuxyRux

Briose cu lamaie, mac si cocos

Uleiul solidificat se topeste pe baie de aburi sau daca puneti vasul pe foc mic se intampla asta in secunde, nu este nevoie sa il infierbantati. Se separa ouale, se mixeaza albusurile cu un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 02.12.2011, 10:54
Eu ma dau la el ca e de post [ poate fara frisca ]
nu rezist
la 02.12.2011, 10:56
la 02.12.2011, 12:49
minunat arata
la 02.12.2011, 13:57
ce deliciu
la 02.12.2011, 14:47
cred ca sunt tare gustoase

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking