Perisoare in sos de smantana

Postat de RODIMUR in Porc
10 Feb 2019 | 5684 vizualizari
Perisoare in sos de smantana

Îmi plac mult perișoarele și le-am gătit, în timp, după mai multe rețete, dar cea mai bună și mai de ajutor mi s-a părut aceea a lui Gabi Duceag, pentru care-i mulțumesc. De la rețeta ei am plecat pentru a face acest preparat și am ”operat” puține modificări, dată fiind calitatea incontestabilă a modelului.  De data aceasta, am făcut mai multe perișoare, pe care le-am preparat în două feluri diferite, dar deocmadată să ne ocupăm de cele în sos de smântână și cu mărar. Au ieșit foarte bune, gustoase, sățioase și sănătoase, nefiind vorba de prăjeli sau adaosuri artificiale. Din această cantitate de carne tocată, la care am adăugat ingredientele de rigoare, am făcut 24 perișoare pe care le-am preparat cu sos de smântână și alte 24, pe care le-am preparat altfel, așa cum voi prezenta într-o altă rețetă. Ca garnitură, am avut cartofi natur.

Ingrediente

  • 600 grame de carne tocată (vită+porc)
  • 1 ceapă mică
  • 1 ou
  • 3 linguri de orez
  • sare
  • piper
  • 1legătură de mărar
  • făină albă pentru modelat perișoarele
  • Pentru sos:
  • 250 ml de smântână
  • 50 grame de unt
  • 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 2 căni de supă (cam 400 ml)
  • 1 linguriță încărcată de muștar clasic
  • 1 lingură încărcată de făină albă
  • 3 căței de usturoi
  • sare
  • piper
  • 1 legătură de mărar

Mod de preparare

Pentru perișoare, se amestecă bine carnea tocată mixtă cu: oul, orezul (spălat în câteva ape și scurs) mărarul tăiat fin, ceapa tăiată mărunt, sare și piper. Se formează perișoarele și se depun pe un platou uns cu ulei.

Se pune o oală cu 1,5-2 litri de apă și 1/2 linguriță de sare la fiert. Când apa este fierbinte, se oprește focul și cu o lingură umezită se dă drumul ușor perișoarelor în apă, după care se dă oala la foc mic, pentru 25-30 de minute.

După acest interval de timp, se strecoară perișoarele, iar apa, care are gustul unei supe de carne, se păstrează pentru sos.

Pentru sos, se feliază untul și se topește în tigaia, în care s-au turnat în prealabil 1-2 linguri de ulei de floarea soarelui. Se adaugă făina și se amestecă repede, ca să nu se formeze cocoloașe și apoi imediat, muștarul. Se subțiază totul cu supa de carne strecurată, rezultată de la fierberea perișoarelor, se adaugă și usturoiul pisat și se lasă pe foc încă 5 minute, până ce mai scade puțin.

Între timp se pregătește mărarul (tocat fin). Se adaugă în sos smântâna, sarea și piperul. Se omogenizează sosul și apoi se adaugă perișoarele. Se mai lasă preparatul la foc mic încă 5-7 minute, amestecând ușor, din când în când, ca să nu se prindă de fundul vasului. La urmă se presară mărarul tocat fin și se ia cratița de pe foc.

Se servesc calde, cu garnitura dorită.

Daca ti-a placut reteta noastra "Perisoare in sos de smantana" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Perisoare de vita in sos de smantana cu parmezan

Postat de gurita_ta2005

Perisoare de vita in sos de smantana cu parmezan

Carnea tocata de vita se pune intr-un castron impreuna cu condimentele,oul si orezul. Se formeaza perisoare,le punem pe o farfurie intinsa si se da la frigider pentru 2-3 ore. Intr-o...

Citeste continuarea

Perisoare de porc in sos de branza

Postat de gurita_ta2005

Perisoare de porc in sos de branza

Carnea tocata se amesteca cu condimentele,ceapa alba tocata marunt,orezul si oul. Se formeaza bilute,se pun pe o farfurie si se dau la frigider pentru cateva ore. Se scot din firgider,se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 10.02.2019, 19:30
la 10.02.2019, 19:48
O reteta gustoasa si satioasa!
la 10.02.2019, 19:51
Așa este, Camelia...Îți mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 10.02.2019, 20:01
Chiar mi-as dori sa le degust, pentru ca sunt apetisante si arata si bine!
la 10.02.2019, 20:11
Interesant încă nu am încercat in smântâna o idee in plus p mâine 🤩❤️❤️❤️❤️

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking