Paine cu cartofi

Postat de RODIMUR in Piine
4 Aug 2019 | 322 vizualizari
Paine cu cartofi

Toată lumea apreciază pâinea cu cartofi, dar aceasta este o pâine pe care o fac mai puțini, mai ales manual. Asta mi s-a întâmplat și mie, așa că acum am făcut pâine cu cartofi pentru prima dată, pentru că știam de aluatul deosebit de lipicios, care este mai dificil de prelucrat. Am rezistat cu greu tentației să adaug un ou și să frământ aluatul cu lapte, dar mi-am zis că este mai bine să fac acest fel de pâine, din ingrediente de post. Într-adevăr, pâinea este foarte gustoasă, are o coajă groasă, care place multora și un miros îmbietor, este elastică și rămâne proaspătă câteva zile la rând. Totuși, din cauza cartofilor, aluatul este foarte lipicios și cere multă făină, dar este bine de rezistat tentației de a adăuga făină prea multă, pentru că pâinea nu ar mai fi pufoasă, ci foarte densă...

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 300 grame de cartofi albi, fierți
  • 200 ml de apă caldă
  • 15 grame de drojdie proaspătă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 1-2 lingurițe de zahăr tos
  • 2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • făină albă pentru modelat (cam 100 grame)

Mod de preparare

Cartofii se spală, se fierb în coajă, se lasă să se răcească bine, după care se decojesc și se pasează, sau se dau pe răzătoarea mică.

Se frământă bine cartofii răzuiți cu făina și când cele două ingrediente capătă un aspect granulat, se face o adâncitură în mijloc, unde se pun drojdia fărâmițată și zahărul. Sarea se presară de jur-împrejur, să nu ia contact direct cu drojdia. Se adaugă, puțin câte puțin, apa caldă și se frământă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul. Apoi se încorporează toată făina cu cartofi, adăugându-se treptat, toată apa caldă.

La urmă se adaugă uleiul și se frământă până ce aluatul se poate desprinde de pe mâini. La nevoie, se mai adaugă 2-3 linguri de făină și se frământă, până la omogenizare.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la dospit, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă, pentru eliminarea bulelor de aer. Pentru că aluatul este încă lipicios, se mai adaugă făină, până ce se poate modela și pune pe tava, prevăzută cu hârtie de copt.

Se unge pâinea cu apă și se dă la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până ce crește și începe să se rumenească. Atunci se scoate pâinea, se unge iar, cu ulei, după care se dă din nou la cuptor și se lasă, până se rumenește frumos și face o coajă groasă.

Atunci se scoate pâinea din cuptor, se învelește într-un șervet curat, până ce se răcește.

Se taie când s-a răcit total, dar cine nu are răbdare, poate să guste, numai că pâinea caldă nu se va putea felia frumos.

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine cu cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (17)
Retete similare

Supa crema de cartofi si ceapa coapte la slow cooker Crock-Pot

Postat de gurita_ta2005

Supa crema de cartofi si ceapa coapte la slow cooker Crock-Pot

Cartofii se curata de coaja, se spala bine si se taie cubulete, la fel se procedeaza si cu ceapa si se pun in vasul slow cooker-ului Crock-Pot . Se acopera cu apa, se pun condimente, se...

Citeste continuarea

Supa crema de linte

Postat de mirela0911

Supa crema de linte

Se curata legumele si se spala. Se taie morcovul in bucati mai mici, la fel si pastarnacul iar ceapa se lasa intreaga, doar crestata. Se pun la fiert in 2 litri de apa. Cand sunt pe jumatate...

Citeste continuarea

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

Comentarii

la 04.08.2019, 22:25
la 04.08.2019, 22:52
la 05.08.2019, 00:03
Mulțumesc, Geanina!
la 05.08.2019, 06:29
E grozava painea cu cartofi!
la 05.08.2019, 08:13
Panica

Vezi toate comentariile (17)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Fructe de mare
Slow Cooker
Retete diabetici
Multicooking