Paine rulata, cu masline

Postat de RODIMUR in Piine
21 Feb 2020 | 2122 vizualizari
Paine rulata, cu masline

Am fost mirată când am văzut prima dată o rețetă de pâine cu măsline, dar în cele din urmă, m-am gândit că ar merita să încerc și eu așa ceva. Nu m-am inspirat din rețetele de pe net, pentru că am tot făcut pâine de tot felul și mi-am imaginat că nu ar fi nou decât acest ingredient insolit. Am folosit măsline fără sâmburi, pe care le-am aliniat de trei ori de-a rândul, pe aluat și apoi l-am rulat, pentru a avea o anumită secțiune transversală. Mi-a ieșit exact ce mi-am propus, dar pentru că această pâine mi s-a părut de îndată excelentă, în toate privințele, sunt hotărâtă să repet experiența, dar data viitoare voi răspândi măslinele pe tot aluatul, pentru o nouă impresie și imagine. Din ingredientele de mai jos am făcut 1 pâine la tavă.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 20 grame de drojdie proaspătă
  • 200-220 ml de lapte cald
  • 1 ou
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 40 ml de ulei de floarea soarelui (2 linguri)
  • 100 grame de măsline fără sâmburi
  • făină albă pentru frământat și întins foaia pe planșetă
  • ulei de floarea soarelui pentru uns tava de copt
  • Pentru decor:
  • 1 gălbenuș, pentru uns
  • mix de semințe

Mod de preparare

Mai întâi, cu câteva ore înainte să frământați aluatul, se clătesc măslinele, sub jet de apă și apoi se pun într-o strecurătoare, ca să se scurgă total de apă. 

Se pune făina amestecată cu sarea în vasul pentru frământat și se face la mijloc o adâncitură în care se pun: drojdia mărunțită, oul și zahărul. Se toarnă lapte cald, puțin câte puțin și se frământă mai întâi ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă drojdia și zahărul. Se adaugă în continuare, puțin câte puțin, laptele cald și se încorporează făina. După ce s-au încorporat toate ingredientele, se adaugă uleiul și se frământă, până ce aluatul se desprinde de mâini și devine elastic și nelipicios.

Se acoperă aluatul cu un șervet curat și se lasă la căldură, ca să dospească, într-un loc ferit de curenții de aer rece.

Când aluatul și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea aerului și apoi se întinde o foaie, cam, de 1-1,5cm.

Pe latura mai lungă a aluatului se pun măslinele în șir și se rulează aluatul, cu atenție ca să nu se deranjeze aliniamentul. Se pune apoi al doilea șir de măsline, se rulează din nou și se pune în sfârșit cel de-al treilea șir de măsline (așa cum se poate observa în poze). Se rulează până la capăt aluatul, după care se îndoaie dedesubt capetele și se pune pâinea în tava de copt, unsă cu ulei în prealabil.

Se acoperă tava cu pâinea cu un șervet curat și se mai lasă la căldură, timp de 15-20 de minute, ca să crească. După acest interval de timp, se unge pâinea cu gălbenușul de ou și se presară mix-ul de semințe.

Se dă tava cu pâinea la cuptor, la temperatură medie, până ce crește și se rumenește frumos și uniform.

Când pâinea este gata, se scoate din cuptor, se mai lasă 2-3 minute în tava de copt și apoi se scoate pe o planșetă de lemn. Când pâinea s-a răcorit, se acoperă cu un șervet curat, ca să rămână proaspătă și să nu se întărească.

Se feliază numai după ce se răcește complet.

Daca ti-a placut reteta noastra "Paine rulata, cu masline" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Postat de merisor67

Paine cu mozzarella, rosii deshidratate si susan

Mai intai pregatim maiaua. Frecam drojdia cu zaharul pana la lichefiere, adaugam 100 ml lapte caldut si o mana de faina, omogenizam si acoperim vasul. Asteptam pana cand maiaua isi dubleaza...

Citeste continuarea

Painici umplute cu muschi file si cascaval

Postat de Pungasa_Rogue

Painici umplute cu muschi file si cascaval

Se cern 200 g faina intr-un castron si se presara cu sare. Intr-un alt castron se freaca drojdia cu zaharul pana cand drojdia devine lichida, apoi se toarna peste faina. Se adauga iaurtul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.02.2020, 23:40
la 22.02.2020, 03:02
la 22.02.2020, 07:25
Yammi, ma servesc si eu la micul dejun.
la 22.02.2020, 07:33
Cu mare drag, Diana...!
la 22.02.2020, 07:34
Claudia,

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking