Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

Postat de Lia1 in Prajituri
4 Feb 2014 | 19009 vizualizari
Prajitura cu nuca si glazura din galbenus

O prajitura clasica pe care o stiti sub denumirea de "Prajitura chinezoaica". Se poate decora cu ciocolata rasa sau carlionti din ciocolata. Eu o prefer simpla. Este buna! Imi aminteste de mama.

Ingrediente

BLAT:
  • 250 g unt moale, la temperatura camerei
  • 6 albusuri
  • 1 "ciupitura" de sare
  • 200 g faina
  • 200 g zahar tos
  • 200 g nuca macinata (optional o puteti praji foarte putin)
  • 2 linguri cacao
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de copt
GLAZURA:
  • 6 galbenusuri
  • 200 g zahar pudra
DECOR (OPTIONAL):
  • ciocolata neagra

Mod de preparare

1.Untul il scoti din timp de la frigider ca sa se inmoaie.

2.Pui hartie de copt in tava in care vei coace blatul.

3.Miezurile de nuca le cureti cu grija de cojile care obligatoriu scapa, chiar si la pachetele cu miezuri vidate. Eu sparg nucile cu o zi inainte pentru ca este un proces cam migalos. Daca doresti le poti praji un pic fara ca sa le arzi si reci le macini marunt.

4.Intr-un bol formezi un amestec uscat din: nuca+cacao+faina+vanilia+praful de copt.

5.Incingi acum cuptorul la maxim 180grd (foc potrivit).

6.Bati cu mixerul albusurile impreuna cu o ciupitura de sare pana se intaresc foarte bine.

7.Intr-un vas foarte incapator,cu mixerul, freci untul cu zaharul tos pana cand zaharul se topeste. Daca vreti sa mearga foarte repede, puneti zahar pudra in loc de tos.

8.Peste unt incepi sa pui din amestecul uscat, la inceput reducand viteza ca sa nu "zboare" pana incorporezi tot. Daca devine prea uscat, ai voie sa adaugi 2-3 linguri din albusul batut ca sa poti sa incorporezi mai usor.

9.Opresti mixerul, rastorni toate albusurile peste acest amestec si omogenizezi cu o spatula cu miscari de jos in sus. Ca sa omogenizati mai bine, la final mai dati numai cateva impulsuri cu mixerul, in cateva secunde dispar orice fragmente de albus, e gata! 

10.Rastorni in tava protejata de hartia de copt si nivelezi cu o spatula.

11.Coci blatul la 180 grade (foc potrivit) timp de 20-30 minute, nu trebuie sa fie copt final. La mine a durat 20 minute.

12.Cat timp se coace la cuptor blatul, prepari glazura: freci cu mixerul foarte bine galbenusurile cu zaharul pudra pana se albesc si isi dubleaza volumul.

13.Cand blatul este aproape gata, scoati tava si imediat torni amestecul cu galbenusuri in panglici de la un capat in altul, apoi o intinzi in locurile unde nu acopera blatul.

14.Introduci tava la cuptor si mai coci pana se intareste glazura, cam 10 minute, dar o urmaresti, daca incepe sa se rumeneasca foarte subtil pe margini, opresti focul si o mai tii 10 minute in   cuptor.

16.Lasi prajitura sa se raceasca.

17.O tai cu un cutter de bucatarie sau cu un cutit cu lama extrem de fina, altfel, glazura crapa foarte tare si se sparge in cioburi.

DECOR:

Eu o prefer fara ciocolata pe deasura, asa simpla, galbena si frumoasa.

Daca doresti, poti rade ciocolata pe deasupra sau sa o topesti si amesteci cu o lingura ulei de palmier sau 2-3 linguri de lapte si desenezi in fir subtire dupa inspiratie, cei dibaci isi imagineaza idiograme chinezesti. Sa iva fie de folos! 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura cu nuca si glazura din galbenus" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (40)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Prajitura "Capriciul Doamnei"

Postat de PatriciaVancea

Prajitura "Capriciul Doamnei"

Pentru aluat, se amesteca faina cu grasimea, se freaca in mana, pentru a rezulta un aluat fraged. Dupa adaugarea celorlalte ingrediente, nu putem adauga din nou faina, pentru ca aluatul se...

Citeste continuarea

Comentarii

la 04.02.2014, 20:27
Zici ca ai taiat-o la micrometru...
la 04.02.2014, 20:27
Îmi place treaba cu "ciupitura" de sare. Altfel, prăjitura arată minunat, iar de gust, văzând ingredientele, nici nu mă îndoiesc.
la 04.02.2014, 20:29
Delicioasă și aici! P.S. Un pic de lumină la pozele finale, ar fi arătat splendoare de prăjitură, într-u totul
la 04.02.2014, 20:29
la 04.02.2014, 20:30
Buna rau

Vezi toate comentariile (40)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking