Mai întâi se pregătește umplutura. Cartofii se spală și se fierb ”în coajă”. Când sunt fierți (sau aproape fierți) se strecoară de apă și se lasă la răcit, după care se curăță de coji și se dau prin răzătoarea mare.
Se curăță ceapa galbenă, se spală, se taie mărunt și se călește ușor în ulei suficient și la foc mic, după care se adaugă în tigaie și cartofii dați prin răzătoare. Se lasă tigaia cu ceapă și cartofi la foc mic pentru 4-5 minute și se amestecă, pentru ca toți cartofii să se pătrundă uniform.
Între timp se curăță cepele, se spală și se taie rondele, iar mărarul se alege, se spală, se zvântă și se taie mărunt.
Se adaugă ceapa verde și mărarul în cartofii perpeliți în tigaie, se omogenizează, se condimentează compoziția cu sare și piper și se mai lasă la foc mic, încă 3-4 minute.
Odată umplutura preparată, se lasă la răcit, până ce este gata aluatul.
Se face un aluat potrivit de moale, din: făină albă, sare, oțet de mere și ulei. Când aluatul devine nelipicios, se mai frământă cel puțin 6-7 minute, cu mâinile unse cu ulei (nu cu făină!).
Se lasă aluatul, acoperit cu un șervet curat, timp de 30 de minute ca să ”se odihnească”. Astfel, el va deveni elastic și va putea fi prelucrat mai ușor.
După acest interval de timp, se porționează aluatul în 12 bucăți similare și se mai lasă ”să se odihnească” încă 5-7 minute. Fiecare bucățică de aluat se aplatizează și se pune pe un platou, după care se unge cu ulei (cam o linguriță). După ce se aplatizează toate bucățile de aluat și se ung cu ulei din belșug, se acoperă și se mai lasă încă 20-25 de minute ”să se odihnească”.
Se ia fiecare bucată aplatizată de aluat și se întinde, cu mâinile unse cu ulei, dinspre mijloc, spre margini, în așa fel încât foaia să devină foarte subțire. Foaia se mai poate rupe pe alocuri, dar dacă nu sunt multe găuri, se poate continua prepararea plăcintelor.
După ce foaia este subțiată și bine întinsă, se unge cu ulei și apoi se pun la bază cam două linguri încărcate cu umplutură, dar la distanță de 1,5-2 cm de margine. Se aduce marginea foii peste umplutură și apoi se rulează, cu umplutura înăuntru, până se formează un sul, care se răsucește și se rulează, ca pentru a forma un melc (cum se vede în poze).
Se pune plăcinta formată în tavă, pe foaia de copt și se unge cu ulei. Se procedează la fel până ce se epuizează aluatul. Se presară chimen peste plăcintele din tavă și se dau la cuptorul preîncălzit, la o temperatură medie, până ce se rumenesc frumos (în medie, cam 30-35 minute).
Plăcintele acestea sunt foarte bune, atât calde, cât și reci.