Pariziene cu mere caramel

Postat de madi_marin in Dulciuri
23 Mar 2013 | 12284 vizualizari
Pariziene cu mere caramel

Ceva dulce, bun şi uşor de făcut!

Ingrediente

  • 5 mere mari
  • 150 g zahăr
  • scorţişoară praf
  • 500 g făină
  • 1 cubuleţ mic de drojdie proaspătă
  • 70 g zahăr
  • 280 ml lapte
  • 50 g unt/margarină
  • 1 praf de sare
  • esenţă de vanilie
  • 1 gălbenuş şi 2 linguri de lapte pentru uns

Mod de preparare

Se spală merele, se curăţă de coajă şi miez şi se taie cubuleţe. Cele 150 g zahăr se caramelizează cu câteva picături de apă. Într-un vas de cuptor se pune caramelul lichid şi deasupra se repartizează cubuleţele de mere presărate cu scorţişoară. Se dă vasul la cuptorul încins până ce merele s-au înmuiat. Se lasă să se răcească puţin apoi se fac piure cu ajutorul mixerului vertical.

Între timp se face aluatul pentru pariziene : se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr în 60 ml lapte cald. Se lasă maiaua nla crescut. Se cerne făina într-un vas încăpător, se amestecă cu restul de zahăr, cu untul/margarina topite, esenţa de vanilie, laptele rămas şi un praf de sare, apoi se adaugă maiaua şi se frământă aluatul cam 10 minute. Dacă se lipeşte de mâini se mai adaugă un pic de făină. Se pune la crescut 30 de minute.

Se împarte aluatul în bile de 50-60 de g fiecare. Se întinde fiecare în foaie ovală care se taie fâşii potrivit de subţiri până la jumătate. Pe cealaltă jumătate netăiată se pune piure de mere şi se dă forma unui rulou cu franjurii la suprafaţă.

Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun rulourile unse cu gălbenuş frecat cu lapte. Se poate presăra zahăr deasupra. Se coc la foc micuţ pentru 25 de minute sau până se rumenesc frumos, dar atenţie să nus e ardă dedesubt.

Se servesc ca atare sau pudrate  cu zahăr vanilat.

Poftă bună!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pariziene cu mere caramel" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (47)
Retete similare

Inghetata de catina si zmeura

Postat de Ela68

Inghetata de catina si zmeura

Se pune la hidratat timp de 2-3 ore caju-ul.  Se spala bine catina si se pun in robot fructele pana ce sunt bine zdrobite. Pentru eliminarea samburilor si obtinerea unui suc fin se dau...

Citeste continuarea

Desert fursecuri cu model traditional

Postat de oanapl

Desert fursecuri cu model traditional

Freci untul spumă cu zahărul. Adaugi esența de vanilie și ouăle pe rând, mixând până se omogenizează. Adaugi făina cernută și frâmânți aluatul....

Citeste continuarea

Comentarii

la 23.03.2013, 13:47
la 23.03.2013, 13:53
ce frumoase sunt!!
la 23.03.2013, 14:02
la 23.03.2013, 14:08
la 23.03.2013, 14:15
ce bine arata! Acum stiu de unde simteam miros de scortisoara

Vezi toate comentariile (47)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking