Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

Postat de Constelatialeu in Prajituri
22 Apr 2024 | 460 vizualizari
Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

Pentru ca maine este Sf. Gheorghe am zis sa fac o prajitura si sa impart in memoria bunicii mele din partea mamei, adica Mami ( asa ii spuneam noi cand eram mici). Mi-am amintit si-o povestioara, toata lumea ii spunea tanti Georgeta, asa am crezut ca este numele ei, abia cand a murit am aflat ca de fapt era Steliana. Am intrebat-o pe mama care e povestea si mi-a zis ca strabunica tot a pierdut copii, cand sa nascut Mami ( nu stiu cine a sfatuit-o ) sa-i puna numele Steliana - cea care sta- desi numele ales era Georgeta,pe vremea aia nasii aveau pretentie sa li se poarte numele.Indiferent cum era in certificat-Steliana, sau cum i sa spus toata viata- Georgeta, a fost o femeie deosebita, gospodina, iubitoare, de la care am avut ce sa invat chiar daca ea nu a stat cu noi, am crescut cu cealalta bunica- mama tatei- de la care am invatat la fel de multe. Ambele bunici erau gospodine desavarsite, sa le odihneasca dumnezeu in pace ! Pentru Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post ai nevoie de urmatoarele ingrediente: margarina, zahar, faina, gem prune si nuci.

Ingrediente

  • Ingrediente Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post
  • tava 32/22 cm
  • Aluat
  • 150 ml apa
  • 250 g margarina topita
  • 1 pliculet praf de copt
  • 1 pliculet zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • 100 g zahar pudra
  • 600 g faina ( aici am amestecat faina de cozonac, faina 000, faina 550,faina 650, asta ca aveam resturi de faina si m-am gandit sa le amestec sa nu mai stea razlete in pungi)
  • esenta de nuci
  • 350 g gem de prune vinete cu nuci
  • 150 g nuci prajite si taiate grosier
  • Pt. pudrat
  • zahar vanila pudra si cacao

Mod de preparare

Cum se prepara Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post

Am pus la topit margarina.

Intr-un castron am cernut faina, am pus sarea, zaharul, zaharul vanilat si praful de copt, am adaugat margarina topita, apa, apoi am inceput sa framant, am adaugat  esenta de nuci si am continuat sa framant un aluat nu foarte tare. Am cantarit aluatul si am oprit 750 g pentru foaia din tava, 400 g aluat pe care l-am bagat ca congelator sa se intareasca ca sa pot sa-l razuiesc.

Am intins aluatul direct pe foaia de copt, la dimensiunea tavii, am asezat in tava si am intepat foaia cu o furculita.

Gemul l-am pus intr-un castron si l-am blenduit pentru ca avea in el jumatati de nuci, apoi am adaugat nuca taiata si am omogenizat. Am intins gemul peste foaia, am scos de la congelator restul de aluat si l-am dat pe razatoarea cu ochiuri mari.

Am preincalzit cuptorul la 180 grade C si am copt prajitura pana a inceput sa se rumeneasca frumos ( n-am cronometrat cat a durat coacerea, depinde de cuptorul fiecaruia).

Am scos prajitura din cuptor, am lasat-o cca 10 min apoi am pudrat-o cu zahar pudra vanilat si cacao, apoi am portionat prajitura. Chiar daca este o prajitura de post este foarte delicioasa, cine o doreste mai pulce poate adauga mai mult zahar in aluat.

Pentru zilele de post, va recomandam si reteta de Prajitura de post cu mere, Negresa de post cu gem sau Prajitura de post cu suc de rosii.

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu gem de prune,o reteta gustoasa de post" nu uita sa-i faci un review.
Comentarii (7)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert muffins cu fructe

Postat de mitinita

Desert muffins cu fructe

Se preincalzeste cuptorul la 180 de grade C. Fructele se spala, se scurg bine de apa si se taie in bucatele de marime egala. Intr-un bol adanc se pun ingredientele uscate: faina,...

Citeste continuarea

Savarine

Postat de caroline

Savarine

Incepem prin a incalzi laptele.Trebuie sa fie cald si NU fierbinte.  Amestecam laptele cu drojdia uscata si zaharul. Punem intr-un bol faina cernuta.Adaugam laptele , oul si...

Citeste continuarea

Comentarii

la 22.04.2024, 18:35
Tare gustoase prajiturile astea Deci, de acolo iti mostenesti talentul in bucatarie. A stiu Vali ce-a stiut ))
la 22.04.2024, 18:52
Cred ca am stiut amandoi fara sa stim, Vali e foarte talentat, inainte sa-l cunosc facea bomboane fondante cu doi prieteni, voiau sa-si deschida o cofetarie
la 23.04.2024, 00:14
Prajitura cu gem îmi aduce mereu aminte de copilărie
la 23.04.2024, 01:26
la 24.04.2024, 10:02
👍👍👍😍

Vezi toate comentariile (7)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking