Prajitura "Trandafir", cu mere, nuca si crema de vanilie

Postat de merisor67 in Prajituri
17 Oct 2013 | 21355 vizualizari
Prajitura "Trandafir", cu mere, nuca si crema de vanilie

Este o imbinare intre prajitura si tarta, cu un aluat crocant cu multa nuca, dar sfaramicios, mere cu scortisoara si crema de vanilie.

Ingrediente

Pentru aluat:
  • 200 gr unt
  • 1 ou
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri ulei
  • 200 ml lapte
  • 600 gr faina
  • 1/2 plic praf de copt su sofran
  • 1 varf lingurita bicarbonat
Pentru uns aluatul:
  • 25 gr osanza
  • 150 gr nuca maruntita
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
Pentru umplutura de mere:
  • 1 kg mere acrisoare
  • 2 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 3 linguri gris
Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri
  • 500 ml lapte
  • 5 linguri faina
  • 25 gr unt
  • esenta de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • sare
Pentru uns:
  • 1 galbenus
  • 1 lingurita lapte

Mod de preparare

Pentru aluat: frecam untul cu zaharul si sarea pana devine spumos, adaugam pe rand si omogenizam: oul, uleiul, laptele si la final faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul.

Framantam un aluat putin moale, dar nelipicios, de fapt asa ne dam seama cand nu mai trebuie faina, ca aluatul nu se mai lipeste de maini.

Lasam aluatul sa se odihneaca, acoperit cu folie alimentara pana cand preparam cremele.

Macinam nuca, dar nu prea marunt si o amestecam cu 1 lingurita scortisoara si doua linguri de zahar. le lasam langa aluat impreuna cuosanza.

Pentru umplutura de mere: curatam merele de coaja si interior si le trecem prin robot sau le dam pe razatoare.

Le punem intr-un vas pe foc, impreuna cu zaharul, zaharul vanilat si scortisoara.

Le lasam pe foc pana se coloreaza frumos si se formeaza sirop, apoi adaugam grisul si le lasam la racit. 

Pentru crema de vanilie, frecam galbenusurile cu zaharul, sarea, adaugam faina si diluam cu putin lapte rece, apoi adaugam restul de lapte caldut, punem crema pe foc si mestecam continuu pana cand aceasta se ingroasa, apoi o ridicam de pe foc, adaugam untul si esenta de vanilie si o lasam la racit acoperita pentru a nu prinde crusta.

Aluatul odihnit il impartim in doua, o parte mai mica pe care o vom aseza pe fundul formei, iar cealalta parte o vom intinde pe masa cu ajutorul sucitorului de aluaturi, intr-o fasie lunga si subtire pe care o vom unge cu osanza, vom presara nuca amestecata cu scortisoara si zaharul si o vom rula.

Asamblare: intr-o forma cu inel detasabil, vom aseza partea de aluat nerulata pe fundul acesteia, iar din aluatul rulat, vom taia rulori mici cam de 1 cm si vom imbraca peretii formei cu ele. Oprim rulouri pentru a aseza si deasupra prajiturii.

Dupa ce am asezat rulourile pe peretii formei, punem jumatate din compozitia de mere, apoi crema de vanilie din care oprim putin si pentru ornat si cealalta jumatate de compozitie de mere.

Asezam rulourile oprite deasupra, in functie de inspiratia pe care o avem, eu am asezat si cateva felii de mar cu coaja, in forma de trandafir si dam prajitura la cuptor pentru 40 de minute la 180 grade.

Cu 15 minute inainte de stingerea cuptorului, scoatem prajitura si ungem rulourile de deasupra cu galbenus de ou amestecat cu lapte, pentru a se colora frumos.

Ornam cu crema de vanilie oprita.

A iesit un deliciu dulce acrisor si foarte aromat!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura "Trandafir", cu mere, nuca si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (58)
Retete similare

Desert prajitura cu afine si crema de cafea

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu afine si crema de cafea

Blatul: Separati ouale, galbenusurile le mixati cu zaharul brut. Adaugati uleiul, laptele si vanilia, amestecati. Incorporati faina, cacaoa si praful de copt. Albusurile le bateti spuma cu un...

Citeste continuarea

Desert fursecuri cu lamaie

Postat de mirela0911

Desert fursecuri cu lamaie

Untul la temperatura camerei se mixeaza bine cu sarea, zaharul vanilta si zaharul pudra. Se adauga pe rand cate un ou si se mixeaza bine dupa fiecare. La final se adauga sucul de la lamaie, coaja...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.10.2013, 17:47
ce frumoasa e
la 17.10.2013, 17:48
frumoasa! Bai Bya ce te bagi in fata?
la 17.10.2013, 17:50
Ce minunăție!
la 17.10.2013, 17:52
ce frumos arata
la 17.10.2013, 17:54
Pup Gurita

Vezi toate comentariile (58)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking