Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata

Postat de ctlina in Dulciuri
8 Ian 2017 | 2258 vizualizari
Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata

In Franta, astazi si de sarbatoarea Epiphaniei se serveste un fel de placinta numita "la galette des rois", care pe vremuri era impartita in tot atatea felii cati comeseni erau, plus una. Felia suplimentara, denumita "a Bunului Dumnezeu" sau "a Fecioarei", era oferita primului sarac care aparea in fata familiei. Anul acesta, am facut-o in forma dreptunghiulara, iar crema frangipane am facut-o in 2 culori: natura si cu ciocolata. Crema frangipane este un amestec de crema de vanilie si de crema de migdale. Un obicei actual consta in ascunderea unei figurine, reprezentand un rege mag, in interiorul placintei, iar cel dintre meseni care va descoperi figurina in portia sa va fi regele zilei. http://blogulluicatalina.blogspot.com/2017/01/placinta-galette-des-rois-cu-migdale-si.html

Ingrediente

  • 1 galbenus de ou
  • 2 foi rotunde de aluat de foietaj
  • 2 ouă întregi,
  • 70 g zahăr pudră
  • 50 g unt
  • 200 g pudră de migdale
  • 3 linguri de pudra de ciocolata, cacao

Crema de vanilie:

  • 2 galbenusuri
  • 35 cl de lapte
  • vanilie pudra (sau esenţă de vanilie)
  • 2 linguri amidon de porumb
  • 70 g de zahar

Mod de preparare

Incepem cu crema de vanilie:

Se pune la incalzit laptele. Frecam galbenusurile de ou cu zaharul, adaugam amidonul, vanilia si amestecam bine.

Se toarnă deasupra laptele fierbinte, amestecand tot timpul cu un tel.

Se pune la foc mic, amestecand mereu ca sa nu se prinda de fund, pana cand crema se ingroasa.

Luati de pe foc si lasati sa se raceasca; amestecati din cand in cand. Dati la rece.

Intre timp, frecati untul cu zaharul, adaugati treptat ouale si pudra de migdale.

Adaugati treptat crema de vanilie racita si amestecati (puteti pune numai o parte din ea in functie de consistenta obtinuta). 

Puneti jumatate din crema obtinuta intr-un posh. Cealalta jumatate o amestecati cu ciocolata si o puneti deasemenea ntr-un posh. Dati la rece timp de 30 de minute.

Intindem aluatul in 2 dreptungiuri (unul putin mai mare).

Punem pe o placa tapisata aluatul mai mic.

Depuneti benzi de crema alternand culorile si lăsând marginile libere.

Cu un penson, ungem marginile cu ou batut sau cu apa .

Ascundem figurina şi acoperim cu cea de-a doua foaie. Taiem si sigilam marginile.

Ungem foaia de deasupra cu galbenusul bătut şi amestecat cu 1 lingura de apa rece.

Putem apăsa marginile cu o furculiţă ca să se lipească bine si trasa linii sau forme cu dosul unui cutit.

Decorati daca doriti cu aluatul ramas. Intepati cu o scobitoare sau faceti o gaura mica in mijloc.

Se coace in cuptorul incalzit la 180°C, timp de 30-40 minute.

Se serveste calduta cu cidru (cidrul este o bautura slab alcoolica 3 – 8%, obtinuta prin fermentarea fructelor, mai ales a merelor sau perelor, dar si a gutuilor la o temperatura de 4 – 16° Celsius).

Alte retete de placinte si de "galette des rois" aici.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta Galette des rois, cu migdale si ciocolata" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (14)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Cozonac evantai cu scortisoara

Postat de vio_dreams

Cozonac evantai cu scortisoara

Dizolvam drojdia in cateva linguri de lapte caldut, adaugam putina faina si obtinem o maia pe care o lasam la dospit.Intr-un lighean cernem faina si adaugam maiaua, laptele caldut, ouale batute cu...

Citeste continuarea

Desert pasca de branza dulce, cu stafide

Postat de RODIMUR

Desert pasca de branza dulce, cu stafide

Se face mai întâi aluatul fraged, din ingredientele de mai sus și se pune în frigider, pentru o oră. Între timp se pregătesc ingredientele pentru umplutură. Se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 08.01.2017, 14:54
Foarte interesanta prajitura. Si obiceiurile Cred ca este si buna
la 08.01.2017, 14:59
la 08.01.2017, 15:17
Interesantă rețetă!
la 08.01.2017, 16:05
la 08.01.2017, 16:30
Interesanta reteta!

Vezi toate comentariile (14)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking