Peltea de gutui

Postat de margo in Dulceata / Gem
15 Oct 2014 | 3121 vizualizari
Peltea de gutui

Pelteaua ma duce cu gandul la copilarie,la vremea cand gemurile si dulceturile facute de mama erau adevarate delicatese.Si ce miros si arome se raspandeau prin casa cand mama le pregatea...Imi placea sa o ajut si ma lasa sa cred ca nu s-ar fi descurcat fara ajutorul meu.Si ma simteam atat de bine,desi ajutorul meu era la mancat si gustat ,mai mult. Acum pregatesc eu gemurile si dulceturile.Aceleasi arome se raspandesc prin casa,doar ca rolurile s-au schimbat.

Ingrediente

  • 1l zeama in care au fiert gutuile,
  • 1kg zahar.

Mod de preparare

 Se aleg gutui frumoase si sanatoase,galbene,fara pete.Se spala bine puful de pe ele si se taie in patru.Nu se curata de coaja,nu se scoate casuta cu seminte.Se pun intr-o cratita cu apa,socotind 2l apa la 1kg gutui.Se lasa sa fiarba o ora la foc mic ,pana cand gutuile se inmoaie bine.In timpul fiertului nu se amesteca in gutui,sa nu se sfarame.Dupa ce au fiert,se toarna totul intr-o sita fina sau un tifon si se lasa sa se scurga bine,30 min.

Se masoara cantitatea de zeama rezultata si se pune iar la fiert,cu zaharul,respectand proportia de 1kg zahar la 1l zeama.Se lasa sa firba la foc mic pana se topeste zaharul,apoi se mareste focul.Se ia spuma de cate ori este nevoie.Se fierbe pana  pelteaua e destul de legata.

Cand e gata,se ia de pe foc si,fierbinte,se pune in borcane care se inchid ermetic.

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert tort Bradul de Craciun

Postat de RODIMUR

Desert tort Bradul de Craciun

Mai întâi se face blatul, chiar cu o zi înainte. Eu am vrut ca tortul să nu fie prea înalt și de aceea am făcut un blat din 4 ouă. Cine dorește ca tortul să fie mai...

Citeste continuarea

Peltea din piersici rosii si gutui

Postat de Constelatialeu

Peltea din piersici rosii si gutui

Intr-un tuci am pus cojile de piersici si gutui, am adaugat apa cat sa treaca de 3 degete peste coji si am lasat sa fiarba la foc mic pana ce cojile au devenit moi. Am strecurat zeama, am...

Citeste continuarea

Comentarii

la 16.10.2014, 00:04
la 16.10.2014, 06:00
la 16.10.2014, 08:33
la 16.10.2014, 21:10
Cred ca e buna tare si aromata!
la 16.10.2014, 23:17
Da,Rocsi,e delicioasa.

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking