Pomana porcului

Postat de AdrianUdrea in Porc
6 Dec 2014 | 12560 vizualizari
Pomana porcului

Pentru mine, dupa sorici, pomana porcului este cea mai buna mancare, dintre specialitatile pe baza de porc. Si imi place mult la tara, facuta in tuciulet de arama, si la foc de lemne. Pe aragaz nu mai are acelasi gust, dar tot buna este. Si cum mama soacra a taiat porcul, i-am facut si pomana, de doua ori chiar, odata la tara si a doua zi la Pitesti. Si pot sa ma laud ca si la tara tot eu m-am ocupat de pomana porcului, mai putin de mamaliga pe care a preparat-o mama soacra intr-un tuci imens.

Ingrediente

  • carne de porc impanata cu grasime
  • grasime simpla pentru topit
  • carnati de casa
  • sare
  • mujdei de usturoi cu rosii
  • mamaliguta

Mod de preparare

Nu am cantarit ingredientele, pentru ca nu exista cantitati fixe pentru aceasta mancare, trebuie doar sa fie si grasime, din care sa rezulte jumari si carne slaba, sau impanata cu grasime. Iar daca ar fi si carnati taranesti, ar fi o pomana a porcului adevarata.

Noi am avut carnati de casa, dar din cei cumparati, asa se numesc: de casa.

Se portioneaza carne in bucati mai mici, la fel si grasimea.

Se presara sare grunjoasa peste carne si se lasa deoparte o perioada de timp pentru a patrunde sarea in carne.

La tara se pune imediat la preparat, sa fie gata cand termina macelarii de taiat si transat porcul.

Intr-un vas incapator, de preferinta tuciulet, se aseaza intai cateva bucati de grasime, apoi alternativ carne slaba si grasime si se pune vasul la foc, la inceput la intensitate mica, pana incepe sa se topeasca din grasime, apoi se mareste intensitatea focului.

Din cand in cand se amesteca in vas pentru o prajire uniforma a carnii.

Cand carnea este prajita, se scoate intr-o sita pentru a se scurge grasimea, iar in vasul de pe foc se prajesc carnatii.

Intre timp se pregateste si mujdeiul de usturoi si mamaliguta.

Pentru mujdei se curata usturoiul, se aseaza grauntii in mojar si se presara sare mare peste ei. 

Se piseaza bine pana devin ca o spuma, apoi se freaca cu putina grasime din vasul cu carne.

La final se adauga 2 rosii curatate si pasate.

Pentru mamaliguta se pune apa la foc cu o lingurita de sare si o mana de malai, iar cand incepe sa fiarba se adauga malaiul in ploaie, mestecand continuu.

 Se lasa mamaliguta sa fiarba la foc mediu pana cand incepe sa se desprinda usor de pe lingura, sau spatula cu care se mesteca continuu.

La final se adauga putina grasime din vasul cu carne, cam o lingura.

Ca proportie malai apa, noi folosim 250-300 gr malai/1L apa si 1 lingurita cu varf de sare mare.

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Pomana porcului" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (27)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Friptura de purcel

Postat de oanapl

Friptura de purcel

Se spală bucata de carne apoi se taie în cubulețe potrivit de mari și se pune la fiert, în apă cât să o acopere, pentru 50-60 de minute. Separat, se toacă ceapa mărunt,...

Citeste continuarea

Pomana porcului

Postat de mirela0911

Pomana porcului

Se spala bucata de carne, se tamponeaza cu servetele de surplusul de apa, apoi se taie in cubulete potrivit de mari sau dupa preferinte.  Se pune pe foc o oala/cratita din fonta sa se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 06.12.2014, 20:44
Fie-ti mila ((( Mega like!
la 06.12.2014, 20:44
Pretene da-mi voie sa ti pup....
la 06.12.2014, 20:44
mancare adevarata
la 06.12.2014, 20:44
salivez
la 06.12.2014, 20:49
De ce să-l pupi,Cleme? El a mancat pomana si noi salivăm,păi asta e treabă ?

Vezi toate comentariile (27)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking