Paine impletita in trei corzi

Postat de RODIMUR in Piine
29 Oct 2020 | 7999 vizualizari
Paine impletita in trei corzi

Când eram mică, la noi în oraș erau de vânzare în brutării niște pâini împletite, alungite și subțiate la capete, rumene și frumoase, presărate cu mac. La noi li se zicea ”coilici”. Nu știu dacă era o specialitate de brutărie a locului, sau dacă numele său era un regionalism, pentru că nu-l găsesc în dicționar. Dar îmi amintesc că-mi plăceau foarte mult, pentru că mi se păreau puțin dulcege și adeseori, când mă trimiteau părinții să cumpăr pâine mă întorceam acasă cu această specialitate, motivând că nu era altceva. Nu cred că era o minciună, ca să cumpăr pâinea care-mi plăcea mie, dar pe care părinții nu prea o agreau, pentru că nu se felia frumos, se rupea în bucățile împletite și în plus avea acel gust dulceag care lor nu le era pe plac. Am rămas cu aceste amintiri în gând, până ce am văzut pe net ceva asemănător și astfel m-am hotărât să fac și eu așa ceva, ”în căutarea timpului pierdut”. Am aflat că li se spune  ”pâini (împletite) în 3 corzi” și am păstrat aici această denumire. Am folosit puțină drojdie, pentru că nu voiam să crească foarte mult și să-și modifice forma. Din ingredientele de mai jos am făcut două pâini împletite, mai mici. 

Ingrediente

  • 500 grame de făină albă
  • 10 grame de drojdie proaspătă
  • 1 ou
  • 225-240 ml de lapte
  • 1/2 linguriță de sare extrafină
  • 1 lingurițe de zahăr tos
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • făină pentru modelat
  • Pentru decor:
  • 1 ou
  • 2 linguri de susan/mac

Mod de preparare

Făina cernută se pune în vasul pentru frământat și se face în mijlocul ei o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Sarea se presară pe făina care se află de jur împrejurul adânciturii, ca să nu intre în contact direct cu drojdia și să o dezactiveze.

Se adaugă lapte cald, puțin câte puțin și se amestecă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât zahărul, cât și drojdia. Apoi se adaugă treptat tot laptele, încorporându-se simultan făina. 

După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă uleiul de floarea soarelui și aluatul se mai frământă puțin, până ce devine elastic și nelipicios. Atunci se acoperă cu un șervet curat și se dă la căldură, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

După aproximativ 30-35 de minute, când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată și se mai frământă puțin, pentru eliberarea bulelor de aer.

Când aluatul devine ferm, se împarte în două bucăți similare. Se ia o bucată de aluat și se împarte în trei părți egale, din care se fac șuvițe (”corzi”), mai groase la mijloc și subțiate la capete.

Se pun două șuvițe din acestea în formă de X și deasupra lor, perpendicular se pune și cea de-a treia șuviță (se poate vedea clar în pozele atașate). Se împletesc capetele, așa cum se împletesc codițele fetițelor și apoi se pune pâinea în tava de copt.

Se procedează la fel și cu cea de-a doua bucată de aluat, după care se ung cu ou și se presară deasupra susan, sau mac.

Se dă tava cu pâinițele la cuptor, la foc mediu, până ce se rumenesc frumos.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine impletita in trei corzi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (29)
Retete similare

Turte cu dovleac

Postat de sufletista

Turte cu dovleac

Intr-un bol adaugam faina cernuta, amestecam cu zaharul si sarea. Facem o adancitura in mijloc, adaugam piureul de dovleac, galbenusul de ou batut cu 2-3 linguri apa, drojdia dizolvata in...

Citeste continuarea

Chifle umplute cu masline si parmezan

Postat de mirela0911

Chifle umplute cu masline si parmezan

Intr-un bol se cerne faina. Se adauga zaharul si drojdia uscata. Se amesteca si selasa 10 minute sa se odihneasca. Laptele se incalzeste usor apoi se toarna peste faina, se mai adauga sarea,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 29.10.2020, 00:51
Foarte frumoasa a iesit
la 29.10.2020, 00:54
Daaaa, mulțumesc frumos, Mihaela! Îmi plac împletiturile și pâinea de casă... Noapte bună!
la 29.10.2020, 08:11
la 29.10.2020, 11:05
Super!
la 29.10.2020, 11:37
Mulțumesc frumos, Dantes!

Vezi toate comentariile (29)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking