Ingrediente
- Pentru foile de blat:
- 6 oua
- 6 linguri de zahar
- 4 linguri ulei
- 4 linguri apa rece
- 2 linguri cacao
- 4 linguri faina
- 2 lingurite praf de copt
- 2 lingurite esenta de vanilie
- un praf de sare
Crema:
- 550 ml lapte
- 2 galbenusuri
- 5 linguri de zahar
- 5 linguri amidon
- 500 ml frisca lichida
- 1 pastaie de vanilie
- 1 canita miez de nuca
- 1 plic de ness
Mod de preparare
Foile de blat: Galbenusurile le batem spuma cu zaharul pana se albesc. Adaugam uleiul, apoi apa, faina, praful de copt, cacaoa si esenta. Amestecam bine. Albusurile le punem intr-un bol cu un praf de sare si le mixam pana devin spuma. Incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri, cu o paleta. Impartim compozitia in doua boluri identice, in mod egal. Tapetam cu hartie de copt o tava mare de aragaz, turnam prima jumatate de compozitie si o nivelam. Dam tava in cuptorul incins, pentru 10-12 minute pana se coace foaia. La fel procedam cu cealalta jumatate de compozitie.
Crema: Intr-un bol mixam galbenusurile cu zaharul, adaugam amidonul, putin lapte si semintele de la pastaia de vanilie. Restul de lapte il punem la fiert, intr-o cratita mai groasa. Cand incepe sa fiarba, dam focul la mic, turnam amestecul cu amidon, amestecam continuu pana se ingroasa ca o budinca. Luam de pe foc cand este gata, o acoperim cu folie si lasam sa se raceasca. Frisca, rece de la frigider, o mixam la viteza mare pana obtinem o spuma. Crema rece de vanilie o mixam, punem cam 200-250 gr. din frisca batuta, ne orientam sa nu punem nici prea multa pentru a nu iesi prea moale crema. Asezam prima foaie de blat in tava in care le-am copt, punem mai mult de jumatate din crema de vanilie si o nivelam. Asezam a doua foaie, restul de crema de vanilie pe care o intindem, apoi frisca batuta si nivelam. Cu un pieptam de bucatarie facem cateva valuri sau puteti folosi si o fruculita. Miezul de nuca il punem intr-o tigaie, il rumenim putin apoi il tocam. Presaram ness-ul peste frisca, bucatile de nuca si dam la rece. Dupa ce a stat un timp la frigider, o scoatem, o portionam si servim! Sa aveti pofta!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu crema de vanilie si frisca" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (39)
|