Plachie de crap

Postat de Lia1 in Crap / Caras
11 Mar 2014 | 16626 vizualizari
Plachie de crap

Dupa pricomigdale, am continuat sa gatesc din cartea de bucate a bunicii, alegand plachia de peste. Curiozitatea mea este mare pentru a afla gustul mancarurilor acelor vremuri. Marturisesc, aproape ca a am avut framantari daca sa postez sau nu aceasta reteta pentru ca mi s-a parut dulceaga. M-am hotarat totusi sa o fac pentru ca daca oltenilor li se va parea cam dulceaga, restul lumii: dobrogenii, ardelenii, banatenii si cei din zona nordului, despre care am informatia ca nu au probleme cu nuantele dulcege din mancaruri, o vor gasi parfumata si pe plac. Am intrebat si un bucatar profesionist si mi-a confirmat ca asa o gateste si el, si acesta este farmecul plachiei, faptul ca este mai dulce de la ceapa pusa cu generozitate. Nu seamana cu saramura, e cu totul altceva fata de gratar sau prajeala. Am citit si reteta "Plachie dobrogeana" a lui Radu Anton Roman, care este identica si m-am linistit. Aceasta este formula clasica de plachie, diferenta o face doar gustul personal, eu fiind oltenca, nu accept senin decat unele dintre mancarurile dulcege. Se poate adauga ardei. La tipsuri, reproduc in limbajul desuet dar savuros al vremii, recomandarile foarte utile care te ajuta sa recunosti pestele proaspat atunci cand vrei sa il cumperi.

Ingrediente

  • 1 kg de crap
  • 500 g ceapa
  • 300 g rosii (3-4 rosii mari)
  • 1/3 pahar vin alb
  • 70 ml ulei
  • mult patrunjel verde tocat (1-2 legaturi)
  • sare, piper, boia

Mod de preparare

1. Cureti de solzi pestele, il speli "repede" sub jet de apa fara a-l lasa sa stagneze in apa "ca sa nu i se duca dulceata", il crestezi dupa numarul de portii (eu l-am lasat intreg dar fara cap). Il freci cu sare si piper.

2. Tai ceapa in doua, apoi pe fiecare jumatate in felii subtiri.

3. Incalzesti o cratita antiaderenta, torni uleiul si cand e incins dai drumul cepei taiate. Se amesteca periodic pana se inmoaie si ingalbeneste (nu arde!).

4. Cureti de coaja rosiile. Eu le oparesc 1/2 minut si astfel le curat foarte usor si fara pierdere de timp. Le toci bucati mici. Le pui peste ceapa.

5. Toci patrunjelul marunt si il pui peste ceapa.

6. Dregi cu boia si piper macinat proaspat.

7. Amesteci bine si torni vinul.

8. Pui legumele intr-o tava de aragaz, mare cat sa incapa pestele, ca un pat de legume, si deasupra indesi bine pestele.

9. Il dai la cuptor la foc potrivit, periodic imbracandu-l cu zeama mancarii.

Cand pestele e copt si ceapa scazuta bine, il scoti pe un platou oval, si asezi in aceeasi ordine, reconstituind forma naturala a pestelui daca l-ai portionat.

Sa va fie de folos!

Daca ti-a placut reteta noastra "Plachie de crap" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (31)
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Plachie de crap

Postat de katty

Plachie de crap

Portionam pestele, il spalam bine, il scurgem si il dam cu sare. Tocam ceapa, ardeiul gras si usturoiul fin. In uleiul incins punem ceapa si putina sare si o lasam la foc mic pana se...

Citeste continuarea

Plachie de crap

Postat de vasimur

Plachie de crap

Pas 1. Curățăm peștele de solzi, îl eviscerăm (scoatem intestinele, branhiile și osul amar de la baza capului, cu un cuțit ascuțit), îl spălăm foarte bine și-l marinăm,...

Citeste continuarea

Comentarii

la 11.03.2014, 13:02
la 11.03.2014, 13:04
buna buna
la 11.03.2014, 13:15
Wow, cum poate arata!
la 11.03.2014, 13:23
la 11.03.2014, 13:36
ce bine arata!!

Vezi toate comentariile (31)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking