Placinta rulata, cu spanac si cartofi

Postat de RODIMUR in Aperitive / Garnituri
24 Mar 2019 | 3988 vizualizari
Placinta rulata, cu spanac si cartofi

În urmă cu mai mulți ani am văzut într-un supermarket o plăcintă congelată cu spanac, sub formă de învârtită. Mi-a plăcut cum arăta, dar mi-am zis că este de preferat să prepar singură acasă o astfel de plăcintă. În anii care au trecut de atunci, am tot încercat fel de fel de plăcinte cu spanac, la cuptor, sau la tigaie, de post, sau de frupt. Dintre rețetele de plăcinte cu spanac pe care le am, am făcut-o pe aceasta, pentru acest sfârșit de săptămână. Este o plăcintă aperitiv simplă și ușoară, foarte gustoasă și bună pentru această perioadă de restricții alimentare. Din ingredientele de mai jos am făcut 4 plăcinte, la cuptor.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 500 grame de făină albă
  • 25 grame de drojdie proaspătă
  • 225 ml de apă caldă
  • 1 linguriță de sare extrafină
  • 2 lingurițe de zahăr tos
  • 4 linguri de ulei de floarea soarelui
  • Pentru umplutură:
  • 2 cartofi mari, fierți ”în coajă”
  • 1 kg de spanac proaspăt
  • 2 cepe
  • 4-5 căței de usturoi
  • 4-5 linguri de ulei de floarea soarelui, pentru călit
  • 200 ml de apă
  • sare, piper
  • 1 linguriță de chimen măcinat (opțional)
  • Pentru decor:
  • 2-3 linguri de ulei
  • semințe de chimen

Mod de preparare

Se pune făina, amestecată cu sarea, în vasul pentru frământat și în mijlocul ei se face o adâncitură în care se pun drojdia mărunțită, și zahărul. Se toarnă puțină apă caldă și se amestecă ingredientele din mijlocul vasului, până ce se dizolvă atât drojdia, cât și zahărul. Apoi se adaugă treptat toată apa caldă și se încorporează toată făina. Pentru definitivarea aluatului se adaugă uleiul și se frămână puțin, până ce aluatul devine elastic și nelipicios.

Se acoperă vasul cu un șervet curat și se lasă aluatul la dospit, cel puțin 30 de minute, într-un loc călduros, ferit de curenții de aer rece.

Se spală cartofii și se fierb în coajă. Când sunt gata, se lasă să se răcorească și apoi se curăță de coji.

Între timp se rup rădăcinile și cam 2 cm din tijele spanacului și se spală în 3-4 ape, după care se lasă să se scurgă.

Cât timp se scurge spanacul, se curăță ceapa și usturoiul, se spală, se mărunțesc și se călesc la foc mic, în ulei suficient, ca să se înmoaie.

Se taie spanacul grosier și se adaugă în cratița în care s-au călit ceapa și usturoiul, odată cu 200 ml de apă. Se fierbe spanacul la foc mic, până ce scade apa. Atunci se condimentează cu: sare, piper și chimen.

Se pasează cartofii fierți (sau se dau prin răzătoarea mică) și în ei se adaugă treptat spanacul scăzut. Se amestecă pentru omogenizare și dacă este cazul se mai condimentează, după gust.

Când aluatul a crescut, se răstoarnă pe planșeta înfăinată, se mai frământă puțin pentru eliberarea aerului care l-a umflat și apoi se împarte în patru părți egale. Din fiecare bucată de aluat se întinde câte o foaie destul de subțire (5-6 cm grosime), se unge cu amestecul de spanac și cartofi, se rulează și se pune în tava în care s-a întins în prealabil hârtie de copt.

Se acoperă plăcinta cu un șervet curat și se mai lasă să crească încă 10 minute, după care se unge cu ulei (de floarea soarelui, sau de măsline) și se presară semințe de chimen.

Se dă tava la cuptorul preîncălzit, la temperatură medie, până când se rumenește plăcinta.

Plăcinta se porționează numai după ce se răcește.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinta rulata, cu spanac si cartofi" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce

 Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce, un preparat excelent.

citeste mai mult
Aperitiv la cuptor cu sos bechamel preparat cu gorgonzola dulce
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!
Brânza Gorgonzola DOP are numeroase proprietăți mai puțin cunoscute. Iată 5 dintre acestea citeste mai mult
5 proprietăți extraordinare ale brânzei gorgonzola. Este cea mai ușor digerabilă brânză!

Retete similare

Aperitiv placinta cu branza cu aluat de casa

Postat de katty

Aperitiv placinta cu branza cu aluat de casa

Mai intai o sa precizez de ce l-am numit aluat si nu foietaj. Pentru ca nu il consider foietaj, deoarece nu necesita decat o simpla impaturire si nu 3, asa ca la foietaj. Se face destul de repede,...

Citeste continuarea

Aperitiv saleuri cu cascaval

Postat de RODIMUR

Aperitiv saleuri cu cascaval

Răzuiți fin cașcavalul. Faceți un aluat din: făină, unt, gălbenușuri, sare, smântână și frământați-l bine, ca să fie omogen. Întindeți acest aluat fraged...

Citeste continuarea

Comentarii

la 24.03.2019, 22:43
Tare buna!
la 24.03.2019, 22:43
Mulțumesc frumos, Cristinuța!
la 24.03.2019, 22:46
Tare frumoasa!
la 24.03.2019, 22:49
Mulțumesc frumos, Ancutsa!
la 25.03.2019, 06:49
Desi nu prea ma impac cu spanacul, parca o feliuta tot as gusta!

Vezi toate comentariile (23)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking