Pirojki cu camembert si mere

Postat de ctlina in Aperitive / Garnituri
4 Mai 2016 | 3007 vizualizari
Pirojki cu camembert si mere

Pirojki sunt un fel de mini placinte cu aluat de drojdie. Reteta este ruseasca si de obicei sunt umplute cu branza, cartofi sau carne. De data aceasta le-am facut umplute cu celebra branza frantuzeasca- Camembert.   Povestea spune ca inventatoarea branzei Camembert a fost Marie Harel, o taranca din satul care se numeste chiar asa, Camembert, aceea care, la anul de gratie 1791, pur si simplu a uitat niste lapte turnat in cateva ciubere peste care, culmea, a mai varsat si niste sare. Uituca Harel si-ar fi adus aminte de ciubere abia dupa doua saptamani, timp in care faimoasa branza s-ar fi fabricat singura Dar, desigur, aceasta nu poate fi decat o snoava a taranilor hatri din Normandia, pentru ca branza cu pricina e cunoscuta si atestata istoric cu mult timp inainte. O alta poveste, ceva mai apropiata de adevar, e aceea a abatelui Charles-Jean Bonvost care, sosit de la Brie, o zona apropiata de Paris, drept multumire ca a gasit adapost la Marie Harel, i-a dezvaluit acesteia secretul fabricarii unui fel de branza nestiut de ea. Marie Harel a modificat reteta originala, de aici rezultand si diferenta dintre branza Brie si Camembert. Și aceasta, oricum, e o poveste frumoasa, pentru ca tinutul Auge, din Normandia, si satucul Camembert erau de mult vestite pentru faimoasa branza, cu mult inainte ca Marie Harel sa-l fi indestulat pe preot. Astfel, in 1569, Brugerin de Champier, in lucrarea sa, De Re Ciberia, il cita pe Charles Etienne, acela care, la 1554 publica un manual de fabricare a branzeturilor Augeron, cum erau ele cunoscute in acele timpuri.  Mai tarziu, cam pe la 1708, Thomas Corneille, fratele mai celebrului Pierre Corneille, autor al si mai celebrului Le Cid, a vorbit despre branza Camembert in Tratatul sau de Geografie. Sarind peste povestile din timpul Revolutiei Franceze, redate anterior, sa mentionam studiul despre istoria branzei Camembert al lui Pierre Boisard, acela care a definit acest aliment drept simbolul culinar de necontestat al Frantei. Nu avea cum sa fie altfel, de vreme ce, pana si in timpul ofensivei din Rusia, fiecare soldat al lui Napoleon primea, macar o data pe saptamana, cate o portie de Camembert Odata cu secolul XIX, gratie dezvoltarii transportului feroviar, a aparut ambalajul in cutii de lemn, pentru a proteja celebra branza. Dar, inaintea primului razboi mondial, Louis Pasteur a primit comanda ferma din partea Ministerului de Razboi sa gaseasca o posibilitate de conservare a Camembert-ului, pentru a putea hrani in buna regula soldatii francezi. Cu siguranta, crusta moale, alb-galbuie, si crema cu gust de fan, din interior, au alungat macar in parte necazurile frontului. Deocamdata, sa mai amintim cateva branzeturi inrudite Camembert-ului si fabricate tot in Normandia: Livarot, Pont L'Eveque si Neufchatel. (sursa: http://www.fabricadelapte.ro/)

Ingrediente

Pentru aluat :

  • 250 g de faina
  • 8 cl de lapte caldut
  • 1/2 plic de drojdie uscata
  • 1 lingurita de zahar
  • ½ lingurita de sare
  • 1 ou
  • 50 g unt moale

Pentru umplutura:

  • 1/2 camembert
  • 1 mar
  • cateva nuci maruntite
  • 20 g de unt
  • 1 lingura de miere

pentru uns : 1 galbenus de ou

Mod de preparare

Se dizolvă drojdia în puțin lapte caldut cu zahărul.

Se amestecă bine și se lasă sa creasca aproximativ 5 minute.

Intr-un bol se toarnă făină, sarea și untul tăiat bucățele.

Se amestecă bine până când untul este complet încorporat.

Se adauga drojdia, oul si treptat laptele caldut.

Frământați bine pana cand aluatul devine elastic si neted (la robot timp de aproximativ 8 minute).

Se acopera si se lasa aluatul să crească într-un loc cald aproximativ 2-3 ore.

Preparati umplutura : Curatati si taiati marul bucatele.

Puneti-le la caramelizat 5-8 minute intr-o tigaire cu untul, nucile  si mierea. Lasati sa se raceasca. 

 Dupa ce a crescut, se framanta din nou si se degazează aluatul.

Intindem aluatul într-o foie dreptunghiulara subtire.

Cu o forma taiem cercuri (mai mari , mai mici dupa dorinta).

In fiecare cerc punem 1-2 felii de camembert si deasupra umplutura de mere.

Inchidem bine pirojkile- ori in forma de coltunas ori in forma de triunghi (vezi poza).

Depuneti-le pe o placa acoperita cu hartie de copt.

Incalziti cuptorul la 240°C.

Ungeti pirojkile cu galbenusul batut.

Dati la cuptor pentru  6 minute apoi scadeti temperatura la 210° si lasati inca 6 minute.

Le puteti congela si reincalzi la cuptor.

Se pot servi simple sau cu o salata verde.

Pofta Buna !

Daca ti-a placut reteta noastra "Pirojki cu camembert si mere" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (8)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Aperitiv chiftele de legume

Postat de Ksenya

Aperitiv chiftele de legume

Curatam toate legumele de coaja. Dovlecelul il dam prin razatoarea mica, presaram putina sare si dam deoparte pentru 15 minute, la fel procedam si cu cartofii. Restul legumelor   le...

Citeste continuarea

Tartă cu cartofi și sparanghel

Postat de panacris

Tartă cu cartofi și sparanghel

Aluatul de foietaj se lasă la dezgehțet cca. 60 de minute. Între timp se coc cartofii, la cuptor, simplu sau stroăiți cu un pic de ulei de măsline. După ce s-au copt, se decojesc,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.05.2016, 21:02
Ce gustoase trebuie sa fie!
la 04.05.2016, 21:15
bun bun
la 04.05.2016, 21:28
O reteta frumoasa si interesanta! Multumim!
la 04.05.2016, 22:41
la 05.05.2016, 07:51
Foarte gustos!

Vezi toate comentariile (8)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking