Ingrediente
- Pentru blat:
- 100g migdale macinate
- 100g zahar
- 4 albusuri
- Pentru crema:
- 4 galbenusuri
- 80g zahar pudra
- 200ml smantana grasa (35% - de-aceea pentru frisca)
- 80g unt moale
- 1 lingurita de extract de vanilie (2 pliculete de zahar vanilat)
- Pentru caramel:
- 20 migdale maruntite
- 5 linguri de zahar
Mod de preparare
Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, dupa ce spuma se intareste, se adauga incet, cu lingura de lemn, migdalele macinate.
Se pune hartie de copt intr-o tava de aragaz si se deseneaza un cerc (cam cat ati dori sa fie de mare tortul) si se unge cu unt. Se adauga compozitia in interiorul cercului si se niveleaza. Se da la cuptor la foc mic circa 15 minute (sau pana cand se rumeneste bezeaua). Puteti sa faceti cate straturi vreti, eu am facut 3 mai subtirele)
Intre timp se face crema de vanilie:se mixeaza galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara apoi se adauga si smantana, dupa care se pune la foc mic si se amesteca incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. Se mai tine la foc circa 2 minute apoi se ia de pe foc si se incorporeaza treptat untul taiat cubulete si vanilia. Se da deoparte sa se raceasca.
Se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar, dupa ce zaharul s-a topit, se adauga si migdalele maruntite si se mai tine pe foc circa 1 minut. Se toarna compozitia pe hartie de copt data cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se marunteste bine si se amesteca in crema.
Se asambleaza tortul (un strat de bezea, altul de crema) si puteti sa-l ornati fie cu cristale de zahar caramelizat fie cu fulgi de migdale (sau deloc, e delicios si asa).
Daca ti-a placut reteta noastra "Prajitura suedeza cu migdale" nu uita sa-i faci un review.
Retete asemanatoare
Comentarii (8)
|