Ingrediente
- pentru umplutura:
- 1 kg de dovleac curatat
- 4 linguri sirop de muguri de brad sau artar
- 1 borcan de gem de amestec de gutui, mere si pere http://www.bucataras.ro/retete/gem-de-merepere-si-gutui-52371.html(optional)
- pentru aluat:
- 5 oua
- 1 praf de sare
- 150 ml ulei
- 200 ml lapte
- 200 gr zahar
- 1 praf de copt
- 350 gr faina
- pentru crusta de deasupra:
- 1-2 linguri unt
- 10 piscoturi
- 10 biscuiti simpli
- 2 linguri sirop de agave sau miere
- 60-70 gr alune de padure
Mod de preparare
Dovleacul curatat de coaja se da pe razatoarea cu gauri mari, eu l-am calit in bucati mai mari, asa cum am curatat dovleacul pe interior si a iesit ok. Se caleste dovleacul pana se inmoaie, se adauga siropul si se lasa sa se racoareasca. Dulceata este optionala, daca vreti si aveti o puneti...eu am folosit-o doar pentru aroma dulcetii. Se amesteca dovleacul calit cu dulceata si se da deoparte.
Pentru aluat: se separa albusurile de galbenusuri, albusurile se mixeaza cu un praf de sare, galbenusurile se freaca cu zaharul pana se deschid la culoare si se topeste zaharul. Se adauga in fir subtire uleiul peste galbenusurile frecate, apoi laptele, iar la sfarsit faina amestecata cu praful de copt. Adaugam si albusurile batute spuma la final si amestecam usor cu o spatula.
Pentru crusta: prajim pentru 3-4 minute alunele de padure, pana coaja de pe ele incepe sa cada la atingere. Frecam alunele caldute intre palme, inlaturand astfel coaja de pe ele. Zdrobim biscuitii si piscoturile si ii amestecam cu alunele si siropul sau mierea.
Pentru asamblare: ungem o tava cu 1-2 linguri de unt. Adaugam amestecul pentru crusta, nivelam, peste punem umplutura, nivelam, apoi adaugam compozitia pentru aluat. Dam tava la cuptorul incins la 180 grade pentru 40 minute, pana aluatul s-a rumenit deasupra si trece testul cu scobitoarea. Lasam sa se racoreasca 5 minute, punem un platou peste tava in care se afla prajitura, iar cu o miscare ferma rasturnam prajitura. Lasam sa se raceasca, portionam si servim cu pofta.
Sa va fie de bine!!
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura rasturnata cu dovleac, biscuiti si alune de padure" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (19)
|