Ingrediente
- 1 cana si jumatate de bob
- 1 ceapa mare tocata
- 4 catei usturoi tocati
- 1 lingurita boia dulce
- 1/2 lingurita chimen macinat
- 1/2 coriandru macinat
- 1 lingurita curcuma pudra
- 3 linguri ulei
- sare
- piper
- 1/2 de lingura suc de lamaie
Mod de preparare
Bobul se alege, se spala si se pune intr-o oala, se adauga apa si se pune pe foc, cand da in clocot, se lasa 3-4 minute, apoi se opreste flacara si se lasa pana a doua zi, acoperit cu capac.
In urmatoarea zi, se scurge apa si se curata bobul de coaja. Ramane numai miezul.
Intr-o oala, punem uleiul; cand uleiul s-a incalzit suficient, adaugam condimentele si lasam jumatate de minut ca aromele sa explodeze :); adaugam ceapa si usturoiul, lasam sa caleasca putin. Cand ceapa devine sticloasa si usor cu marginile aramii, adaugam bobul decojit, acoperim cu apa clocotita si lasam la fiert, cam 35-40 minute, pana bobul se desface (cam aproape de un piure). Atentie, apa trebuie sa acopere boabele, nu mai mult. Luam oala de pe foc, si, cu ajutorul unui blender vertical, transformam continutul intr-un piure omogen. Adaugam sucul de lamaie, saram si piperam dupa gust, amestecam. Piureul este gata! Se serveste atat rece, cat si cald, doar cu muraturi, cu un sos de ciuperci sau cu ce va place. Eu am ales cu ardei copti, reteta o gasiti aici cu un pic de ulei picant.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Piure de bob" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (13)
|