Mini franzelute cu lapte si unt

Postat de RODIMUR in Piine
6 Feb 2019 | 5181 vizualizari
Mini franzelute cu lapte si unt

Cred că inițial, cea mai grea problemă, cu acest preparat a fost dubla diminutivare din titlu. După câteva minute de gândire, mi-am adus aminte că inovațiile lingvistice asigură, de fapt, funcționarea și continuitatea limbii, acest ”organism viu” care ne caracterizează, ca ființe vorbitoare. În plus,  dubla diminutivare, în acest caz, asigură exprimarea exactă a realității, pentru că acestea nu sunt doar niște ”franzeluțe” oarecare (ce pot fi mult mai mari!) ci chiar ”mini franzeluțe”, întrucât au, după coacere, 10-12 cm lungime... Nu am căutat alte rețete, ci m-am folosit de rețeta mea de cornuri pufoase cu gem și nucă (https://www.bucataras.ro/retete/desert-cornuri-cu-gem-si-nuca-82420.html), pentru că aluatul mi se părea asemănător cu acela al pâinițelor franțuzești (”petit pain au lait”) care m-au încântat, de prima dată, atât ca aspect, cât și ca gust și pe care am vrut neapărat să le fac și eu. Am adăugat unele ingrediente și am ”moderat” această rețetă inițială în conformitate cu ceea ce am simțit gustând pâinițele franțuzești, iar în final am ajuns la această rețetă și la acest produs similar, ca gust, dar cred că mai bun,  pentru că nu are adaosuri artificiale. Din ingredientele de mai jos am făcut 30 de franzeluțe, cam 3/porție. Sunt delicioase cu o cană de lapte, cacao, capuccino, sau ceai și chiar nu mai au nevoie de gem, dulceață, sau unt...

Ingrediente

  • 550 grame de făină albă
  • 300 ml de lapte cald
  • 50 grame de unt
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 2-3 lingurițe de zahăr tos fin
  • 10 grame de sare
  • 3-4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ou pentru uns
  • făină pentru modelat

Mod de preparare

Făina albă, amestecată cu sarea se pune în vasul de frământat și se face la mijloc o adâncitură, în care se adaugă drojdia fărâmițată, zahărul și untul tăiat bucățele. Se toarnă laptele cald, puțin câte puțin și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul, iar untul se topește. Se toarnă apoi, puțin câte puțin și restul de lapte, încorporând treptat toată făina. La urmă se adaugă, treptat și uleiul, pentru a definitiva aluatul, care trebuie să fie relativ molcuț și elastic. Se frământă aluatul cam 3-4 minute pentru omogenizare, după care se acoperă vasul cu un șervet curat și se pune la dospit, într-un loc retras, la căldură, ferit de curenții de aer rece.

După aproximativ 30-40 de minute, aluatul care și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșetă și se mai frământă cu puțină făină, pentru a elibera aerul. Se împarte aluatul în două bucăți și fiecare din ele în mai multe, mai mici, cam de dimensiunea unei roșii mici, sau a unei nuci mai mari. 

Din fiecare bucățică de aluat se întinde o foaie subțire (cam 2 mm) cu dimensiunile de 8/10 cm. Se rulează foaia, se strâng ușor și se ascund capetele, după care se crestează franzeluța cu lama subțire și ascuțită a unui cuțit. Apoi se pune franzeluța în tava în care s-a întins hârtie de copt.

Se formează toate franzeluțele, se ung cu un ou ”bătut” și se lasă la dospit încă 6-7 minute, la căldură. După acest interval de timp se mai ung franzeluțele încă o dată cu ou și se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce se rumenesc frumos (cam 15 minute).

Când franzeluțele s-au rumenit frumos, se scoate tava din cuptor și după ce se mai răcoresc puțin, se acoperă cu un șervet curat, până ce se răcesc definitiv.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mini franzelute cu lapte si unt" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (34)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mini franzelute cu lapte

Postat de gaby_d

Mini franzelute cu lapte

Pune intr-un bol drojdia, o lingura de zahar si amesteca energic pana cand se  lichefiaza. Adauga 3 linguri din faina si putin lapte cald, pana cand obtii o compozitie omogena, de consistenta...

Citeste continuarea

Bagheta umpluta cu pasta de branza/pasta cu peste

Postat de Doinavar

Bagheta umpluta cu pasta de branza/pasta cu peste

Taiati bagheta in 6 bucati pe lungime (cornurile se taie in jumatate) si scoateti miezul cu o furculita. Intr-un castron puneti miezul, ardeiul gras taiat cubulete foarte mici (pastrati cateva...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.02.2019, 12:09
la 06.02.2019, 12:26
Ce fain arata numai bune de mâncat 😍😍😍👏👏👏
la 06.02.2019, 12:36
Da, Găbytza, sunt excelente... Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 06.02.2019, 14:01
la 06.02.2019, 14:10
Buni,

Vezi toate comentariile (34)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking