Prajitura cu vanilie si cafea

Postat de RuxyRux in Prajituri
4 Noi 2013 | 6889 vizualizari
Prajitura cu vanilie si cafea

Nu stiu cum o sa vi se para voua aceasta prajitura de casa...insa eu va spun ca este un mareeeee deliciu...si merge de minune dimineata langa cafea :) asa ca va invit...blatul este cel de la prajitura " Rudy cu firmituri", bine insiropat cu cafea aromata, crema de vanilie este cea de cremsnit, o cunoasteti desigur, iar cea de ness....mmmmmmmm, o mare bunatate....v-am convins? :) Daca da, va astept maine la prima ora sa o savuram impreuna :)

Ingrediente

Blat:

  • 2 linguri ness
  • 400 gr faina
  • 150 gr zahar
  • 1 plic praf de copt
  • vanilie
  • coaja de portocala
  • 1 galbenus
  • 250 gr unt( 85%) moale dar rece( eu obisnuiesc sa il dau pe razatoare asa rece cum il scot din frigider)
  • un praf de sare

Crema de vanilie si ness:

  • 8 galbenusuri
  • 1l si jumatate de lapte
  • 50 ml lapte rece
  • 8 linguri faina
  • 100 gr unt
  • vanilie
  • 250 gr zahar
  • 2 linguri ness( cu varf)

Insiropat:

  • o cana de cafea
  • esenta de rom
  • vanilie
  • zahar dupa gust( mai dulce)

Decor:

  • zahar pudra
  • cacao( sau ness)

Mod de preparare

Blatul dupa cum stiti deja se prepara extrem de rapid, numai ca aici e un pic mai migalos( putin, nu va speriati)...

Se amesteca ingredientele pentru blat si in doua minute obtinem firmiturile.

Intindem in tava ( cea mare de cuptor), o foaie pergament si punem jumatate din cantitate.

Cu mainile uniformizam si apasam  firmiturile transformandu-le intr-o foaie. Pentru asta ne ajutam si de marginea hartiei pe care o vom intoarce usor peste marginile blatului, presand cu grija( urmariti imaginea). Gata cu foaia, o coacem la cuptorul incins la 180 de grade pentru aproximativ 20 de minute. ( ne dam seama ca este gata cand deja se rumenesc usor marginile).

Cand este gata o scoatem cu tot cu hartie din tava. Trecem tava prin jet de apa rece, o stergem si o folosim din nou.

Punem a doua foaie de hartie pe tava si presaram al doilea rand de firmituri. Presam sa se uneasca intre ele si sa formeze blatul.

Coacem din nou pentru 20 de minute. Vom pastra de data aceasta foaia in tava, ea va fi baza prajiturii.

Lasam foile sa se raceasca.

Daca avem cremele facute inainte este mai usor, daca nu,  in timp  ce coacem prima foaie ne ocupam si de crema.

Punem laptele la foc impreuna cu zaharul si vanilia. Lasam sa se infierbante.

Galbenusurile le amestecam cu 50 ml lapte rece si cu cele 8 linguri de faina. Mixam bine cu un tel. Scoatem din vas o cana de lapte fierbinte si o turnam peste galbenusuri.  Mixam bine cu telul si turnam compozitia peste laptele fierbinte si apoi din nou amestecam continuu pana incepe se se ingroase. Crema va sta pe foc 12 minute, in acest timp avem grija sa amestecam , sa fie focul mic si sa nu se arda. Cand este gata adaugam untul si mixam cu un tel pana se topeste. Impartim crema in doua vase. V-as sugera sa va abtineti sa gustati cremele...este posibil sa ramaneti fara ele :)))))

Intr-unul vom pune nessul si vom amesteca pana se omogenizeaza.

Preparam si cafeaua dupa gust, adaugand si aromele.

Stropim blatul din tava cu jumatate din cafea.

Punem crema de vanilie, o intindem cu o spatula si o dam la rece zece minute( eu am avut loc in congelator).

A doua foaie de blat este foarte posibil sa se desfaca ca la puzzle in bucati. Eu practic am construit-o deasupra cremei( simplu si nu va speriati ca nu se va mai cunoaste cand e gata prajitura).

Scoatem tava, punem a doua crema cea de ness, acoperim cu a doua foaie de blat.

Dam din nou la rece pentru zece minute.

Scoatem tava si stropim foaia cu cealalta jumatate de cafea ramasa( eu am pus-o lingura cu lingura peste blatul de deasupra)

Punem o folie, deasupra o greutate( la mine s-a nimerit un tocator de fructe la indemana) si apoi o dam la rece cateva ore ( cu cat sta mai mult cu atat este mai buna).

Scoatem prajitura si o decoram dupa bunul nosrtu plac, inspiratie...cu zahar pudra, cacao sau ness.( eu am ales cacao si zahar pudra)...

E ceva mmmmmmmmmm.....delicios!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu vanilie si cafea" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (53)
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!

Retete similare

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu inimioare si crema de zmeura Se mixează untul cu zahărul alb și zahărul brun (măcinat), cu ajutorul unui mixer, până se obține o...

Citeste continuarea

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Postat de oanapl

Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine

Iata cum se prepara Reteta de prajitura cu nuca de cocos, ciocolata si visine Pentru blat: Se pune ciocolata tăiată bucățele mici în cafea fierbinte și se lasă să se topească...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.11.2013, 19:49
buna buna
la 04.11.2013, 19:52
ce ne-ai pleznit cu bunaciunea asta Pup Ruxy drag
la 04.11.2013, 19:53
Eu pot sa savurez si acum nu numqi dimineata!! Delicioasa!!
la 04.11.2013, 19:53
la 04.11.2013, 19:53
Mmmmm vreau cateva bucati ca imi place prea mult

Vezi toate comentariile (53)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking