Plachie de crap
Postat de Lia1 in Crap / Caras
11 Mar 2014 | 16626 vizualizari
Dupa pricomigdale, am continuat sa gatesc din cartea de bucate a bunicii, alegand plachia de peste. Curiozitatea mea este mare pentru a afla gustul mancarurilor acelor vremuri. Marturisesc, aproape ca a am avut framantari daca sa postez sau nu aceasta reteta pentru ca mi s-a parut dulceaga. M-am hotarat totusi sa o fac pentru ca daca oltenilor li se va parea cam dulceaga, restul lumii: dobrogenii, ardelenii, banatenii si cei din zona nordului, despre care am informatia ca nu au probleme cu nuantele dulcege din mancaruri, o vor gasi parfumata si pe plac. Am intrebat si un bucatar profesionist si mi-a confirmat ca asa o gateste si el, si acesta este farmecul plachiei, faptul ca este mai dulce de la ceapa pusa cu generozitate. Nu seamana cu saramura, e cu totul altceva fata de gratar sau prajeala. Am citit si reteta "Plachie dobrogeana" a lui Radu Anton Roman, care este identica si m-am linistit. Aceasta este formula clasica de plachie, diferenta o face doar gustul personal, eu fiind oltenca, nu accept senin decat unele dintre mancarurile dulcege. Se poate adauga ardei. La tipsuri, reproduc in limbajul desuet dar savuros al vremii, recomandarile foarte utile care te ajuta sa recunosti pestele proaspat atunci cand vrei sa il cumperi.