Paella de Bogavante

Postat de vik in Fructe de mare
30 Iun 2010 | 8664 vizualizari
Paella de Bogavante

paella cu homar

Ingrediente

  • 1 homar mic
  • 8 midii
  • 8 creveti de marime mica
  • 1/2 sepia
  • 6-8 linguri ulei de masline
  • 4 dinti de usturoi taiati in lamine fine
  • 1/2 ardei rosu taiat cuburi
  • 1 rosie mare , foarte coapta, decojita si fara samburi taiata cubulete mici
  • 1 varf cutit sofran ( sau colorant alimentar pt cine doreste)
  • 1 pastila Knorr de peste ( sau supa de peste din capete, oase de peste, o ceapa intreaga, o rosie crestata, piper negru boabe si o foaie de dafin)
  • orez - o masura ( eu il masor ochiometric dupa aproximativ 200 paella facute)
  • apa sau supa de peste -doua masuri
  • orezul aproximativ 150 grame - trebuie sa fie cu bobul rotund.
  • apa sau supa aprox 300 ml.
  • 6 felii de lamaie la care le separam  putin coaja de pulpa pentru a sprijinii feliile de marginea tigaii
  • 2 felii de lamaie pentru fiert in orez si aruncat inainte de asamblarea mancarii
  • sare dupa gust

Mod de preparare

De obicei se foloseste o tigaie specifica , numita paellero, insa se poate pregati si intr-o tigaie normala, cu doua torti.

Secretul unei paella buna nu consta in felul tigaii ci in prepararea ei.

Asadar, inainte de toate, se decojesc rosiile, se curata de samburi si se taie cubulete.

Ardeiul rosu  se taie cuburi mai mari  ( aproximativ 2/3 cm)

Usturoiul se curata de coaja si se taie fasii subtiri.

Sepia se spala, se curata de "plasticul " din interior si se taie cuburi de marimea ardeiului

scoicile se curata de "mustati" si se lasa in apa foarte rece cu putina sare marina

curatam crevetii de "mustati", taindu-le cu foarfeca.

taiem homarul in doua, longitudinal.

orezul se masoara

la fel si cantitatea de apa sau a supei de peste ( dublul orezului)

Cand toate astea sunt pregatite,se incinge tigaia , se adauga uleiul de masline si cand acesta e caldut, se pune usturoiul.

Se lasa la prajit pana cand se coloreaza putin, avand grija sa nu se arda.

Cand e prajit usturoiul il recuperam din tigaie cu ajutorul unei spatule si il aruncam.

Adaugam crevetii si ii prajim BINE pe ambele parti, ii scoatem din tigaie si ii conservam pe o farfurie .

Prajim BINE homarul in acelasi ulei, cand acesta isi schmba culoarea si devine rosiatic visiniu il scoatem pe farfurie langa creveti

In acelasi ulei ( daca eventual scade foarte mult se mai poate adauga o lingura-doua de ulei de masline), prajim sepia pana devine aurie,  apoi o rezervam pe farfurie .

In uleiul din tigaie prajim ardeii pana cand se inmoaie si apoi adaugam rosiile taiate cubulete.

Lasam la foc mare sa se prajeasca aproximativ 5 minute si apoi punem orezul si amestecam cu sosul obtinut din ardei si rosii.

Adaugam cele doua felii de lamaie ( cu coaja)

Adaugam apa ( sau supa de peste) amestecam prin miscarea tigaii si NU cu lingura, in asa fel incat orezul sa se distribuie uniform pe suprafata tigaii.

Cand apa a inceput sa clocoteasca, se adauga un varf de cutit de sofran sau aceeasi cantitate de colorant alimentar.( desi colorantul nu-l recomand, nu e nici obligatoriu si nici sanatos)

Lasam la fiert intre 15 minute, la foc mare ( timpul de fierbere depinde de bobul de orez), fara a amesteca in orez, decat repetand miscarea tigaii in sesul acelor de ceasornic, folosindu-ne de torti.

Dupa ce orezul a fiert, asezam sepia prajita, distribuita uniform, apoi homarul si apoi crevetii- operatiune ce trebuie sa dureze aproximativ 3 minute.

Asezam apoi scoicile cu deschiderea spre exteriorul tigaii si mai lasam la foc 2 minute, pana cand acestea din urma se desfac.

Se acopera apoi tigaia cu mai multe  coli de ziar, si se lasa asa, aproximativ 8-10 minute.

Cine are `posibilitatea, poate pune tigaia la grill, 5 minute, sarind peste pasul cu hartia de ziar.

Se decoreaza cu o jumatate de lamaie in mijloc si cu felii de lamaie pe margine.

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paella de Bogavante" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (9)
Retete similare

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat

Postat de Satisfyyourcravings

Legume la tigaie cu creveti si carnat afumat

Crevetii se decongeleaza, daca este nevoie. Carnatul se taie felii, legumele se taie cuburi/felii si se indeparteaza boabele de porumb de pe stiuleti.  Se amesteca crevetii cu 1/2 lingura...

Citeste continuarea

Arc de creveti cu orez basmati

Postat de doralinda72

Arc de creveti cu orez basmati

Curatam crevetii de carapace si cap, dar lasam cozile. Cu ajutorul cutitului, crestati pe mijloc in spate pana ajungeti la codite si crestati si coditele putin ptr ca prin fierbere, va lua forma...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.06.2010, 16:02
Am auzit ca este foarte buna paella asta ,dar una cu carnita de pui nu ar merge?
la 30.06.2010, 16:16
la 30.06.2010, 16:17
5 furculite uriase , ce deliciu , bine ca am trecut de varsta cand pot pati ceva din cauza poftelor
la 30.06.2010, 16:40
Ana asa zic si eu,cu carnita de pui.Oricum lasam furculitele
la 30.06.2010, 16:43
fructele astea de mare nu prea ma atrag nici pe mine...adica asa arata bine ceea ce ai facut tu acolo,dar atat....oricum felicitari!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking