Mușchiulețul se spală, se scurge de apă și, dacă nu încape în vasul termorezistent, se poate tăia în două bucăți.
Se face un amestec din: cele 4 linguri de ulei de măsline, ierburi, oregano, sare, piper și condimente pentru porc. Când amestecul este omogen, se unge mușchiulețul pe toate părțile și restul de sos se toarnă în vasul termorezistent. Se adaugă un pahar de apă (sau de supă concentrată, în cazul în care nu folosiți condimente pentru porc), boabele de ienibahar și coriandru, după care se acoperă vasul și se dă la cuptor (foc mediu) pentru 30 de minute.
Între timp se curăță și se spală cartofii, socotind câte 2 cartofi/porție.
După 30 de minute, se scoate vasul termorezistent din cuptor, se pun cartofii întregi și se presară cu condimente pentru cartofi, sare și piper. Se stropește carnea și cartofii cu sosul format. Se acoperă vasul termorezistent cu capacul și se dă iar la cuptor, pentru încă 30 de minute, timp în care cartofii se vor pătrunde înăbușit, iar carnea se va prepara în continuare.
După încă 30 de minute, se scoate vasul din cuptor, se adaugă încă un pahar de apă/supă, se întorc cartofii pe partea cealaltă în vas, se toarnă sos din tavă peste carne și cartofi, după care se dă vasul la cuptor, fără capac, pentru 45 de minute, până ce se rumenește carnea, iar sosul mai scade puțin.
Între timp se prepară sosul. Ceapa roșie se curăță, se spală, se mărunțește și se călește ușor, până se înmoaie complet, în cele două linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă smântâna și apoi cașcavalul răzuit. Se ține sosul pe foc, amestecând întruna, până ce se topește cașcavalul și sosul capătă consistența dorită (cam 3 minute).
Când mușchiulețul s-a rumenit, se scoate vasul termorezistent din cuptor, se lasă puțin să se răcorească, după care se porționează și se servește cu cartofii preparați, alături de carne și cu sosul din smântână și cașcaval. Și sosul format în vasul în care a stat mușchiulețul la cuptor este foarte gustos, așa că trebuie folosit la servire.