Ingrediente
Pentru aluat:
- 300 grame faina de grau
- 200 grame grasime (poate fi margarina, dar cu untura de porc iese incomparabil mai frageda)
- 1 galbenus de ou
- un varf de cutit de sare
- 100 grame zahar
- 1/2 praf de cop
- 2-3 linguri de smantana mai tare
Pentru crema (care se va coace impreuna cu aluatul, in tava):
- 5 galbenusuri
- 250 grame zahar
- 200-250 grame nuca macinata (sau arahide, macadamia etc)
- 6 albusuri batute spuma separat
Glazura (se face inainte de a scoate prajitura din cuptor):
- 150 grame zahar
- 1 lingura cacao
- apa cat sa acopere
- 1 lingurita de ness
- 1 bucata de unt cat o nuca
- 3 lingurite de esenta de rom
Mod de preparare
Pentru aluat, se amesteca faina cu grasimea, se freaca in mana, pentru a rezulta un aluat fraged. Dupa adaugarea celorlalte ingrediente, nu putem adauga din nou faina, pentru ca aluatul se intareste, in loc sa se topeasca in gura, cum ar trebui sa fie.
Adaugam galbenusul de ou, sarea, zaharul, praful de copt si la urma smantana. Framantam bine si intindem in tava apasand cu mana pana umplem suprafata tavii (aluat mai moale).
Batem cele 6 albusuri spuma separat pana "sta telul", apoi frecam spuma in alt vas cele 5 galbenusuri cu zaharul. Adaugam nucile macinate sau arahidele etc. si mai frecam. La urma adaugam spuma de albusuri amestecand usor. Turnam compozitia peste aluatul de baza si dam la cuptor la foc potrivit pentru 20-25 minute. Facem testul scobitorii.
Separat, fierbem glazura (fara unt si fara rom) si tot scoatem cate o picatura pe o farfurie pentru a vedea daca se intareste. Dupa ce luam glazura de pe foc adaugam untul si esenta de rom, amestecand pentru omogenizare. Intindem peste prajitura lasata putin sa se raceasca.
O taiem rece, dupa ce s-a intarit glazura, in forme rombice sau dreptunghiulare. Cantitatea e suficienta pentru o tava foarte mare si rezulta peste 50 de bucati.
Pofta buna!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Capriciul Doamnei"" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (1)
|