Pizza italiana adevarata

Postat de Zamfira in Pizza
14 Apr 2018 | 20178 vizualizari
Pizza italiana adevarata

Vreți să pregătiți o pizza adevărată? Am o rețetă originală de pizza, o adevărată minune, o modalitate de preparare a pizzei așa cum este ea, așa cum este pregătită în Italia. Foarte mulți ani, am pregătit pizza, după diverse rețete (cu praf de copt, ouă :)), lapte) … ingredientele pot continua, dar NU, acestea erau doar aluaturi bine crescute, pufoase, foarte înalte, gen-cozonac și nu aveaua nimic în comun cu celebrul aluat de pizza, textură foarte subțire și ușor crocantă pe margini. Despre sos sau mai bine spus despre kechup din comerț…mai bine tac, în concluzie, puneam tot ce găseam în frigider. În sfârșit am descoperit o rețetă adevărată și cu mult drag vă transmit rețeta. O singură rugăminte am, vă rog să respectați ingredientele și modul de preparare. Un singur minus avem, dar nu este foarte grav, nu-l putem coace la vatră, dar diferența este minimă, veți vedea. Și uite așa, reușim să pregătim o pizza 99,99% italienească…glumesc, dar ne apropiem foarte, foarte mult de cel adevărat. Vă doresc succes și aștept părerea voastră.

Ingrediente

Aluat de pizza

  • 500 g făină (tip 650)
  • 1 linguriță sare
  • 12 g drojdie proaspătă
  • 1 linguriță zahăr tos
  • 250 ml apă caldă
  • 3 linguri ulei de măsline extra virgin

Sos de pizza

  • 200 ml roșii pasate
  • 2 căței de usturoi pisați
  • o mână de busuioc verde mărunțit
  • 1 linguriță busuioc
  • sare si piper
  • zahăr (1/2 linguriță)
  • 2 linguri ulei de măsline

Umplutura:

  • 1 lingură oregano
  • 250 g ciuperci (cele din conservă sau borcan, vor trebui stoarse de zeamă)
  • 150 g mozzarella ras combinat cu cheddar
  • 100 g prosciutto
  • măsline negre sau kalamata (fără sâmburi)
  • ulei de măsline picant 

Mod de preparare

Punem drojdia făramițată într-un castron de lut, omogenizăm cu zahărul și jumătate din cantitatea de apă caldă. De fapt este maiaua. Lăsăm să fermenteze 15 minute. Amestecăm făina cu sarea.
După cele 15 minute, punem într-un bol maiua fermentată, apa rămasă și cele 3 linguri de ulei, amestecăm totul foarte bine (ingredientele lichide).
Adăugăm treptat făina, amestecând încet pentru a permite omogenizarea lentă. Frământăm compoziția câteva minute, apoi continuăm frământatul pe un planșeu de lucru (de lemn sau marmură). Adăugăm foarte puțină făină, doar cât să ne permită frământarea lină. Timp de frământare între 10-15 minute.
Punem aluatul într-un bol, acoperim cu o folie și lăsăm într-un loc călduț la dospit pentru 30 de minute.
Pregătirea sosusului de pizza (pentru 2 pizze):
Pisăm 2 căței de usturoi și îi călim ușor în ulei de măsline, adăugăm celelalte ingrediente și lăsăm să dea în clocot de 2-3 ori.
După cele 30 de minute, aluatul își dublează volumul. Jumătate din cantitate îl vom întinde, fie prin mișcări circulare, de rotire (pentru cei talentați) dar eu, îl întind cu sucitorul, pudrând blatul de lemn cu puțină făină. Diametrul trebuie să fie puțin peste 30 de cm.
Așezam aluatul într-o tavă de cuptor în care am pus hârtie pentru copt, acesta nu necesită ungere cu ulei.
Punem ingredientele pe pizza, după cum urmează:
  • pentru prima pizza
  1. ungem aluatul cu jumătate din cantitatea de sos
  2. presărăm o lingură de oregano
  3. punem ciupercile
  4. rupem prosciutto  în bucăți mai mari
  5. presărăm mozzarella
  6. punem măslinele
  7. stropim toată pizza cu ulei aromat (putem opta pentru pizza dulce, stropim cu ulei de măsline fără chili)
Punem pizza în cuptorul preîncălzit la 250 C și așa lăsăm temperatura pentru 12 minute.
Servirea nu necesită alte sosuri.
Poftă bună!
 
Daca ti-a placut reteta noastra "Pizza italiana adevarata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (9)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Pizza cu trei feluri de brânză

Postat de iri_love

Pizza cu trei feluri de brânză

Aluatul: Drojdia se sfărâmă,  peste care se adaugă zahăr, un praf de sare și 3 linguri de faină.  Peste acestea se adauga paharul de apă  călduță,  se...

Citeste continuarea

Pizza

Postat de Anca_Bucataras

Pizza

Se amesteca drojdia cu zaharul, 3-4 linguri de apa calduta si 3 linguri de faina, se formeaza o maia si se lasa sa creasca 10 minute la cald. Dupa cele 10 minute in care creste maiaua se ia un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 14.04.2018, 23:36
la 15.04.2018, 08:22
Chiar mi-e pofta de pizza!
la 15.04.2018, 08:34
Super!
la 15.04.2018, 08:43
Foarte apetisanta!
la 15.04.2018, 09:46
O felie, te rog!

Vezi toate comentariile (9)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking