Ingrediente
- pentru blat:
- 120 g unt moale
- 6+3 linguri zahar
- 4 albusuri
- 3 oua mici de tara
- 1 ptaf de sare
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita bicarbonat
- 220 gr faina(pentru cozonac am folosit eu)
- 60-70 gr fulgi de cocos
- 100 ml lapte de cocos
- pentru jeleu:
- 350 g capsuni
- 2 linguri sirop concentrat din fructe de padure
- 1 lingurita amidon alimentar
- 3-4 linguri apa rece
- pentru deasupra:
- 500 ml smantana pentru frisca
- 2-3 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie
- capsuni proaspete intregi
- 3-4 patratele ciocolata alba+1 cub mic de unt
- fulgi de ciocolata neagra
Mod de preparare
Pentru blat: mixam untul moale, la temperatura camerei impreuna cu 6 linguri zahar. Dupa ce devine spumos ca o crema, adaugam treptat cate un ou. Mixam foarte bine dupa fiecare ou adaugat. Faina o amestecam cu praful de copt si bicarbonatul. Adaugam cate o lingura de faina,fulgi de cocos si lapte de cocos si mixam la miteza mica la inceput apoi la vitexa mare, pana terminam toate ingredientele de adaugat la crema de unt si oua. Albusurile le mixam spuma cu un praf de sare si cele 3 linguri de zahar ramase. Adaugam bezeaua de albusuri la aluatul facut anterior si amestecam cu un tel tip para de jos in sus, sa scoatem cat mai putin aer din albusuri. Punem amestecul pentru blat intr-o tava tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptorul incins la 170 grade pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea. Lasam blatul sa se raceasca complet.
Pentru jeleul de capsuni: alegem cateva capsuni, dintr-un total de 500 gr,care sunt mai frumoase si cam de aceeasi marime le dam deoparte pentru decor. Restul de capsuni le taiem in sferturi le punem intr-o craticioara cu fund dublu, adaugam siropul si le lasam sa fiarba 5 minute pana fructele sau inmuiat. Cu un blender vertical pasiram bine fructele pana obtinem un piure fin. Dizolvam amidonul in putina apa rece si-l adaugam la piureul de capsuni. Punem piureul in craticioara si-l lasam pe foc pana se ingroasa. Lasam jeleul sa se raceasca putin apoi il punem peste blatul racit. Dam blatul cu jeleu la frigider pentru o ora.
Intre timp, mixam frisca cu zahar dupa gust. Capsunile, spalate si uscate cu prosop de bucatarie le asezam pe o bucata de hartie de copt. Topim ciocolata alba impreuna cu untul pe baie de aburi. Trecem cpsunile prin ciocolata topita si le aezam pe hartia de copt. Le dam la frigider pentru 30 minute apoi le trecem prin fulgi de ciocolata neagra.
Punem frisca intr-un pos, adaptam duiul stea si decoram fiecare prajitura cu un mot consistent de frisca. In mijloc punem cate o capsuna. Dam tava la frigider pentru inca o ora si servim prajitura! Sa va fie de folos!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu cocos si jeleu de capsuni" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (23)
|