Placinte basarabene (foioase) de post, cu cartofi, ceapa verde si marar
Postat de RODIMUR in Mancaruri de post 21 Apr 2019 | 8403 vizualizari
Când am fost prima dată în Basarabia, am avut ocazia să mănânc astfel de plăcinte. Mi s-au părut foarte bune și pentru că m-a mirat numele lor (”foioase”) am aflat că se numesc așa pentru că aluatul arată ca și cum ar fi foietat. În fapt, se fac astfel de plăcinte și cu ingrediente de dulce, sau cu aluat dospit, iar umplutura poate fi variată.
Am ales să încerc prima dată această rețetă, cu aluat de post (dar fără drojdie!) și cu umplutură de cartofi, ceapă verde și mărar, adică exact așa cum am mâncat acolo, în apropiere de Chișinău, în vara anului 2014...
Oamenii locului le numeau ”învârtite moldovenești”, sau ”plăcinte foioase”, dar eu le-am denumit ”plăcinte basarabene”, pentru a evita o confuzie și pentru a identifica precis locul lor de origine, adică Moldova de peste Prut.
Din ingredientele de mai jos am făcut 12 plăcinte, câte două/porție.
Inapoi la reteta
|