Prajitura cu mac si crema de vanilie by Laura Sava

Postat de pusikmea in Prajituri
15 Ian 2012 | 23462 vizualizari
Prajitura cu mac si crema de vanilie by Laura Sava

Ieri de dimineata m-am trezit cu gandul la albusurile care s-au cam strans de ceva vreme in congelator, asa ca le-am pus gand rau...am vrut sa fac un chec, dar m-am razgandit cand am dat de prajiutra Laurei Sava http://savalaura.blogspot.com/2007/05/prajitura-din-albus-yta.html , indeplinea toate cerintele mele, seamana cu prajitura Tosca, doar ca nu are crema din oua, ci din budinca cu unt... asadar am trecut la fapte, am modificat-o putin pentru ca am copt blatul intr-o tava mai mica si a iesit prea inalt, asa ca l-am taiat in 2 si a iesit o minunate de prajitura. Multumesc draga Laura pentru reteta.

Ingrediente

Pentru blat: 

  • 8 albusuri
  • 200 g zahar
  • 100 g mac
  • 8 linguri de faina in reteta originala 4 linguri faina,erau 100 g nuca cocos, insa nu am avut nuca de cocos si am dublat faina
  • 1 praf de copt
  • zahar vanilat
  • un praf de sare

Pentru crema: 

  • 1 budinca cu gust de vanilie
  • 300 ml lapte
  • 4 linguri de zahar
  • un pachet unt
  • 1 lingura zahar pudra
  • vanilie

Pentru glazura:

  • 100 g ciocolata
  • 2 linguri zahar
  • 4 linguri lapte
  • 4 linguri de nutella sau o cutiemica finetti
  • 50 g unt

Pentru sirop:

  • 1 plic zahar vanilat
  • cateva linguri de apa
  • In plus:
  • 2 pachete biscuiti


Mod de preparare

Pentru inceput scoatem albusurile de la congelator cu cateva ore inainte de a ne apuca de prajitura, asta in cazul in care folositi albusuri congelate.

Intre timp pregatim budinca conform instructiunilor de pe pachet, doar ca in loc de 500 ml lapte folositi doar 300 ml in care puneti vanilia. ( o pregatim de la inceput pentru a avea timp sa seraceasca )

Pregatim blatul:

Mixam albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul si devine spuma, adaugam apoi zaharul in ploaie si mixam pana spuma devine densa si lipicioasa.

Adaugam apoi faina amestecata cu praful de copt, macul si zaharul vanilat si omogenizam compozitia.

Turnam compozitia intr-o tava tapetat cu hartie de copt ( daca vreti ca prajitura sa va iasa ca a mea folositi o tava pe jumatatea tavii de la aragaz, nu stiu exact dimensiunile ) si dam la cuptorul preincalzit 20 de minute, la foc mediu, facem testul cu scobitoarea.

Cand este gata il lasam sa se raceasca, dupa care il taiem in 2.

 

Pregatim crema:

Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pudra, dupa care adaugam budinca si mixam pana se omogenizeaza crema.

 

Impartim crema in 2, punem jumatate peste primul blat, iar cealalta jumatate peste cel de-al doilea blat.

Acoperim cu biscuitii pe care i-am insiropat,asezandu-i unul langa altul.

 

 Pregatim glazura pe care o facem asa:

Punem toate ingredientele intr-un ibric, la foc mis si lasam sa se omogenizeze si sa dea in 2-3 clocote, dupa care o dam 5- 10 minute la rece.

Turnam glazura peste biscuiti si dam prajitura la rece 5-6 ore, eu am lasat-o peste noapte, pentru ca trebuie sa recunosc, am pus mai mult de 4 linguri de lapte si glazura mea nu s-a intarit asa cum trebuia :D insa va asigur ca e minunata si asa!

 

 

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu mac si crema de vanilie by Laura Sava" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (33)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Mosocoarna cu prune

Postat de nico_nico

Mosocoarna cu prune

Din faina ,apa,sare drojdie+zahar se face o coca care se lasa la dospit (ca la paine) circa 30 minute.     Intre timp curatam prunele de samburi si le pudram cu zahar.     Din...

Citeste continuarea

Rulada cu biscuiti,fineti si cocos

Postat de GeorgianaGrigorescu

Rulada cu biscuiti,fineti si cocos

Sfaramam biscuitii cat mai marunt. Amestecam biscuitii cu laptele si  cacaoa. Adaugam si cele 3 linguri de crema de ciocolata, amestecand bine. Inpartim compozitia in 2 parti. Intindem...

Citeste continuarea

Comentarii

la 15.01.2012, 16:42
Prima!!!Deci pot sa iau cat vreausuperba
la 15.01.2012, 16:43
multumesc adina, cat iti pofteste inimioara!!!!
la 15.01.2012, 16:48
deci am de toate,inclusiv o gramada de albusuri va fi musai sa-mi fac
da' n-am voie,oare cum sa fac??
la 15.01.2012, 16:50
pana la urma tot Tosca e....arata formidabil
la 15.01.2012, 16:51
sa faci pentru mine,dia

Vezi toate comentariile (33)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking