Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza

Postat de Corina33 in Aperitive / Garnituri
30 Apr 2014 | 59676 vizualizari
Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza

Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza Aceste placinte se fac in mod traditional dintr-un aluat simplu, ca de paine, si sunt umplute cu branza telemea veche sau cu varza calita, caz in care se numesc varzari. Dar pot fi umplute cu ce doriti, dupa pofta inimii! Am mai facut eu placinte dar asa de bune ca astea nu am nimerit! Pentru aceasta reteta vom avea nevoie de: faina, drojdie, ulei, varza, telemea, ceapa verde

Ingrediente

Ingrediente pentru Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:

  • Pentru aluat:
  • 500 g faina
  • 330 ml apa calda
  • 25 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita sare
  • un varf de cutit de zahar
  • ulei pentru uns tigaia si placintele
  • Pentru umplutura:
  • 1 varza de aprox. 800g - 1 kg
  • sare, piper
  • 100 ml ulei
  • sau
  • 400 g telemea
  • 2-3 cepe verzi
  • 1 legatura marar

Mod de preparare

Cum se prepara Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza:

Se pregateste prima data aluatul: amestecam faina cu sarea intr-un bol. Separat frecam drojdia cu putin zahar, cat sa se lichefieze, adaugam si putina apa calda si o turnam peste faina unde o lasam cateva minute sa creasca. Adaugam restul de apa si amestecam usor cu o lingura, apoi cu mainile bine unse cu ulei, framantam aluatul circa 8 minute, nu mai mult altfel placintele vor fi prea dense. Se acopera bolul cu un prosop si se lasa aluatul sa dospeasca 45 de minute la loc caldut.

Intre timp ne ocupam de umplutura: varza se taie marunt sau se da pe razatoare, apoi se pune intr-o cratita impreuna cu uleiul la calit. Se condimenteaza  cu sare si piper si se amesteca din cand in cand. In circa 30 de minute este gata, trebuie sa scada la jumatate. Se lasa la racit.

Daca faceti cu branza, se razuie branza pe razatoarea mare si se amesteca cu marar tocat si/sau ceapa verde tocata.

Puneti tigaia pe aragaz sa se incinga bine (preferabil este una de fonta, dar e buna si o  tigaie de teflon sau pentru clatite, insa in nici un caz ceramica sa nu folositi). 

Pe masa bine infainata puneti cate o bucata de aluat de marimea unui pumn, intindeti bine cu sucitorul sa fie cam de jumatate de centimetru de groasa. Se umple cu o lingura din umplutura preferata, se strang marginile, se infaineaza din nou si se intinde cat de mare va e tigaia sau cat sa nu iasa afara umplutura. 

Se pune placinta in tigaia bine unsa cu ulei, se unge si deasupra cu ajutorul unei pensule si se prajeste cateva minute pe fiecare parte pana apar zone maronii pe ele. Asezati placintele una peste alta pe o farfurie, ca sa se pastreze calde pana le prajiti pe toate.

Din cantitatile de mai sus ies aprox. 5-6 placinte de marime medie. Se mananca calde cu smantana din belsug, sau reci cu un pahar de iaurt alaturi.

Pofta buna!

In copilarie mama ne facea si Varzari cu varza dulce, o bunatate!  De curand am incercat si niste Placinte cu varza, usor condimentate, o nebunie!

Va recomandam si Turte cu ceapa verde, reteta de post - reteta simpla si rapida

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte Ardelenesti, reteta traditionala umplute cu varza sau branza" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (60)
Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola

Răsfață-te cu o salată fresh și sofisticată, combinând nectarine caramelizate, brânză gorgonzola și... citeste mai mult » Vezi alte 25 de retete cu gorgonzola

Salată cu nectarine caramelizate și brânză gorgonzola
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia
Pe urmele gorgonzolei, una dintre cele mai apreciate brânze din Italia

Retete similare

Placinta cu legume si piept de pui

Postat de merisor67

Placinta cu legume si piept de pui

Mai intai dezghetam aluatul de foietaj. Ciupercile le scurgem si le mai maruntim, apoi le punem la calit in ulei impreuna cu ceapa tocata solzisori si usturoiul curatat si tocat marunt...

Citeste continuarea

Vinete umplute la cuptor

Postat de reisnaor_2006

Vinete umplute la cuptor

      Se aleg vinete potrivit de mari. Dupa ce s-a taiat capatul dinspre coada am taiat vinetele in jumatate, pe lung si le-am scobit mijlocul. Am lasat cam 1 cm de miez...

Citeste continuarea

Comentarii

la 30.04.2014, 17:54
si poza?
la 30.04.2014, 18:00
Bunatate de placinta
la 30.04.2014, 18:09
Tocmai am avut și noi vărzări
la 30.04.2014, 18:10
Ligia, mi-a intrat Mercadoru' pacii si s-a salvat inainte sa apuc sa incarc pozele)
la 30.04.2014, 18:11
Multumesc Adele!

Vezi toate comentariile (60)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking