Pogaci cu jumari

Postat de MotanLaOale in Aperitive / Garnituri
5 Iun 2012 | 14144 vizualizari
Pogaci cu jumari

Mult de munca dar merita. Sunt foarte bune! Am executat reteta Silviei Jurcovan.

Ingrediente

  • 750. faina
  • 30ml undelemn
  • 100g unt
  • 500ml lapte
  • 1 lingurita cu varf sare
  • 1 lingurita chimen macinat
  • 1/2 lingurita piper
  • 2 linguri zeama de lamaie sau 1 lingura otet
  • 1 ou
  • 40g drojdie
  • 1 lingurita zahar
  • 500g jumari din slanina topita

Mod de preparare

Se trec  jumarile prin masina de tocat si se lasa la loc caldut.

Intr-un castron se freaca drojdia cu zaharul pana se lichefiaza, se dilueaza cu 150m lapte caldut, se amesteca cu 4 linguri de faina si se lasa sa creasca 15 minute la loc caldut.

Se adauga apoi restul de lapte caldut, untul topit caldut, untedelmnul, galbenusul, sarea, zeama de lamaie sau otetul, piperul si chimenul si se amesteca repede cu maiaua.

Se pune restul de faina si se framanta circa 10 minute pana se desprinde de mana.

Se lasa aluatul sa creasca 15 minute pana isi dubleaza volumul.

Aluatul se pune pe masa presarata cu faina si se da cu mana forma de dreptunghi, presandu-l cu mana ca sa aibe aceeasi grosime peste tot si  marginile drepte.

Se intinde foaia cu sucitorul in grosime de ½ cm, se intind jumarile pe toata suprafata ei si apoi se ruleaza incepand de la marginea mai lunga.

Ruloul se aplatizeaza cu palmele si cu sucitorul  ca sa aibe latimea de circa 30 cm.

Capetele ruloului se aduc pana la mijlocul lui si apoi se indoaie inca o data.

Aluatul se lasa sa se odihneasca 5-6 minute ca sa devina mai elastic apoi se intinde in foaie cu grosimea de 1 ½ cm.

Cu un pahar cu marginea subtire sau forma de taiat, trecut prin faina se taie in rondele care se aseaza in tava tapetata cu hartie, cu o distant de 2 cm intre ele.

Bucatile ramase intre rondele se suprapun fara sa se mai framante ca sa nu se deranjeze foitele rezultate prin impaturire.

Eu le-am strans pe rotund si le-am pus intr-o tava de tarta.

Se lasa in tava circa 10 min ca sa creasca, apoi rondelele se preseaza putin deasupra cu muchia unui cutit ca sa se obtina un model in forma de gratar.

Se ung cu pensula muiata in albusul batut putin cu furculita si se presara cu chimen.

Tava se introduce in cuptorul bine incalzit la foc mijlociu si se lasa circa 50 minute.

Dupa 10 minute focul se reduce, dar cuptorul nu se deschide 25 minute.

Cand sunt rumenite frumos se scot si se lasa la racit.

Se pastreaza in punga de nailon ca sa nu se usuce.

Pofta Buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pogaci cu jumari" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (57)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari

Postat de trifadalia

Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari

Iata cum se prepara Reteta de pogaci ardelenesti cu jumari Pentru inceput intr-un bol se amesteca laptele caldut, zaharul si drojdia care se lasa putin ( 5 minute) sa se odihneasca. ...

Citeste continuarea

Pogaci cu jumari

Postat de andaoana

Pogaci cu jumari

Drojdia o dizolvam in zerul caldut impreuna cu lingura de zahar si o lingura de faina si lasam sa creasca cam 10 minute . Faina cernuta o asezam intr-un bol si adaugam smantana, sare, 2 linguri...

Citeste continuarea

Comentarii

la 05.06.2012, 14:47
harnic mai esti domn motan
la 05.06.2012, 14:53
harnicut
la 05.06.2012, 14:55
Tulaaaaaaaai Motanele,locul intai te paste
la 05.06.2012, 14:57
la categoria barbati sigur e primul .Eu nici macar n-as putea sa mananc tot ce gateste .
la 05.06.2012, 14:59
asa-i Costele,harnic barbat
si eu asa gati mai mult,dar cand sa mananc,ca deja am mai multa mancare decat imi trebuie)

Vezi toate comentariile (57)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking