Painite de post, cu chimen

Postat de RODIMUR in Piine
1 Mar 2018 | 2944 vizualizari
Painite de post, cu chimen

Chimenul (diferit de planta numită "chimion") se folosește frecvent în Europa Centrală și în Scandinavia, la condimentarea mâncărurilor (supe, creme de legume), a brânzeturilor, ca și în prepararea lichiorurilor. Chimenul este, de asemenea, condimentul principal în prepararea diferitelor sortimente de pâine (cea de secară fiind mai cunoscută). Folosirea chimenului în bucătărie nu ține doar de gustul său aparte, ci și de proprietățile sale medicale (este folosit ca antiinflamator intestinal, în colicile intestinale, în vindecarea unor boli ale stomacului și în multe alte afecțiuni). Eu folosesc adeseori acest condiment, pentru că-mi place gustul lui, mai ales în supe și în prepararea unor pâinițe, în special în post. Când nu este post, adaosul unor ingrediente precum ouăle, sau laptele conferă acestor pâinițe un gust mult mai bun. Din ingredientele de mai jos am făcut 8 pâinițe de post, cu chimen, crocante la exterior și moi la interior, cu un gust foarte bun și mai ales sănătoase și de folos pentru cei care au dureri de stomac.

Ingrediente

  • 500 grame făină albă
  • 25 grame drojdie proaspătă
  • 200 ml apă călduță
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 lingurițe de zahăr tos fin
  • 1 linguriță de sare fină
  • 3 lingurițe de chimen
  • făină albă pentru modelat
  • ulei pentru uns tava

Mod de preparare

Se pune făina cernută (amestecată cu sare) într-un vas pentru frământat, iar în mijloc se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită și zahărul. 

Se toarnă, puțin câte puțin, apa călduță, se dizolvă zahărul și drojdia, după care se încorporează făina și se omogenizează compoziția. Se adaugă pe rând cele 3 lingurițe de chimen, încorporându-le în aluat.

După ce s-a încorporat toată făina, se adaugă uleiul, puțin cîte puțin și se frământă până ce aluatul devine elastic și nelipicios.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se dă la căldură, pentru dospit, ferit de curenții de aer rece.

După ce aluatul a crescut și și-a dublat volumul, se răstoarnă pe planșeta presărată cu făină, se mai frământă puțin pentru a-l face mai ferm, după care se împarte în 8 bucăți din care se vor face pâinițele.

Pâinițele (care pot fi crestate cu cuțitul) se pun într-o tavă prevăzută cu hârtie de copt și unsă cu ulei.

Se acoperă tava cu un șervet curat și se mai lasă puțin, ca să crească pâinițele. Când pâinițele au crescut, se ung cu ulei și se presară cu chimen.

Se dă tava la cuptorul încins în prealabil, la foc mediu. 

Când pâinițele s-au rumenit, se scot din cuptor, se învelesc în prosoape curate de bumbac și se lasă astfel, până ce se răcesc.

Daca ti-a placut reteta noastra "Painite de post, cu chimen" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (20)
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola

 Am preparat un burger în care brânza gorgonzola și-a pus amprenta pentru un gust delicios.

citeste mai mult
Delicios! Burger de vită cu brânză gorgonzola
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia
În 2023, Gorgonzola DOP a confirmat din nou statutul său de ambasador culinar al Italiei, cu peste 2 milioane de forme... citeste mai mult
În ce țări se consumă cel mai mult Gorgonzola DOP importată din Italia

Retete similare

Painici cu ceapa, cimbru si busuioc

Postat de Patricia_Iordache_79

Painici cu ceapa, cimbru si busuioc

Punem faina intr-un vas incapator si facem o scobitura in mijloc. In mijloc adaugam apa calduta, drojdia,si zaharul. Amestecam usor cu o lingura pana se topeste toata drojdia. Incepem sa...

Citeste continuarea

Paine impletita cu mac

Postat de xana

Paine impletita cu mac

Dizolvam drojdia in 3-4 linguri de lapre caldut, adaudam o lingura rasa din cantitatea de faina si amestecam. Lasam acoperit pana incepe a face spuma, cca 10 minute. Faina o punem intr-un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 01.03.2018, 18:53
Foarte bune!
la 01.03.2018, 18:54
Nu-mi plac seminteniile in paine...
la 01.03.2018, 18:54
la 01.03.2018, 18:55
la 01.03.2018, 19:02
Nu-mi place chimenul dar painitele sigur sunt foarte bune!

Vezi toate comentariile (20)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking