Piept de rata sous vide, sos de ciocolata neagra si panna cotta cu hrean

Postat de Brindusa in Rata
14 Ian 2012 | 12613 vizualizari
Piept de rata sous vide, sos de ciocolata neagra si panna cotta cu hrean

Am facut aceasta reteta pentru participarea mea la un concurs. Intrucat mi se pare foarte interesanta, m-am gandit sa o impartasesc si cu voi. Daca va place si vreti sa ma ajutati sa castig concursul, va rog sa-mi lasati un comentariu PE BLOG (va las si linkul catre blog, sper sa nu se supere sefu' http://brindusascheaua.blogspot.com/2012/01/piept-de-rata-sous-vide-sos-de.html )

Ingrediente

Pentru pieptul de rata

  • un piept de rata (bine) crescuta la tara
  • piper colorat si sare de mare 
  • 2 linguri ulei
  • folie de plastic

Pentru panna cotta

  • 200 ml smantana 
  • 150 ml lapte
  • 1/2 lingurita agar agar (2,5 g)
  • 100 g hrean, curatat si ras fin

Pentru sosul de vin si ciocolata

  • 1 lingura grasime de rata
  • 1 ceapa mica taiata foarte fin
  • 100 ml vin rosu Pinot Noir
  • 100 ml supa clara
  • 40 g ciocolata neagra, 80 % cacao
  • 1 lingura de unt
  • sare de mare, piper colorat

Salata

  • 1/4 morcov
  • salata lollo rossa
  • germeni de lucerna
  • sare de mare
  • 1 lingura ulei de masline
  • 1 lingura otet balsamic

Mod de preparare

  1. Pregatirea pieptului de rata incepe prin marinarea lui 24 de ore la rece. De aceea reteta se intinde de-a lungul a doua zile.
  2. Mai intai se dezoseaza pieptul si se obtin doua bucati de carne. Acestea se degreseaza si se fasoneaza, taind putin din grasimea din laterale. Pastreaz -o ca sa faci din ea grasime de rata.
  3. Pielea se cresteaza putin, apoi carnea se presara cu piper colorat si sare de mare. Carnea se pune pe o farfurie, se acopera cu folie de plastic si se lasa la frigider 12- 24 de ore (peste noapte)
  4. Incalzeste cuptorul la 90 C-100 C, nu mai mult. Infasoara fiecare bucata de carne in folie de plastic, avand grija sa scoti tot aerul.
  5. Pune pieptul de rata intr-o tavita si lasa-l la cuptor cam 3 ore (pentru carne bine facuta) sau 2 ore pentru carne facuta mediu.
  6. Scoate carnea cu grija din folia de plastic (pentru ca are inauntru sucuri fierbinti) si usuca pieptul de rata cu servete.
  7. Incalzeste 2 linguri cu ulei si prajeste usor carnea pe ambele parti, ca sa arate frumos. Lasa carnea sa se odihneasca invelita in folie de aluminiu 20 de minute, apoi tai-o felii. (nu spala tigaia, pentru ca o vei folosi la sosul de ciocolata)
  8. Cu 15 minute inainte ca pieptul de rata sa fie gata, se pregateste panna cotta cu hrean. De data aceasta am folosit agar agar (care e o gelatina vegetala) si nu gelatina, pentru ca agar agar se intareste inca de cand panna cotta e calda, nu daca e pus la frigider. Fiind un platou cald, diferenta de temperatura intre carne si panna cotta nu e bine sa fie prea mare.
  9. Se pastreaza 1 lingurita de hrean, apoi laptele se amesteca cu restul de hrean si se incalzeste bine. Se lasa cateva minute, pentru ca hreanul sa infuzeze in lapte. Se strecoara. Laptele aromat astfel se amesteca cu agar agar si se fierbe la foc foarte mic 1-2 minute. Se ia de pe foc si se amesteca cu smantana si lingurita de hrean pastrata (ca sa-i dea textura si un gust putin mai iute)
  10. Panna cotta se pune imediat in forme, pentru ca se intareste foarte repede. Cand s-a intarit, ca sa se poata scoate, se trece lama unui cutit ascutit pe marginea formei.
  11. Fa sosul dupa ce ai scos carnea din cuptor, cat o lasi sa se odihneasca.
  12. In uleiul din tigaie (folosita la pieptul de rata) prajeste la foc mic bucatile de grasime rezultate de la fasonare. Lasa-le pana ce devin aurii si toata grasimea s-a topit.(in acelasi fel facem noi jumarile de porc). Varsa grasimea astfel obtinuta intr-o cana si pastreaz-o.  O lingura de grasime pune-o la loc in tigaie.
  13. Soteaza ceapa in grasimea de rata, 3-4 minute la foc mediu.
  14. Adauga vinul rosu  si supa si fierbe la foc mic, acoperit, 2 minute. Toarna sosul intr-un blender si paseaza-l bine. Pune sosul la loc in tigaie si adauga ciocolata rupta in bucati. Adauga sare si piper dupa gust. Fierbe sosul la foc foarte mic 1-2 minute, pana ce devine onctuos.
  15. Adauga untul si serveste impreuna cu carnea.
  16. Pentru ca eu consider ca alaturi de carne merg intotdeauna de minune legumele,  am ales o garnitura simpla, foarte usor de pregatit. Morcovii se curata, se spala si se taie bastonase subtiri

  17. Salata se spala si se rupe bucati nu foarte mari.
  18. Se amesteca salata, morcovii si germenii de lucerna. Salata se condimenteaza cu sare, ulei si otet chiar inainte de a fi servita alaturi de carne.

 Vinul pe care  il recomand alaturi de pieptul de rata este Pinot Noir (cel folosit si la sos).

Daca ti-a placut reteta noastra "Piept de rata sous vide, sos de ciocolata neagra si panna cotta cu hrean" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Piept de rata cu mere caramelizate (Reteta video)

Postat de Papalapap

Piept de rata cu mere caramelizate (Reteta video)

Curăță merele de coajă și îndepărtează-le cotorul (1) . Pentru aceasta, am folosit un cuțit cu lamă ceramică, ca să evităm oxidarea timpurie a merelor. Taie-le apoi în...

Citeste continuarea

Piept de rata cu cartofi duchesse

Postat de oanapl

Piept de rata cu cartofi duchesse

Se curăță cartofii cruzi, se spală și se taie în cuburi. Se pun la fiert în apă cu o linguriță de sare. Se fierb exact ca și pentru un piure de cartofi. Când sunt gata,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.01.2012, 12:23
arata super bine si cred ca e si foarte gustoasa bafta la concurs
la 14.01.2012, 12:41
chiar e de mare clasa.
bravo Brindusa.
la 14.01.2012, 12:48
suuuper bun
la 14.01.2012, 12:51
Foarte frumos, chiar sunt impresionat. De aceea intru acum si pe linkul tau si las comentariu si acolo. Sa ai un weekend minunat .
la 14.01.2012, 13:17
bravo si succes si eu vreau sa te ajut ce trebuie sa fac?

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking