Prăjitură cu brânză şi fructe de pădure

Postat de Oana in Dulciuri
11 Apr 2009 | 28374 vizualizari
Prăjitură cu brânză şi fructe de pădure

Afinele, murele, coacazele negre si rosii, zmeura, fragii sunt fructe specifice marilor inaltimi, facute special, parca, pentru a completa hrana destul de saraca a oamenilor de munte. O portie de afine valoreaza cat 3-4 casete cu vitamine! Iata cateva informatii pretioase

Ingrediente

  • 375 ml lapte
  • un praf de sare
  • 100 g gris
  • 3 oua
  • 1 lamaie
  • 50 g unt moale
  • 125 g zahar brun
  • 1 fiola esenta de vanilie
  • 300 g branza de vaci
  • 50 g faina integrala de grau
  • 1 lingurita praf de copt
  • 500 g fructe de padure
  • un plic cu Creme Ole de capsuni
  • un pliculet cu gelatina rosie pentru tort

Mod de preparare

Fructul proaspat de afin, dar mai ales cel uscat, ajuta la regenerarea vaselor de sange si la normalizarea glicemiei. Murele au in linii mari aceleasi proprietati terapeutice ca si zmeura. Cele mai importante virtuti tamaduitoare le au frunzele de mur, care sunt dezinfectante, cicatrizante, reglatoare hormonale. Murele sunt depurative, racoritoare, usor astringente, laxative in stare proaspata si antidiareice in stare uscata. Coacazele negre contin un numar impresionant de minerale si vitamine,

intre care vitamina C intr-o forma care se dovedeste a fi cea mai stabila dintre toate fructele, rezistand la caldura si oxidare. Coacazele negre, folosite mai ales ca pulbere, revitalizeaza rapid organismul, ajuta la reechilibrarea metabolismului, normalizeaza activitatea nervoasa, maresc acuitatea vizuala, elimina anemia, favorizeaza procesele de crestere si refacere, maresc imunitatea naturala a organismului. Coacazele rosii se recomanda in digestie lenta, indigestii frecvente, tranzit intestinal incetinit, convalescenta, inapetenta, obezitate, gastrita, Hepatita cronica, congestie hepatica, ciroza hepatica initiala, dischinezie biliara si tulburarile asociate. Fructele de zmeura sunt o adevarata colectie de minerale: calciu, magneziu, zinc, mangan, potasiu, fosfor, toate in forme usor asimilabile, si vitaminele A, B1, B2, in timp ce frunzele sale sunt bogate in vitamina C. Zmeura reprezinta un remediu exceptional pentru tubul digestiv, pentru pancreas si sistemul respirator.

Prajitura a fost senzatia zilei, colorata si extrem de buna!

Avem nevoie si de o forma detasabila de tort (24-26 cm), pe care o ungem cu ulei si o tapetam cu faina. Incingem cuptorul la 180 grade sau treapta 2.

Laptele il dam in fiert cu un praf de sare, apoi adaugam grisul si amestecam cu un tel, mai lasam sa dea un clocot si luam craticioara de pe foc. Amestecam bine pana se umfla grisul si lasam la racit.

Fructele de padure le-am avut congelate, asa ca le-am lasat la dezghetat intr-o sita, sa se scurga de zeama pe masura ce se dezgheata.

Untul moale se freaca cu zaharul, vanilia si coaja de la lamaie, apoi se adauga treptat cate un galbenus de ou.

Branza de vaci se bate separat cu zeama de la lamaie, apoi se adauga grisul racit, putin cate putin, amestecand bine. Se toarna peste branza amestecul de unt, zahar si ou, apoi se adauga albusurile batute spuma, iar la final faina amestecata cu praful de copt (cel mai bine sa fie cernuta, sa nu aiba cocoloase).

Se pune aluatul in forma, se netezeste si se coace cam 40 de minute. Se lasa apoi la racit.

Deasupra blatului se pune crema de capsuni, optional. Eu m-am gandit ca poate nu stau fructele de padure direct pe blat. Apoi se toarna deasupra gelatina (preparata dupa instructiunile de pe pliculet).

Se pune prajitura la frigider o ora.

Mmmm, imbietor, nu?

Si inca o feliuta cu frunze de menta!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură cu brânză şi fructe de pădure" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (15)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura cu branza si fructe de padure

Postat de oanapl

Desert prajitura cu branza si fructe de padure

Scoți sâmburii vișinelor si le pui la scurs. Speli caisele și le tai cubulețe. Sfarâmi brânza cu o furculiță. (Nu este nevoie sa fie pasată foarte fin.) Adaugi esența...

Citeste continuarea

Prajitura cu ciocolata, branza dulce si fructe de padure

Postat de RuxyRux

Prajitura cu ciocolata, branza dulce si fructe de padure

Blatul se prepara simplu: amestecam toate ingredientele si framantam un aluat pe care il infainam usor , il infoliem si-l dam la rece 30 de minute. Crema de branza: Se pun ingredientele intr-un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 12.02.2009, 01:44
of course! se putea sa nu lovesti iar cu branza? :P
arata super! iar de gust nu ma indoiesc!
la 12.02.2009, 14:03
Asta da desert special!Cred ca e super delicios!Mama mor aicea!!!
la 12.02.2009, 14:45
Dragos, esti foarte tare! si eu sunt super pofticioasa

Miha, chiar la tine ma gandeam, sa stii! Pup.
la 12.02.2009, 14:49
Puteti sa puneti fructele direct in aluatul cu branza si sa-l coaceti asa, apoi sa pudrati cu zahar pudra. Si am fost tare inspirata cu crema de deasupra blatului, pentru ca fructele de padure sunt foarte acrisoare, iar crema e dulceee . Data viitoare o sa pun putin zahar peste fructe si le las apoi la scurs, sa se mai indulceasca putin
la 12.02.2009, 17:47
Da sunt foarte pofticios si ma dau in vant dupa ceva dulce!!!!

Vezi toate comentariile (15)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking