Prăjitură din foi cu cremă de lămâie

Postat de adriana65 in Prajituri
17 Dec 2012 | 20722 vizualizari
Prăjitură din foi cu cremă de lămâie

Pentru mine prăjitura ideală trebuie să fie dulce, să aibă cremă din belşug şi să conţină nucă. Crema poate fi cu cafea, lămâie din când în când sau dulce de leche. Tinând cont de aceste criterii am preparat această prăjitură. Poate o să vă placă şi vouă .

Ingrediente

Pentru prepararea foilor am folosit:

  •  150 g zahăr
  •  150 g nucă prăjită şi măcinată
  • 20 g făină
  •  10 albuşuri

Pentru cremă :

  •  10 gălbenuşuri
  •  700 ml lapte
  •  130 făină
  •  370 g zahăr
  •  200 unt de 82% grăsime
  •  2 plicuri zahăr vanilat
  •  coaja rasă de la o lămâie
  • sucul de la 1/2 lămâie

Glazură Royal Icing:

  •  300 g zahăr pudră
  •  2 linguri suc de lămâie

Mod de preparare

Pentru prepararea foilor albuşurile se bat spumă tare cu zahărul. Făina se amestecă cu nuca; se adaugă pe rând cîte o lingură în albuşurile bătute, amestecând uşor cu o spatulă, după fiecare până la încorporare.  Compoziţia se împarte în patru părţi egale. Din fiecare parte se coace câte o foaie pe dosul tăvii tapetate cu hârtie de copt. Tava pe care le-am copt are dimensiunea de 30/22 cm.  Hârtia de copt nu trebuie unsă.  Foile se lasă în cuptor aproximativ 7 - 10 minute, la o temperatură de 180 grade C. Când sunt gata trebuie să aibă o culoare uşor maronie. După ce se scot din cuptor se lasă o jumătate de minut, după care se desprind foarte uşor de pe hârtia de copt. 

Între timp preparăm crema: 450 ml lapte şi zahărul se pun într-o crăticioară cu fundul dublu. Se pun pe foc mic.  

Făina se amestecă cu 200 ml lapte. Gălbenuşurile se bat cu 50 ml lapte şi zahărul vanilat. 

Când laptele de pe foc începe să fiarbă se adaugă compoziţia de făină  cu lapte. Amestecăm continu până începe să se îngroase. Adăugăm şi gălbenuşurile şi lăsăm să fiarbă la foc foarte mic până obţinem o cremă consistentă, groasă ca o budincă. Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja rasă şi sucul de lămâie. Omogenizăm apoi o punem să se răcească. În untul  frecat spumă se adaugă câte o lingură din crema de lămâie. Următoarea lingură cu cremă se adaugă numai după o jumătate de minut,  când cea dinainte este complet asimilată. În tot acest timp mixerul este la viteza maximă.  În felul acesta  crema nu se va tăia. Se dă o jumătate de oră la rece. Se împarte crema în trei părţi  egale şi se asamblează prăjitura. Peste prima foaie se pune o parte din cremă, se nivelează pe toată suprafaţa acesteia, se pune a doua foaie, cremă, a treia foaie, cremă şi ultima foaie. 

Pentru a acoperi prăjitura am preparat o glazură Royal Icing simplă, fără albuş de ou, pe care am preparat-o frecând bine zahărul pudră cu sucul de lămâie până am obţinut o compoziţie densă, cremoasă. Poate o să trebuiască să mai adăugaţi puţin suc de lămâie. Depinde de mărimea lingurii cu care măsuraţi. 

Daca ti-a placut reteta noastra "Prăjitură din foi cu cremă de lămâie" nu uita sa-i faci un review.

Retete asemanatoare

Comentarii (36)
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

4 pere

100 gr brânză gorgonzola DOP

30 gr miere

Miez de nucă

Câteva fire de... citeste mai mult

Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola

Retete similare

Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Postat de RODIMUR

Desert prajitura din foi cu bulion si creme de caramel si de lamaie (de post)

Pentru foi , se amestecă mai întâi ingredientele solide: zahărul, sarea și bicarbonatul, se încorporează pasta de tomate și apoi se adaugă treptat, ingredientele lichide...

Citeste continuarea

Desert prajitura cu bulion

Postat de simona72

Desert prajitura cu bulion

Pentru foi: cel mai simplu lucrati cu un robot de bucatarie. Puneti in bolul robotului uleiul, zaharul, sucul de rosii, bicarbonatul stins in zeama de lamaie. Mixati cateva secunde pentru un...

Citeste continuarea

Comentarii

la 17.12.2012, 23:38
olio. mie una..rau di tat
la 17.12.2012, 23:41
valeeeeeeeuu maica
la 17.12.2012, 23:48
ce bine arata
la 17.12.2012, 23:57
sigur ne place si noua
la 17.12.2012, 23:58
extraordinara!

Vezi toate comentariile (36)

COMENTEAZA

Video
Retete la 20 lei
Dulciuri
Scoala de gatit Bucataras
Supe/Ciorbe
Mancaruri cu carne
Paste
Mancaruri de post
Peste
Mancare copii
Salate
Mezel de casa
Aperitive / Garnituri
Conserve
Sosuri
Pizza
Bauturi
Reteta de vedeta
Fructe de mare
Bucatarasi celebri
Vegan / Raw vegan
Mancaruri de legume
Cook and smile
Sandvisuri
Slow Cooker
Retete diabetici
Video
2 Portii = 20 LEI
Retete facute de copii
Kamis
Bucuria de împărți ceva bun
Retete Delikat
Retete Montare D’oro
Multicooking