Toată lumea apreciază pâinea cu cartofi, dar aceasta este o pâine pe care o fac mai puțini, mai ales manual. Asta mi s-a întâmplat și mie, așa că acum am făcut pâine cu cartofi pentru prima dată, pentru că știam de aluatul deosebit de lipicios, care este mai dificil de prelucrat. Am rezistat cu greu tentației să adaug un ou și să frământ aluatul cu lapte, dar mi-am zis că este mai bine să fac acest fel de pâine, din ingrediente de post. Într-adevăr, pâinea este foarte gustoasă, are o coajă groasă, care place multora și un miros îmbietor, este elastică și rămâne proaspătă câteva zile la rând. Totuși, din cauza cartofilor, aluatul este foarte lipicios și cere multă făină, dar este bine de rezistat tentației de a adăuga făină prea multă, pentru că pâinea nu ar mai fi pufoasă, ci foarte densă...
Ingrediente
![]() Mod de preparareCartofii se spală, se fierb în coajă, se lasă să se răcească bine, după care se decojesc și se pasează, sau se dau pe răzătoarea mică. Se frământă bine cartofii răzuiți cu făina și când cele două ingrediente capătă un aspect granulat, se face o adâncitură în mijloc, unde se pun drojdia fărâmițată și zahărul. Sarea se presară de jur-împrejur, să nu ia contact direct cu drojdia. Se adaugă, puțin câte puțin, apa caldă și se frământă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul. Apoi se încorporează toată făina cu cartofi, adăugându-se treptat, toată apa caldă. La urmă se adaugă uleiul și se frământă până ce aluatul se poate desprinde de pe mâini. La nevoie, se mai adaugă 2-3 linguri de făină și se frământă, până la omogenizare. Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece. Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă, pentru eliminarea bulelor de aer. Pentru că aluatul este încă lipicios, se mai adaugă făină, până ce se poate modela și pune pe tava, prevăzută cu hârtie de copt. Se unge pâinea cu apă și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește și începe să se rumenească. Atunci se scoate pâinea, se unge iar, cu ulei, după care se dă din nou la cuptor și se lasă, până se rumenește frumos și face o coajă groasă. Atunci se scoate pâinea din cuptor, se învelește într-un șervet curat, până ce se răcește. Se taie când s-a răcit total, dar cine nu are răbdare, poate să guste, numai că pâinea caldă nu se va putea felia frumos.
Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.
|
Postat de gurita_ta2005
Cartofii se curata de coaja, se spala bine si se taie cubulete, la fel se procedeaza si cu ceapa si se pun in vasul slow cooker-ului Crock-Pot . Se acopera cu apa, se pun condimente, se...
Citeste continuareaPostat de mirela0911
Se curata legumele si se spala. Se taie morcovul in bucati mai mici, la fel si pastarnacul iar ceapa se lasa intreaga, doar crestata. Se pun la fiert in 2 litri de apa. Cand sunt pe jumatate...
Citeste continuarea
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|