Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa

Postat de vasimur in Mancaruri de legume
26 Apr 2018 | 5089 vizualizari
Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa

Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa Urzicile sunt ideale pentru o cura de primavara, deoarece sunt detoxifiante si pline de vitamine. Ele sunt capabile să echilibreze sistemul de apărare al organismului și să elimine starea de anemie. Regăsim urzicile în tot felul de preparate cum ar fi supa de urzici, chiar si un sos gen pesto și bere de urzici iar la irlandezi, în omlete, pâine și pizza, alături de ricotta și ulei de măsline infuzat cu usturoi. Piureul de urzici cu usturoi este foarte sănătos și este o mâncare de post. Deoarece pot fi găsite o perioadă relativ scurtă din an, putem păstra urzici, pentru iarnă, prin congelare. După curățare și spălare, urzicile trebuie opărite și scurse. Se pun apoi în pungiși se congelează, iar când vrem să le pregătim, le punem la fiert așa congelate (precum spanacul).

Ingrediente

Ingrediente pentru Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa:

  • 400 g de urzici
  • 1-2 căței de usturoi
  • 1 lingură rasă de făină
  • 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă mică (opțional)
  • sare după gust
  • piper măcinat, după gust (opțional)
  • boia de ardei dulce, după gust (opțional)

Mod de preparare

Cum se prepara Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa:

Pregătirea urzicilor

Urzicile se aleg, se rup codițele și se separă de alte “buruieni”. Se spală bine, într-un vas mare umplut cu apă, pentru a înlătura nisipul și alte impurități. Apoi se scot cu o spumieră sau cu mâinile într-o tavă.

Atenție! NU se scurge apa din vas, deoarece pe fundul vasului se adună nisipul și pământul!

Se mai repetă încă o data spălarea urzicilor, eventual într-o strecurătoare mare, în tranșe, lăsând apa să curgă, preț de câteva secunde, pentru a ne asigura că sunt curate.

Prepararea piurelui de urzici

Într-o oala mai mare, punem la fiert cca 1,5-2 l de apă, cu puțină sare. Când apa clocotește, punem urzicile și le îndesăm încontinuu în apă, ca să nu se ridice la suprafață. Le fierbem cca. 10-15 minute, la foc mic.

Scoatem urzicile cu o spumieră și le punem într-o strecurătoare. Păstrăm apa în care au fiert. Când s-au răcit, le tocăm cât mai mărunt (sau le mixăm cu blenderul) și le punem într-o tigaie sau cratiță, în care am prăjit ceapa (tăiată foarte mărunt), în prealabil, în ulei. Amestecăm bine, cu o lingură de lemn, adaugând din apa in care au fiert urzicile (luăm apa cu un polonic, de deasupra, pentru a nu lua și din eventualele impurități care s-au adunat pe fundul oalei), dacă este nevoie. Piureul de urzici se va umfla ușor și va deveni pufos.

Omogenizăm făina cu puțină apă în care au fiert urzicile având grijă să nu fie gogoloașe. Turnăm făina peste urzici, amestecăm bine și mai lăsăm să fiarba, pe foc mic, cateva minute, până ce se îngroașă piureul.

Oprim focul, potrivim piureul de urzici de sare și încorporăm usturoiul pisat sau dat prin răzătoarea mică. Cine dorește, poate pune și puțină boia și/sau piper, după gust. Mie personal îmi place să pun.

Serviți piureul de urzici cald sau rece, cu mămăliguță sau pâine prăjită.

Cui îi place, poate să bea zeama rămasă de la fiert deoarece este foarte bună!

Poftă bună!

O mancare ieftina si buna este si Orez cu urzici la cuptor, dar trebuie sa incercati si Mancare de urzici frecate cu malai, este delicioasa.

Pentru perioada postului va recomandam si Tarta cu verdeturi de primavara-reteta de post

Daca ti-a placut reteta noastra "Piure de urzici cu usturoi, reteta de post delicioasa" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (12)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
citeste mai mult
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Reteta de cartofi umpluti cu bacon si ciuperci

Postat de Bucataras

Reteta de cartofi umpluti cu bacon si ciuperci

Iata cum se prepara Reteta de cartofi umpluti cu bacon si ciuperci: Fierbeți cartofii în coajă și crestați o felie în partea superioară a fiecăruia....

Citeste continuarea

Vinete cu ton si mozzarella la cuptor

Postat de rocsi_1612

Vinete cu ton si mozzarella la cuptor

Spalati vanata, o stergeti cu un servetel de bucatarie si indepartati capetele. O taiati felii nu foarte subtiri. Incingeti o tigaie grill, rumeniti feliile de vinete pe ambele parti, apoi...

Citeste continuarea

Comentarii

la 26.04.2018, 13:07
Excelent!
la 26.04.2018, 13:36
la 26.04.2018, 13:53
la 26.04.2018, 15:22
la 26.04.2018, 16:42
Ce pofta am acum

Vezi toate comentariile (12)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking