Peltea de gutui și mere

Postat de carmenvlad in Dulceata / Gem
3 Dec 2011 | 6997 vizualizari
Peltea de gutui și mere

Am făcut dulceață de gutui și am păstrat cojile și semințele. Am adăugat patru mere întregi și am făcut o delicioasă peltea, de o incredibilă culoare roșietică și cu o aromă deosebită.

Ingrediente

  • coaja și cotoarele de la 2 kg de gutui
  • 4 mere puțin acrișoare
  • 2 l apă
  • 1 kg zahăr

Mod de preparare

 

Într-un vas se pun 2 l apă și se adaugă coaja și cotoarele de la gutui și merele tăiate în 4 bucăți. Se lasă să fiarbă la foc mic fără a amesteca printre ele să nu se tulbure zeama, până când scade la mai mult de jumătate din volum. Se oprește focul și se lasă puțin amestecul să se așeze și lichidul să se limpezească. Se strecoară apoi lichidul printr-o strecurătoare fină sau printr-un tifon. Se mai lasă să se limpezească timp de 1 oră. Apoi se măsoară 1 l din lichidul rezultat, se pune într-un vas, se adaugă 1 kg de zahăr și se pune la foc mic amestecând continuu, până când zahărul s-a dizolvat.  Apoi se fierbe la foc iute până când pelteaua capătă aspectul unui jeleu lichid. Se oprește focul  și se pune fierbinte în borcane sterilizate. După ce s-a răcit pelteaua are consistența unui jeleu întărit.

Se servește ca atare sau se folosește le prepararea unor prăjituri cum ar fi savarinele.

Poftă bună!

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Peltea de gutui și mere" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (21)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert budinca de cozonac cu mere

Postat de sufletista

Desert budinca de cozonac cu mere

Merele le dam prin razatoare, le calim in untul topit, adaugam zaharul pudra, amestecam ocazional pana ce scade zeama lasata, adaugam scortisoara si lasam sa se raceasca. Intr-un bol batem...

Citeste continuarea

Prajitura cu iaurt si mere, la multicooker

Postat de merisor67

Prajitura cu iaurt si mere, la multicooker

Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Batem albusurile spuma cu sarea, folosind telul, adaugam treptat zaharul si batem energic pana se intareste compozitia, apoi incorporam pe...

Citeste continuarea

Comentarii

la 03.12.2011, 16:52
ce bine arata
la 03.12.2011, 16:52
buuuuun
la 03.12.2011, 16:52
cat de buna poate fii
la 03.12.2011, 17:35
Splendida culoare....si aroma !!
la 03.12.2011, 17:57
Imi dau seama cat de buna este

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking