Mini-choux cu crema de vanilie pralinata

Postat de ctlina in Dulciuri
18 Ian 2017 | 3382 vizualizari
Mini-choux cu crema de vanilie pralinata

Paris Brest este un desert pur frantuzesc, un produs de patiserie exceptional cu aluat de choux si crema mousseline pralinata.  Aveti aici o varianta moderna in forma de choux livrata de un curs gratuit de patiserie (a 2 a sesiune dupa cel de bucatarie) organizat de specialisti francezi- MOOC cuisine de l'Afpa (MOOC-Massive Open Online Course). 3 saptamani de curs de data aceasta. Fiecare saptamana trebuie trecut un test. Ultima saptamana avem un test global. Cei care vor reusi vor obtine o atestare. Prima saptamana de curs, tartele erau la onoare : tarta cu fructe, tarta cu mere tatin, tarta cu lamaie si tarta cu branza. A doua saptamana de curs era dedicata aluatului foietaj si aluatului pentru choux (pâte à choux) : prajitura Paris-Brest, Ecler, prajitura Saint-Honnoré, Pithiviers si  prajitura Mille-feuille. Pentru prajitura Paris-Brest (cat si pentru ecleruri si choux) aluatul folosit este un aluat oparit numit pâte à choux. Pentru un aspect frumos am acoperit choux-urile cu un aluat craquelin.   http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/mini-choux-cu-crema-de-vanilie-pralinata.html

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 25 cl de apa
  • 1 lingura zahar
  • 1 varf de sare
  • 100 g unt
  • 150 g faina
  • 4 oua

Pentru crema mousseline:

  • 50 cl lapte
  • 4 galbenusuri de ou
  • 150 g de zahar
  • 40 g de amidon de porumb 
  • 200 g unt
  • 150 g Praline (100 g de zahar si 100 g migdale+alune )

Pentru decor :

  • zahar pudra

Pentru Craquelin :

  • 30 g de unt moale
  • 40 g de zahar din trestie
  • 40 g de faina

Mod de preparare

Praline:

Produs de cofetarie casant, facut din migdale, alune si zahar caramelizat.

Punem zaharul la caramelizat intr-o oala mica, cu fund dublu. Cand obtinem un caramel frumos, oprim focul si adaugam migdalele si alunele. Le acoperim bine cu caramel, apoi le rastrunam pe o planseta. Le lasam la racit.

Cand s-au racit, le mixam. Continuam mixarea, pana cand ajung la consistenta unei paste.


Puteti folosi si ciocolata  pralinata 65% daca gasiti. Este suficient s-o topiti la bain marie.


Crema mousseline pralinata:

Se pune la-ncalzit laptele .

Frecam galbenusurile de ou cu zaharul pana se otine o spuma alba, adaugam amidonul si amestecam bine.

Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand bine cu un tel.


Se pune la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.

Luati de pe foc si adaugati praline si jumate din unt. Amestecati, varsati intr-o tava intinsa, acoperiti cu film, lasati sa se raceasca si dati apoi la frigider.

 

Craquelin:

Untul moale il amestecam cu zaharul si faina. Trebuie sa obtinem o bula de compozitie omogena.


Intindem aluatul intre doua hartii de copt intr-un strat subtire de 2-3mm. Dam la rece si pregatim aluatul pentru choux.


Aluatul pentru coji:

Incalziti cuptorul la 160°C.

Într-o cratiță, se toarnă apa, zaharul si sarea. 

Adaugam untul taiat în bucăți mici. Se aduce totul la fierbere. 


Se amestecă bine și se ia de pe foc. Se toarnă dintr-o dată, toata făina. 

Se amestecă bine cu o lingură de lemn pentru a obține o pastă omogenă. 

Continuati sa amestecati la foc mic pentru a usca bine aluatul, pana formeaza o minge si se deslipeste de lingura de lemn si de peretiii vasului.

Să lasa sa se răcească câteva minute. Se toarnă ouale treptat si se amesteca viguros cu o lingura de lemn. (primele 2 le-am amestecat la mana, iar ultimele la robot).

Tapetati o tava cu folie de silicon sau cu hartie de copt si formati choux-uri cu ajutorul unui poche/punga taiata la varf.  Lasati spatiu intre ele.

Scoateti craquelin-ul din frigider, taiati cercuri de dimensiunes choux-urilor si le depuneti pe fiecare choux.

Coaceti timp de 20 de minute.

Lasati choux-urile sa se raceaca si taiati-le in 2.

Scoateti crema mousseline din frigider si adaugati cealalta jumatate de unt moale. Frecati bine (data viitoare voi evita aceasta etapa- crema era perfecta si a devenit usor moale din cauza untului).

Umpleti choux-urile cu crema pralinata si decorati cu zahar pudra.

 

Dati la rece 2-3 ore.

 

Serviti, este delicios si rafinat.

Daca ti-a placut reteta noastra "Mini-choux cu crema de vanilie pralinata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (19)
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci

Preparăm o rețetă de tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci.

citeste mai mult
Tartă cu pere, brânză gorgonzola și nuci
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mentolat cu ciocolată

Postat de diaconta

Desert mentolat cu ciocolată

Am pregatit o forma de tort cu inel detasabil în care am pus o folie pentru ca l-am rasturnat când s-a întarit crema. Ciocolata alba am topit-o pe baie de aburi,când a...

Citeste continuarea

Clatite cu mere si scortisoara in compozitie

Postat de merisor67

Clatite cu mere si scortisoara in compozitie

Decojim merele si le dam pe razatoare. Amestecam ouale cu zaharul, zaharul vanilat si sarea pana la diluarea acestora, apoi adaugam uleiul, merele, scortisoara, iaurtul in care am dizolvat...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.01.2017, 17:18
Servesc si eu!
la 18.01.2017, 17:26
la 18.01.2017, 17:34
Oho,hoooooooooooooo!
la 18.01.2017, 18:30
la 18.01.2017, 18:36
Ce reteta minunata ai adus Cata! Te imbratisez!

Vezi toate comentariile (19)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking