Prajitura cu foi si dovleac

Postat de merisor67 in Prajituri
18 Dec 2013 | 10299 vizualizari
Prajitura cu foi si dovleac

Este o prajitura aromata, cu foi usor sfaramicioase si umplutura de dovleac.

Ingrediente

Pentru foi:
  • 2 oua
  • 300 gr unt
  • 300 gr zahar
  • 300 ml iaurt
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 900 gr faina
  • 1 plic praf de copt cu sofran
  • 1/2 lingurita bicarbonat
  • sare
  • esenta de portocala
  • esenta de cafea
Pentru umplutura:
  • 800 gr dovleac
  • 3 linguri gris
  • 4 linguri zahar
  • 1 lingurita scortisoara

Mod de preparare

 

Incepem cu umplutura care trebuie preparata pe foc, apoi lasata la racit.

Curatam dovleacul de coaja si de seminte si il trecem prin robot sau il dam pe razatoarea mare(cine are rabdare), eu il trec prin robot, dar nu il maruntesc de tot.

Dovleacul l-am cantarit curatat.

Punem dovleacul int-un vas la foc incet, impreuna cu zaharul si scortisoara si mestecam in el din cand in cand.

Il lasam pe foc pana se formeaza sirop si se inmoaie putin dovleacul( cam 10 minute), apoi il ridicam de pe foc, adaugam grisul, omogenizam si lasam vasul la rece.

Intre timp preparam foile.

Intr-un bol frecam untul cu zaharul si putina sare pana devine spumos, apoi adaugam ouale si omogenizam.

Adaugam iaurtul si praful de copt amestecat cu bicarbonatul si 2-3 linguri de faina.

Eu obisnuiesc sa cern praful de copt impreuna cu bicarbonatul si faina pentru a se uniformiza.

Eu am avut iaurt de la tara, care de regula este mai acid decat cel din comert si are textura mai subtire.

Aciditatea iaurtului ajuta la diluarea imediata a prafului de copt si a bicarbonatului.

Impartim compozitia in doua parti egale. 

Intr-una din compozitii adaugam cacaoa si esenta de cafea, iar in cealalta esenta de portocale.

Incorporam in fiecare faina cat cuprinde, astfel incat aluatul sa nu fie prea tare ca la paine, va ramane putin lipicios.

Ungem masa de lucru cu putin ulei si framantam putin aluatul pe masa pentru a se omogeniza bine. Apelam la ajutorul uleiului pentru a nu se lipi aluatul de maini, adica mai turnam cate putin ulei in maini si pe masa de lucru.

Procedam asa cu ambele parti de aluat, apoi il lasam la odihnit pana cand se raceste umplutura.

Tapetam tava cu hartie de copt sau o ungem cu ulei si o tapetam cu faina, dupa preferinte.

Intindem aluatul alb in tava, il intepam cu furculita din loc in loc, turnam compozitia de dolvleac, o nivelam, apoi intindem aluatul cu cacao deasupra. 

La fel il intepam si pe acesta din loc in loc cu o furculita.

Dam tava la cuptor pentru 45 de minute la 180 de grade.

Eu am folosit o tava de 26/40 cm, dar puteam folosi una si mai mare, deoarece foile au crescut foarte mult.

Este o prajitura foarte buna, pentru cei carora le place dovleacul!

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu foi si dovleac" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (72)
Retete similare

Desert prajitura cu foi, umplutura de dovleac si branza

Postat de rocsi_1612

Desert prajitura cu foi, umplutura de dovleac si branza

Umplutura de dovleac: Treceti dovleacul prin razatoarea mare. Intr-o cratita puneti uleiul, dovleacul ras si siropul de gutui. Trnsferati cratita pe aragaz, la foc potrivit. Amestecati destul de...

Citeste continuarea

Desert prajitura de toamna cu dovleac

Postat de andra001

Desert prajitura de toamna cu dovleac

Pentru început, vom începe prin călirea dovleacului, într-o tigaie înaltă sau crațiță. Peste dovleac, vom pune zahărul și vom amesteca pentru încorporare...

Citeste continuarea

Comentarii

la 18.12.2013, 19:16
Buna tare si ce este mai potrivit acum in prag de sarbatoare decit aroma de scortisoara si imbietorul dovleac
la 18.12.2013, 19:17
trebuie sa fie tare buna!!!
la 18.12.2013, 19:18
Multumesc, Babi! Noua ne-a placut tare mult!
la 18.12.2013, 19:18
Da< Nadea, foarte buna si aromata!
la 18.12.2013, 19:22
Arata tare bine,eu o sa inlocuiesc dovleacul,ca nu-mi place decat copt cu zahar..da`tu n-ai alta treaba,doar prajituresti?

Vezi toate comentariile (72)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Multicooking