Prajitura cu cafea

Postat de Poliana in Prajituri
15 Feb 2013 | 37827 vizualizari
Prajitura cu cafea

Vine weekendul si se anunta prajituri, nu? La noi nu trece un weekend fara sa prajiturim macar putin (dar cred ca e lesne de observat asta :P ) Pentru acest weekend va propun o prajitura fina, cremoasa si cu aroma de cafea....Dupa doua bucati sigur o sa va zboare somnul instant, si o sa aveti energie intreaga zi - sau noapte, asa ca aveti grija cand o consumati :)

Ingrediente

  • 6 oua
  • 8 linguri zahar
  • 30 ml apa
  • 25 ml ulei
  • 1 praf sare
  • 6 linguri faina
  • 3 linguri rase cafea
  • 2 linguri rase cacao
  • Sirop
  • 250 ml apa
  • 2 linguri miere
  • Crema
  • 5 galbenusuri
  • 200 gr zahar
  • 100 ml cafea tare
  • 250 gr unt gras

Mod de preparare

Incepem cu blatul. Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le mixam spuma tare cu un praf de sare. Adaugam zaharul, cate o lingura treptat, alternand cu apa, si mixam in continuare pana cand obtinem o spuma tare si lucioasa. Galbenusurile le amestecam cu uleiul apoi le incorporam usor in galbenusuri.

Separat amestecam faina cu cacaoa si cafeaua, apoi le incorporam in albusuri amestecand usor cu ajutorul unei spatule cu miscari de jos in sus. 
Preincalzim cuptorul la 180 de grade, tapetam o tava mare cu hartie de copt, sau doua de 20/25cm. Turnam blatul in tava si nivelam usor. Coacem prajitura timp de 30-35 de minute. Facem testul cu scobitoarea dupa 30 de minute.

Pregatim siropul din cei 250 ml apa, pe care ii punem la incalzit apoi adaugam mierea, si lasam cateva minute pe foc, pana cand mierea este complet dizolvata. Lasam deoparte.

Trecem repede la crema. Galbenusurile le mixam cu zaharul pana cand isi dubleaza volumul. Punem cafeaua pe foc mic, iar cand este suficient de fierbinte adaugam 2-3 linguri de cafea peste galbenusuri si amestecam repede. Urmeaza sa procedam invers, turnam galbenusurile peste cafea si punem vasul pe foc mic, pana cand se ingroasa ca o budinca. Luam crema de pe foc, o acoperim cu folie alimentara si o lasam la racit.

Untul moale la temperatura camerei il mixam bine pana cand capata consistenta cremoasa, apoi adaugam treptat din crema de cafea, mixand bine de fiecare data, pana la epuizarea cremei.

Taiem blatul in doua (pe verticala) - daca ati folosit tava mare pentru prajitura - insiropam bine ambele blaturi, apoi turnam jumatate din crema peste un blat, nivelam si acoperim cu celalalt blat. Restul de crema il folosim pentru a acoperi al doilea blat, si pentru ornare.

Dam prajitura la rece pentru cateva ore apoi putem servi cu pofta. Cred ca merge bine langa o cana de cafea, nu?

Enjoy!   

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu cafea" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (30)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura Se mixează untul cu zahărul alb și zahărul brun (măcinat), cu ajutorul unui mixer, până se obține o...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine Pentru blat: Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în cafea fierbinte și se lasă să se topească...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.02.2013, 13:12
super buna prajitura Am salvat-o sa o fac si eu
la 15.02.2013, 13:15
Un desert deosebit Iar la ora asta chiar aş servi două porţii dar e vineri
la 15.02.2013, 13:18
superL(
la 15.02.2013, 13:18
la 15.02.2013, 13:21
coffee butercream , uau !! ce bine arata

Vezi toate comentariile (30)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking