Punem drojdia făramițată într-un castron de lut, omogenizăm cu zahărul și jumătate din cantitatea de apă caldă. De fapt este maiaua. Lăsăm să fermenteze 15 minute. Amestecăm făina cu sarea.
După cele 15 minute, punem într-un bol maiua fermentată, apa rămasă și cele 3 linguri de ulei, amestecăm totul foarte bine (ingredientele lichide).
Adăugăm treptat făina, amestecând încet pentru a permite omogenizarea lentă. Frământăm compoziția câteva minute, apoi continuăm frământatul pe un planșeu de lucru (de lemn sau marmură). Adăugăm foarte puțină făină, doar cât să ne permită frământarea lină. Timp de frământare între 10-15 minute.
Punem aluatul într-un bol, acoperim cu o folie și lăsăm într-un loc călduț la dospit pentru 30 de minute.
Pregătirea sosusului de pizza (pentru 2 pizze):
Pisăm 2 căței de usturoi și îi călim ușor în ulei de măsline, adăugăm celelalte ingrediente și lăsăm să dea în clocot de 2-3 ori.
După cele 30 de minute, aluatul își dublează volumul. Jumătate din cantitate îl vom întinde, fie prin mișcări circulare, de rotire (pentru cei talentați) dar eu, îl întind cu sucitorul, pudrând blatul de lemn cu puțină făină. Diametrul trebuie să fie puțin peste 30 de cm.
Așezam aluatul într-o tavă de cuptor în care am pus hârtie pentru copt, acesta nu necesită ungere cu ulei.
Punem ingredientele pe pizza, după cum urmează:
-
ungem aluatul cu jumătate din cantitatea de sos
-
presărăm o lingură de oregano
-
punem ciupercile
-
rupem prosciutto în bucăți mai mari
-
presărăm mozzarella
-
punem măslinele
-
stropim toată pizza cu ulei aromat (putem opta pentru pizza dulce, stropim cu ulei de măsline fără chili)
Punem pizza în cuptorul preîncălzit la 250 C și așa lăsăm temperatura pentru 12 minute.
Servirea nu necesită alte sosuri.
Poftă bună!