Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă

Postat de diaconta in Dulciuri
19 Feb 2012 | 6438 vizualizari
Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă

Imi era dor de un desert cu fructe de pădure,răcoros chiar dacă afară e încă destul de frig,colorat şi vesel în aşteptarea primăverii.Sper să îndulcesc puţin atmosfera de pe site ,destul de agitată cu strângerea voturilor.Vă doresc mult succes tuturor şi mulţumesc celor care au acordat votul de încredere reţetei mele.

Ingrediente

  Blat:

  • 500 gr sfecla rosie
  • 200 gr faina
  • 3 oua
  • 160 gr zahar brun
  • 200 gr unt
  • 2 linguri cacao
  • 5 linguri cafea expresso
  • 2 linguri sirop fructe de padure
  • 10 gr praf de copt
  • Un plic zahar vanilat
  • Sare
  • Afine

Crema mousse de menta:

  • 200 gr ciocolata alba
  • 200 ml frisca lichida
  • 2 linguri sirop concentrat de menta

Bezea:

  • 3 albusuri
  • 6 linguri zahar pudra
  • O lingura otet alimentar
  • O lingura amidon alimentar
  • sare
  • 4 linguri bilute de ciocolata
  • Fructe de padure pentru decor

Mod de preparare

Preparare blat:

Sfecla curatata(ramane 500 gr dupa ce am curatat-o) o taiem felii si o punem intr-o tava pe care am asezat o hartie de copt.Punem la cuptor si o lasam pana cand se inmoaie.Mai intoarcem feliile intre timp.

Dupa ce s-a racit,se paseaza cu  blenderul vertical,se adauga siropul de fructe de padure pana cand obtinem o pasta.

Faina se amesteca cu cacaua,sarea si praful de copt.

Untul moale se mixeaza cu zaharul brun si zaharul vanilat pana cand se obtine o crema si nu se mai simt cristalele de zahar.

Se adauga ouale pe rand,mixand dupa fiecare.Eu mai adaug si cate o lingura din amestecul de faina,pentru ca untul sa nu se branzeasca.

Pasta de sfecla se amesteca cu cafeaua racita si  se incorporeaza in amestecul de unt,alternand cu faina.La final punem si afinele.

Compozitia de blat o punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt(20x30 cm) si dam la cuptor pentru 30 de minute.E util sa verificati,depinde si de cuptorul pe care il aveti.Al meu e cam antic,deci mi-ar prinde bine premiul cel mare….ha ha ha….asta nu este o aluzie …..

Lasam blatul sa se raceasca si preparam crema si bezeaua.

Pentru crema,taiem ciocolata bucati,o amestecam cu frisca si o punem pe foc.Aducem la punctul de fierbere(nu o fierbem) si luam cratita de pe foc.Adaugam siropul concentrat de menta.Daca vreti o nuanta mai intensa de verde,fara sa folositi coloranti,puteti sa mai adaugati sirop,dar puneti mai putina frisca(echivalentul siropului).Lasam sa se raceasca amestecul,apoi punem la frigider pentru cateva ore.

Dupa ce a trecut acest timp,scoatem vasul de la frigider si mixam pana cand obtinem o crema pufoasa.

Impartim blatul in doua parti pe lungime si il taiem.Pe o hartie de copt,trasam linii de dimensiunea celor doua parti de blat,dar cu o mica distanta intre ele.Pe acele forme vom „desena” bezeaua.

Punem hartia de copt cu partea desenata in jos,intr-o tava mai mare decat cea in care am copt.Eu am folosit tava mare a aragazului.

Batem spuma cele trei albusuri cu un praf de sare si lingura de otet.Eu folosesc telul spirala la aceasta operatiune(cu mixerul nu reusesc ).Cand este destul de tare spuma,adaugam pe rand cele 6 linguri de zahar pudra.La final va trebui sa obtinem o spuma tare care face „tepi”.Adaugam o lingura de amidon si cele 4 linguri cu bilute de ciocolata.

Punem compozitia intr-un pos si trasam valurele in dreptunghiurile desenate.Punem la cuptor la temperatura mica cu usa cuptorului intredeschisa.Bezeaua trebuie sa se usuce nu sa se coaca.Mi-ar fi placut sa ramana alba la culoare,dar recunosc ca nu prea stiu sa coc bezeaua,de aceea si fac rar.

Bezeaua este gata cand este crocanta .Va dura destul de mult.Lasam sa se raceasca.

Pe blat punem un strat de crema,mai aruncam cateva bobite de coacaze si asezam bezeaua deasupra.Pudram cu zahar pudra si garnisim cu fructe de padure.

Blat rosu pufos,crema de ciocolata mentolata,fructe de padure si bezea crocanta,cred ca-i o combinatie careia nu prea-i putem rezista.

Ia sa vad daca va place si voua….

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu bezea şi aromă de mentă" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (93)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Desert cu spuma de zmeura

Postat de rocsi_1612

Desert cu spuma de zmeura

Blatul: Mixam untul cu zaharul, incorporam galbenusurile unul cate unul. Adaugam faina, esenta de vanilie si praful de copt. Albusurile le mixam cu un praf de sare pana devin spuma. Acestea le...

Citeste continuarea

Rulada cu mac - baigli

Postat de gurita_ta2005

Rulada cu mac - baigli

Untul trebuie sa fie la temperatura camerei, se taie cuburi si se pune intr-un vas inalt, adaugam zaharul si galbenusurile si amestecam cu mixerul. Adaugam smantana, laptele, faina si drojdia si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 19.02.2012, 16:13
primu' la portie .
la 19.02.2012, 16:14
ma bucur ca esti tu cel care a sosit primul Cristi
acuma sa vad daca-ti place si reteta,daca nu sa-mi zici ce nu-ti place
la 19.02.2012, 16:18
cine ar putea rezista la asa bunaciune mmm siimt parfumul si gustul de aici
la 19.02.2012, 16:21
Mamaie ce buna e,ma duc sa mai iau o portie,chiar de-oi plange maine
la 19.02.2012, 16:25
Pai numai ce-am vazut ca ai pus sfecla rosie in blat, deci imi place .

Vezi toate comentariile (93)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking