Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Postat de Poliana in Prajituri
27 Aug 2012 | 6939 vizualizari
Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Mai aveam putin caramel in frigider, si m-am gandit ca trebuie facut ceva cu el, nu doar mancat pur si simplu, sau uns pe paine :)) Aveam si provizii serioase de ciocolata alba, nu stiu exact pentru ce le-am facut, dar cine s-ar fi uitat la mine in debara ar fi zis: maaaama...asta numai ciocolata alba mananca :))) Normal ca nu puteam sa las o astfel de impresie (desi nu cred ca era aveam nimic de pierdut cu asta) asa ca i-am venit de hac ciocolatei cu super tortul cu afine, si cu aceasta prajiturica ciocolatoasa si carameloasa.

Ingrediente

Blat

  • 60 gr unt moale
  • 80 gr zahar brun
  • 150 gr cioco alba
  • 50 ml smantana
  • 1 lingura lapte
  • 75 gr faina
  • 1 lingurita rasa cu praf de copt
  • 2 oua mari
  • 1/2 lingurita esenta de vanilie

Crema

  • 200 gr frisca liuchida
  • 200 gr cioco alba
  • 50 gr unt
  • 100 gr nuci
  • 4 linguri zahar
  • caramel dupa preferinta

Mod de preparare

Nimic greu la prajitura asta, poate parea mai complicata pentru ca sunt mai multi pasi in procesul de 'facere', dar nu e de speriat.
Pentru blat ar fi bine ca ingredientele sa fie la temperatura camerei. Se lucreaza mult mai usor asa, si sansele de a avea surprize neplacute sunt mici.

Untul il punem la topit pe foc mic, adaugam aharul si lasam pe foc pana cand acesta din urma este topit complet. Dam deoparte si lasam amestecul putin sa se racoreasca.

Faina o amestecam cu praful de copt. Ciocolata o rupem bucatele si o topim pe bain marie, sau microunde.
Adaugam ciocolata peste unt si omogenizam. Treptat adaugam cate un ou, amestecand bine dupa fiecare adaugare. Punem smantana si laptele, si din nou amestecam. Pentru amestecare este suficient un tel, nu are rost sa murdariti mixerul decat daca vreti neaparat :P
La sfarsit incorporam faina cernuta, amestecand bine ca sa nu ramana cocoloase, apoi adaugam esenta de vanilie.
Pregatim o tava de dimensiuni 24/24 cm cu hartie de copt. Incalzim cuptorul la foc mic cca 140-150 de grade celsius. Turnam blatul pentru prajitura in tava si o coacem pentru aproximativ 40-45 de minute.
Cand e gata o scoatem din cuptor si lasam sa se raceasca in tava.
Cat timp se raceste prajitura, ne apucam de crema...

Frisca o punem pe foc mic. Cand ajunge la punctul de fierbere adaugam ciocolata rupta bucatele si untul si amestecam bine, lasam la racit. Cand s-a racit suficient de bine punem vasul cu crema la congelator pentru jumatate de ora. Timp suficient ca sa ne apucam de nucile caramelizate.

Punem cele 4 linguri de zahar pe foc mic,si lasam sa se caramelizeze. Cand zaharul e topit complet adaugam si nuca apoi amestecam bine, astfel incat nucile sa fie complet acoperite.
Punem nucile pe o planseta, iar cand au ajuns la o temperatura suportabila mainii (nu va dura foarte mult, pentru ca zaharul caramelizat se solidifica foarte repede, iar temperatura scade la fel de repede) luam o punga curata mai groasa, punem nucile in ea si le sfarmam (aka lovim) cu ajutorul sucitorului. Acum e momentul sa va descatusati de toata tensiunea (daca nu aveti probleme, atunci pentru voi va fi o mica distractie).

Reteta de caramel o puteti lua de aici, si ar fi bine ca el sa fie pregatit inainte de a va apuca de prajitura.
Buun, cred ca au trecut si cele 30 de minute alocate sederii cremei la congelator, si e momentul sa punem si mixerul in functiune. Pana la urma tot nu scapam de intrebuintarea lui.

Scoatem crema din congelator si incepem sa o mixam la viteza medie spre mare pana cand devine pufoasa si e suficient de intarita. Adaugam nucile caramelizate si cu ajutorul unei spatule le integram in crema cu miscari de jos in sus.

E momentul pentru asamblarea prajiturii. Insa nu e cine stie ce moment pentru ca asamblarea aproape ca se face singura :P
Peste prajitura turnam crema si nivelam, o taiem cubulete si ornam cu caramel (din abundenta daca va place foarte dulce) .

Este o prajitura care iese destul de dulce, dar nici nu ar avea cum altfel doar are un as in maneca - aka caramelul. Dar este perfecta pentru zilele cand vrei sa-ti indulcesti viata cu ceva...caramelos si ciocolatos :))

Enjoy!

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (71)
Retete similare

Desert prajitura Snickers

Postat de postavaru

Desert prajitura Snickers

Blat: Albusurile le batem spuma cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam pana devin lucioase ca la bezea. Amestecam faina cu nuca macinata si praful de copt si le incorporam usor in...

Citeste continuarea

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Postat de miha

Prajitura cu ciocolata alba si nuci caramelizate

Blat: Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bat pana se obtine o spuma tare si lucioasa, ca pentru bezea. Faina o amestecam cu nuca macinata si praful de...

Citeste continuarea

Comentarii

la 27.08.2012, 08:56
Foarte faina si buna. Si pozele .
la 27.08.2012, 08:57
vad ca e la moda nuca caramelizata...
la 27.08.2012, 08:59
superba arata
la 27.08.2012, 09:11
Delicioasa! Super prajitura si super prezentare
la 27.08.2012, 09:18
cat ma incanti tu pe mine!!!!!!

Vezi toate comentariile (71)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking