Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )

Postat de Ina in Dulciuri
8 Mar 2016 | 13642 vizualizari
Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )

De cum am vazut reteta video a Oanei   mi-am propus ca pentru ziua de maine sa o incerc si bine am facut :X Nu exagerez daca spun ca-s cei mai buni mucenici facuti/ mancati vreodata . Consistenta aluatului si aromele siropului sunt perfecte! :X  Multumesc, Oana! :-* 

Ingrediente

Pentru aluat:
  • 1000 g faina alba superioara 000
  • 50 g drojdie proaspata
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 400 ml lapte caldut
  • 180 g unt topit
  • un praf de sare
  • 1 fiola esenta de rom
  • 1 lingura coaja rasa de lamaie
Pentru sirop:
  • 500 ml apa
  • 250 gr zahar
  • 2 batoane de scortisoara
  • jumatate de lingurita cu seminte de anason
  • 4-5 boabe de ienibahar
  • 1 lingurita esenta de rom
Pentru uns :
  • 2-3 galbenusuri
  • 2-3 linguri de lapte
In plus:
  • miere de albine
  • miez de nuca maruntit

Mod de preparare

Punem intr-o cana  drojdia impreuna cu 2 linguri de zahar, 80 ml lapte cald si 2 linguri de faina.  Lasam maiaua sa creasca 10 minute, la cald. 

In vasul de framantare punem  faina si facem in mijloc un crater  in care vom pune restul ingredientelor : ouale batute, untul topit, zaharul, un praf de sare, esenta de rom si coaja rasa de lamaie. Omogenizam usor cu mana, adaugam maiaua, restul laptelui cald si continuam framantarea pana obtinem un aluat omogen. Acoperim vasul cu un prosop curat si lasam sa creasca aluatul, la loc cald si ferit de curent, aproximativ o ora. 

In acest timp ne ocupam de prepararea siropului:  intr-o craticioara punem 500 ml apa si 250 g  zahar , 2 batoane de scortisoara, seminte de anason si 4-5 boabele de ienibahar. Fierbem la foc mic pana ce se dizolva zaharul , iar siropul capata culoare maronie. Oprim focul si adaugam esenta de rom . Lasam sa se raceasca .

Cand aluatul si-a dublat volumul incepem sa rupem din el bucati din care  vom forma mucenicii : mai intai facem sululete pe masa usor infainata , iar din sululete vom forma cerculete si apoi opturi.  Asazam mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt si ii lasam sa creasca si in tava, acoperiti de un prosop, pentru cca 30 minute. 

Intr-un castron amestecam cu o furculita 2-3  galbenusuri cu 2-3 linguri cu laptele ( mie mi-au intrat 3 galbenusuri ) si ungem mucenicii cu o pensula, dupa care ii coacem pentru 30 minute la foc mic,  in cuptorul preincalzit . Cand sunt rumeniti ii scoatem, iar dupa 5 minute ii scufundam rapid in sirop si-i asezam pe platou.

Ungem mucenicii cu miere de albine si presaram nuca maruntita .

Servim cu mare pofta :X 

Daca ti-a placut reteta noastra "Mucenici moldovenesti ( Sfintisori )" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Retete similare

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Postat de Ina

Mucenici/ sfintisori moldovenesti, reteta de post

Incalzim apa cat sa tinem degetul fara sa ne friga. Turnam 100 ml apa calda intr-o cana, adaugam zaharul, doua linguri cu faina si drojdia. Amestecam totul si lasam 5-10 minute deoparte, ca maiaua...

Citeste continuarea

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Postat de RODIMUR

Sfintisori moldovenesti impletiti, de post

Se pune făina cernută într-un vas pentru frământat aluat, iar în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia sfărâmițată, zahărul tos și...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.03.2016, 23:19
maine-i fac si eu!
la 08.03.2016, 23:27
Ce frumosi si pufosi sunt Felicitari
la 08.03.2016, 23:30
la 08.03.2016, 23:32
Ce pufosenii
la 09.03.2016, 00:58
ce bine arata

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking