Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar

Postat de RODIMUR in Mancaruri de post
21 Apr 2019 | 8363 vizualizari

Când am fost prima dată în Basarabia, am avut ocazia să mănânc astfel de plăcinte. Mi s-au părut foarte bune și pentru că m-a mirat numele lor (”foioase”) am aflat că se numesc așa pentru că aluatul arată ca și cum ar fi foietat. În fapt, se fac astfel de plăcinte și cu ingrediente de dulce, sau cu aluat dospit, iar umplutura poate fi variată. Am ales să încerc prima dată această rețetă, cu aluat de post (dar fără drojdie!) și cu umplutură de cartofi, ceapă verde și mărar, adică exact așa cum am mâncat acolo, în apropiere de Chișinău, în vara anului 2014... Oamenii locului le numeau ”învârtite moldovenești”, sau ”plăcinte foioase”, dar eu le-am denumit ”plăcinte basarabene”, pentru a evita o confuzie și pentru a identifica precis locul lor de origine, adică Moldova de peste Prut. Din ingredientele de mai jos am făcut 12 plăcinte, câte două/porție.

Inapoi la reteta

Comentarii (21)

la 22.04.2019, 16:28
ce bune cred ca sunt
la 22.04.2019, 16:45
Da, Mihaela, au fost tare bune, dar le-am terminat chiar a doua zi... Mulțumesc frumos pentru apreciere!
la 22.04.2019, 19:42
Ce placinte frumoase ai facut!
la 22.04.2019, 20:25
Mulțumesc frumos, Rocsi! Voi mai face și de dulce și cu aluat dospit...
la 24.04.2019, 01:14
O bunatate Mama mea prepara ceva asemanator dar fara cartofi
la 24.04.2019, 09:00
Într-adevăr, Mihaela, sunt tare bune...! Deci știi de ele, dacă și mama ta făcea... Mulțumesc pentru apreciere!

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking