Moussaka

Postat de doralinda72 in Mancaruri cu carne
16 Oct 2012 | 7111 vizualizari
Moussaka

Eu sunt de fel din Constanta, si la noi se mananca mult in stil oriental sa zicem, imi aduc aminte ca matusa mea facea foarte des moussaka dar niciodata nu am intrebat-o cum o prepara! Ei bine, dupa ce m-am casatorit, am invatat multe, mai ales ca se zice cum ca sotul cauta o sotie care sa ii semene mamei,bineinteles nu la fizic, am zis sa ii fac pe plac, si e un om gurmand, ii place ce e bun si ii place sa se simta mirosul placut de bucate in casa, deci soacra m- a invatat cum sa fac moussaka ca in grecia, si culmea e, ca eu nu mananc aproape niciodata, pot spune ca de multe ori, nici nu gust! S nu e singura reteta care o gatesc fara sa mananc! Eu gatesc doar cu carne de vita, nu si de porc, mi se pare mai usoara!

Ingrediente

  • 2 vinete mari
  • 3 dovlecei mari
  • 3 cartofi mari
  • 500 gr carne tocata ( ori amestecata porc cu vita,ori doar de vita)
  • 1 ceapa mare tocata
  • sos de rosii concetrat cca 3 linguri
  • sare
  • piper
  • putin zahar
  • oregon
  • 2 foi de dafin
  • cca 100 ml ulei masline
  • 500 ml sos bechamel ( ori il faceti voi ori gasiti gata)
  • 1 lingurita scortisoara pudra
  • 300 gr branza gouda rasa

Mod de preparare

Taiem cartofii rondele cca 1cm grosime, dovleceii ii taiem pe lung, la fel 1cm, si taiem si vinetele rondele la fel 1 cm, dupa care vinetele le punem intr-un bol cu apa si multa sare ca sa iasa gustul amar. Prajim intai cartofii ( in friteuza la 190C ptr 3-4 min) apoi ii scoatem si ii asezam pe o farfurie plata acoperita cu hartie absorbanta de bucatarie, apoi prajim dovleceii si procedem la fel ca si cu cartofii. La urma spalam de sare vinetele, le stoarcem bine de apa si prajim in acelasi mod, dupa care le punem intr-o strecuratoare si lasam toata noaptea ptr a iesi tot uleiul prajit din legume, ptr ca altfel moussakaua va "inota" in grasime! 

Apoi pregatim carnea.....calim putin ceapa, apoi adaugam carnea si amestecam pana se rumeneste si iese apa din ea, la foc mic, dupa care adaugam celelalte ingrediente. Punem apa cat sa acopere bine canea si lasam la foc mic acoperit ptr 1 ora si 30 min, amestecand din cand in cand ca sa nu se prinda. E gata cand nu ramane sos deloc, ptr ca altfel va curge de pe moussaka. O vom lasa peste noapte iar a doua zi pregatim tava.

Asezam intr-o tava un strat de cartofi, apoi de dovlecei, apoi vinetele, dupa care jumatate din branza apoi si sosul cu carne. Adaugam cealalta jumatate din branza uniform pe toata suprafata cat sa acopere carnea, dar pastram putina branza ptr mai apoi.

Preparam sosul bechamel,( eu cumpar plic pudra si il fac cu 500 ml de lapte), dupa care punem sosul pe toata suprafata tavii si apoi presaram cu branza care am pastrat-o, da o culoare frumoasa la urma!

Punem la copt in cuptorul preincalzit la 180C ( depinde de cuptorul fiecaruia, dar nu trebuie prea tare ptr ca apoi se usuca, si oricum toata compozitia e deja gatita! Eu folosesc programul cu aer) ptr cca 40min.......si POFTA BUNA!

Daca ti-a placut reteta noastra "Moussaka" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (13)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de moussaka de vinete

Postat de cristeena20

Reteta de moussaka de vinete

Iata cum se prepara Reteta de moussaka de vinete Pregatim vinetele: se taie in felii nu foarte subtiri si le presaram cu sare, piper si praf de usturoi, apoi punem putin ulei de masline,...

Citeste continuarea

Musaca- Moussaka greceasca

Postat de CenusaSasch

Musaca- Moussaka greceasca

Incepem cu legumele . Unele retete spun sa fierbem cartofii, insa nu este nevoie. Taiem cartofii in rondele de grosime maxima 1 cm si intr-un bol amestecam cartofii cu ulei de masline, piper,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.10.2012, 13:04
la 16.10.2012, 13:22
ce bunatate ai gatit!!!!!
la 16.10.2012, 13:35
Mersi mult corina!
la 16.10.2012, 15:00
bun bun
la 16.10.2012, 15:14
delicioasa

Vezi toate comentariile (13)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking