Amestecati omogen cele trei cani de zahar, faina si gris (masura este o cana de aproximativ 250 ml) cu praful de copt si un plic de zahar vanilat. Intr-o cratita sau intr-o tava mai inaltuta caramelizati zaharul, nu il ardeti prea tare si distribuiti-l uniform pe fundul vasului. Radeti merele cu tot cu coaja, fara seminte si cotor (pastrati un mar), stoarceti-le de zeama, amestecati-le cu zaharul, scortisoara, coaja de lamaie/portocala si zaharul vanilat ramas.
Distribuiti uniform margarina peste zaharul caramelizat si aranjati frumos pe margine marul taiat felii subtiri. Distribuiti deasupra jumatate din amestecul de faina, zahar si gris, merele stoarse, optional stafide, presati putin, adaugati restul de amestec, nivelati si presati putin cu o spatula, apoi turnati deasupra zeama de la mere.
Acoperiti tava cu folie de aluminiu si dati-o la cuptorul preincalzit, la foc mediu, ~35 minute. Scoateti tava, indepartati folia, pudrati putin cu scortisoara si dati-o la cuptor pentru inca 10-15 minute.
Se taie calda si se scot bucatile cu o spatula. Asezati-le pe farfurioare cu feliile de mar in sus. Puteti sa le decorati cu stafide, bombonele colorate, miez de nuca, etc.