Mucenici moldovenesti

Postat de mihasara in Prajituri
8 Mar 2013 | 3172 vizualizari
Mucenici  moldovenesti

In fiecare primavara, pe 9 martie, se sarbatoreste Ziua Sfintilor 40 de Mucenici si cred eu ca in aproape fiecare casa se pregatesc mucenici. Fie in varianta moldoveneasca, copti si insiropati, fie fierti in apa cu zahar, dar in ambele cazuri nu lipseste nuca, mierea si scortiosara.:) Eu pregatesc ambele variante, dar sincer nu ma pot hotari care este preferata mea. Prima reteta postata astazi va fi cea de mucenici moldovenesti. Au iesit niste pufosenii aromate si insiropate de ne-am lins pe degete:).

Ingrediente

  • 500 gr faina
  • un cub drojdie proaspata
  • 100 gr zahar
  • 200 ml lapte
  • 120 ml unt topit
  • 4 galbenusuri esenta vanilie
  • coaja rasa de portocale si lamaie.

Mod de preparare

Cernem faina intr-un vas incapator.

Punem peste faina drojdia, galbenusurile batute bine pret de cateva minute, coaja de lamaie si de portocale, esenta de vanilie si laptele in care am dizolvat zaharul, plus un praf de sare.

Amestecam bine si pe masura ce framantam adaugam putin cate putin untul topit.

Framantam pana se desprinde aluatul de maini.

Acoperim vasul cu un prosop curat si il lasam la dospit la caldura si fara curenti de aer.

Il lasam sa creasca pana isi dubleaza volumul, dupa care inpartim aluatul in cate parti dorim.

Ungem suprafata de lucru cu ulei si incepem sa modelam opturile.

Le asezam in tava, pe hartie de copt si le mai lasam la dospit 30 de minute.

Intre timp setam  cuptorul la 180de grade..

Dupa ce au crescut mucenicii ii ungem cu galbenus amestecat cu putin lapte si ii bagam la cuptor pentru jumatate de ora.

Cat timp se coc mucenicii, pregatim siropul: punem o cana de apa si una de zahar intr-o oala la fiert.

Adaugam esenta de rom si de vanilie si lasam sa se lege.

Cand sunt gata mucenicii ii scoatem din tava si ii introducem in oala cu sirop.

Recomand sa-i tineti un pic mai mult in sirop-sunt deliciosi.

Presaram peste, nuca macinata sau taiata cat mai marunt, dar nu inainte de a-i unge cu miere.

Sunt deliciosi!

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (4)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert mucenici umpluti de post

Postat de rocsi_1612

Desert mucenici umpluti de post

Aluatul: Cerneti faina intr-un bol, presarati sarea, zaharul, drojdia, amestecati cu o lingura. Bautura de migdale, calduta, o turnati treptat, framantati pana aluatul devine omogen....

Citeste continuarea

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Postat de Constelatialeu

Desert mucenici moldovenesti cu fanta, de post

Aluat : In vasul robotului cernem faina, adaugam sarea si zaharul si amestecam. Intr-un castronel sfaramam drojdia, adaugam 1 lingura zahar si o lingura faina si diluam cu suc fanta caldut, lasam...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2013, 14:41
buni
la 08.03.2013, 14:47
la 08.03.2013, 15:58
la 08.03.2013, 21:09
Ce frumosi|!

Vezi toate comentariile (4)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking