Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
21 Apr 2019 | 8360 vizualizari
Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar

Când am fost prima dată în Basarabia, am avut ocazia să mănânc astfel de plăcinte. Mi s-au părut foarte bune și pentru că m-a mirat numele lor (”foioase”) am aflat că se numesc așa pentru că aluatul arată ca și cum ar fi foietat. În fapt, se fac astfel de plăcinte și cu ingrediente de dulce, sau cu aluat dospit, iar umplutura poate fi variată. Am ales să încerc prima dată această rețetă, cu aluat de post (dar fără drojdie!) și cu umplutură de cartofi, ceapă verde și mărar, adică exact așa cum am mâncat acolo, în apropiere de Chișinău, în vara anului 2014... Oamenii locului le numeau ”învârtite moldovenești”, sau ”plăcinte foioase”, dar eu le-am denumit ”plăcinte basarabene”, pentru a evita o confuzie și pentru a identifica precis locul lor de origine, adică Moldova de peste Prut. Din ingredientele de mai jos am făcut 12 plăcinte, câte două/porție.

Ingrediente

  • Pentru aluat:
  • 550 grame de făină albă
  • 2 linguri de ulei
  • 1 linguriță de oțet de mere
  • 1/2 linguriță de sare fină
  • 1/2 linguriță de zahăr tos fin
  • 300 ml de apă caldă
  • Pentru umplutură:
  • 1 ceapă galbenă
  • 5-6 cartofi roz
  • 4 cepe verzi
  • 1 legătură de mărar
  • sare
  • piper
  • cimbru (opțional)
  • ulei pentru călit
  • ulei pentru prelucrat aluatul
  • Pentru decor:
  • semințe de chimen (opțional)

Mod de preparare

Mai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se dau prin răzătoarea mare.

Se curăță ceapa galbenă, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se adaugă în tigaie și cartofii dați prin răzătoare. Se lasă tigaia cu ceapă și cartofi la foc mic pentru 4-5 minute și se amestecă, pentru ca toți cartofii să se pătrundă uniform.

Între timp se curăță cepele, se spală și se taie rondele, iar mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.

Se adaugă ceapa verde și mărarul în cartofii perpeliți în tigaie, se omogenizează, se condimentează compoziția cu sare și piper și se mai lasă la foc mic, încă 3-4 minute.

Odată umplutura preparată, se lasă la răcit, până ce este gata aluatul.

Se face un aluat potrivit de moale, din: făină albă, sare, oțet de mere și ulei. Când aluatul devine nelipicios, se mai frământă cel puțin 6-7 minute, cu mâinile unse cu ulei (nu cu făină!). 

Se lasă aluatul, acoperit cu un șervet curat, timp de 30 de minute ca să ”se odihnească”. Astfel, el va deveni elastic și va putea fi prelucrat mai ușor.

După acest interval de timp, se porționează aluatul în 12 bucăți similare și se mai lasă ”să se odihnească” încă 5-7 minute. Fiecare bucățică de aluat se aplatizează și se pune pe un platou, după care se unge cu ulei (cam o linguriță). După ce se aplatizează toate bucățile de aluat și se ung cu ulei din belșug, se acoperă și se mai lasă încă 20-25 de minute ”să se odihnească”.

Se ia fiecare bucată aplatizată de aluat și se întinde, cu mâinile unse cu ulei, dinspre mijloc, spre margini, în așa fel încât foaia să devină foarte subțire. Foaia se mai poate rupe pe alocuri, dar dacă nu sunt multe găuri, se poate continua prepararea plăcintelor.

După ce foaia este subțiată și bine întinsă, se unge cu ulei și apoi se pun la bază cam două linguri încărcate cu umplutură, dar la distanță de 1,5-2 cm de margine. Se aduce marginea foii peste umplutură și apoi se rulează, cu umplutura înăuntru, până se formează un sul, care se răsucește și se rulează, ca pentru a forma un melc (cum se vede în poze).

Se pune plăcinta formată în tavă, pe foaia de copt și se unge cu ulei. Se procedează la fel până ce se epuizează aluatul. Se presară chimen peste plăcintele din tavă și se dau la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, până ce se rumenesc frumos (în medie, cam 30-35 minute).

Plăcintele acestea sunt foarte bune, atât calde, cât și reci.

Daca ti-a placut reteta noastra "Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (21)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Pilaf cu legume

Postat de RODIMUR

Pilaf cu legume

Se spală ardeii și gogoșarul, se curăță de semințe și de cotoare, după care se taie cubulețe. Morcovii, țelina și pătrunjelul se curăță, se spală și se taie în formele...

Citeste continuarea

Salata de dovlecei (de post)

Postat de katty

Salata de dovlecei (de post)

Curatam dovleceii de coaja si ii taiem cuburi. Ii punem la fiert pana se inmoaie intr-un oala acoperiti cu apa si un praf de sare. Scurgem dovleceii bine si ii lasam sa se raceasca. Dupa ce...

Citeste continuarea

Comentarii

la 21.04.2019, 23:23
la 21.04.2019, 23:30
Bune!
la 22.04.2019, 05:20
Mulțumesc frumos, Lucy!
la 22.04.2019, 06:37
trebuie incercata, clar aceasta reteta!
la 22.04.2019, 07:09
Daaaa, Claudia...! La mine a fost prima încercare, cu unele învățăminte, evident, așa că vor mai urma și altele... Mulțumesc frumos pentru atenție!

Vezi toate comentariile (21)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking