Prajitura cu frisca

Postat de miha in Prajituri
17 Iun 2011 | 14287 vizualizari
Prajitura cu frisca

Ingrediente

  • Pentru blat:
  • 50 g cacao neagra
  • 150 ml apa
  • 6 oua
  • 250 g zahar
  • 120 ml ulei
  • 280 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • esenta de rom
  • Pentru sirop:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
  • Pentru ornat:
  • 500 ml smantana pentru frisca
  • 2 linguri zahar
  • 1 intaritor de frisca
  • 50 g ciocolata amaruie
  • putin lapte

Mod de preparare

Blat:

Punem cacaoa intr-un castron si turnam apa clocotita deasupra, amestecand continuu. Amestecam pana nu mai avem cocoloase si obtinem o compozitie de consistenta uleiului. Lasam la racit.

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Adaugam jumatate din cantitatea de zahar si mixam pana obtinem o bezea tare si lucioasa.

Galbenusurile se freaca pana devin ca o crema cu cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Adaugam treptat uleiul, esenta de rom, apoi compozitia cu cacao racita. Amestecam usor, ca la maioneza. Incorporam faina amestecata cu praful de copt si la sfarsit bezeaua.

Turnam compozitia intr-o tava (42/28 cm) tapetata cu hartie de copt. Dam tava la cuptor la foc mediu pentru cca 35-40 de minute. Facem proba cu scobitoarea.

Scoatem blatul pe un gratar si-l lasam la racit.

Sirop:

Zaharul il caramelizam, apoi il "stingem" cu 100 ml apa rece. Atentie la aburi! Lasam la racit, pana se dizolva zaharul caramelizat.

Pentru ornat,  topim ciocolata la foc mic cu putin lapte, atat cat sa obtinem o consistenta lichida a ciocolatei.

Smantana foarte rece se mixeaza la viteza mica pana devine ca o spuma. Adaugam zaharul si intaritorul de frisca, marim viteza la mixer si mixam pana devine pufoasa si se intareste.

Blatul racit il taiem in patratele sau dreptunghiuri de marimea dorita, insiropam si ornam cu frisca si sosul de ciocolata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu frisca" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (35)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Postat de oanapl

Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat

Cum se prepara Prajitura cu mere si mascarpone, un desert cremos si aromat Se pune ciocolata în cafeaua fierbinte și se lasă să se topească amestecând ușor. Dacă nu se...

Citeste continuarea

Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii

Postat de caroline

Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii

Cum se prepara Musuroi de cartita, reteta celui mai indragit desert pentru copii Incepem prin prepararea blatului, separand albusurile de galbenusuri. Galbenusurile le frecam cu cele 30 ml...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.06.2011, 09:45
foarte buna
la 17.06.2011, 09:46
ce frumos! de cAND NU AM MAI FOST PRIMA sosita la masa!astazi luam vacanta in saci mari si peste o ora asteptam tortul vacantei;asa ca sunt in asteptarea copilasilor si am un pic de ragaz; imi place,''cap, frumos''de copilas !
la 17.06.2011, 09:48
Ce draguta esti tu Teo draga mea!
la 17.06.2011, 09:49
Multumesc Ella!
la 17.06.2011, 10:07
cred ca vreau

Vezi toate comentariile (35)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking