Piftie de curcan

Postat de RODIMUR in Curcan
4 Feb 2018 | 13655 vizualizari
Piftie de curcan

Dintre toate tipurile de piftie (de pește, de porc și de pasăre) le prefer pe acestea din urmă și anume în special piftia din carne de curcan (care este mai bună, calitativ și mai ușor de procurat, în ultimul timp) sau de cocoș. Deși piftia de curcan este printre mâncărurile mele preferate, o fac foarte rar, fără nici un motiv anume. Nu e greu de preparat, nu necesită prea mare efort și totuși, îi vine rar rândul... Pentru piftie (de fapt, în mod curent eu folosesc cuvântul "răcitură"!) am cumpărat un pachet special pentru aceasta, din magazinul specializat în asemenea gen de comerț și mi-au ieșit 6 porții individuale, îndestulătoare.  N-am vrut să folosesc gelatină, așa că am fiert foarte mult carnea. Nu am cules grăsimea care s-a ridicat pe zeamă, pentru că nu era multă și oricum e mai ușoară decât aceea de porc, iar ea poate fi îndepărtată la consum, dacă se dorește. Am aranjat piftia în boluri individuale, fără legume, pentru consum în casă, în mod obișnuit. Deci nu e aspic pentru mese festive, ci răcitură pentru mesele de zi cu zi...

Ingrediente

  • 1,850 kg carne de curcan pentru piftie
  • 5 morcovi
  • 2 pătrunjei
  • 1 țelină
  • 2 cepe
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 linguriță de sare
  • boabe de piper

Mod de preparare

Carnea, porționată deja, se spală foarte bine și se lasă apoi încă o oră în apă rece.

Între timp se curăță legumele, se spală și se lasă întregi.

După o oră, carnea se scurge de apă și se pune într-un vas mare, cu legumele (morcovii, pătrunjelul, cepele, țelina) sarea, piperul și apă rece, cât să se ridice cu o palmă deasupra.

Se dă vasul la fiert, la foc mic, ca să nu se tulbure zeama.

Se spumuiește când este cazul.

Când legumele au fiert (după 2-3 ore) se scot și se lasă să se scurgă într-o strecurătoare.

Se lasă carnea la fiert până ce zeama ajunge la nivelul cărnii. Pentru a vedea dacă piftia este gata și se gelatinizează, se ia o lingură de zeamă și se dă la frigider pentru 20 de minute. Între timp se oprește ochiul de la aragaz. Dacă zeama se încheagă după acel interval de timp, se strecoară printr-o sită deasă și se lasă să se răcorească. (Dacă zeama nu se leagă convenabil, ori se mai continuă fierberea, ori se adaugă gelatină, după indicațiile de pe plic)

Usturoiul se pisează și se pune în zeamă.

Se alege carnea de pe oase și se distribuie în bolurile pregătite dinainte. Se pot felia legume, ca să se orneze piftia. (Pentru aceasta se pot folosi și ouă răscoapte, frunze de pătrunjel...)

Se amestecă bine zeama, se mai condimentează, cu sare și piper, dacă este cazul și apoi se toarnă în boluri, peste carne, cu polonicul, printr-o sită deasă prevăzută cu un tifon curat.

Se dau bolurile cu piftii la rece și a doua zi se pot servi la masă, reci și cu felii de lămâie.

Daca ti-a placut reteta noastra "Piftie de curcan" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (45)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de piftie de curcan

Postat de vasimur

Reteta de piftie de curcan

Iata cum se prepara Reteta de piftie de curcan După ce carnea de curcan s-a decongelat, am pus-o să stea în apă rece, mai bine de o jumătate de oră, ca să se elimine...

Citeste continuarea

Piftie de pui si curcan

Postat de lucy2002

Piftie de pui si curcan

Spalam bine carnea. Adaugam apa rece peste carne cu trei degete mai mult si o punem la fiert la foc rapid. Cand incepe sa fiarba si avem spuma o indepartam din cand in cand. Adaugam legumele si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.02.2018, 19:58
la 04.02.2018, 20:00
Mulțumesc frumos, Motănel!
la 04.02.2018, 20:06
Raman fidea lu`porcu...
la 04.02.2018, 20:09
Clementina, de porc face numai soțul meu... Eu nu pot să pun la fiert cap și picioare (eu le zic copite!) de porc...
la 04.02.2018, 20:16
Mie imi place de porc, dar nu as refuza o piftie de curcan!

Vezi toate comentariile (45)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking